Η ισχύς εν τη ενώσει
Αποφασίστηκε η πλήρης καταγραφή της (πολύτιμης) δημόσιας περιουσίας σε ένα ενιαίο μητρώο, η αναγκαία τακτοποίησή της (χωροταξικά, ιδιοκτησιακά και περιβαλλοντικά) και κυρίως η διαφύλαξη και προστασία της έτσι ώστε να γίνει η ορθολογική αξιοποίησή της. Προϋπόθεση όλων αυτών είναι η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και των κτηματικών υπηρεσιών.
Εμείς, επειδή θέλουμε, εκτός από έλεγχο στην εξουσία, να κάνουμε και προτάσεις, πιστεύουμε ότι ο μόνος φορέας που έχει τη γνώση και τη δυνατότητα να καταγράψει και να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία είναι το Κτηματολόγιο, που θα πρέπει να συγχωνευθεί με τη Γενική Γραμματεία «Ακίνητης» -και όχι μόνο Δημόσιας- Περιουσίας και αντίστοιχα σε κάθε περιφέρεια της χώρας να συγχωνευθούν οι κτηματικές υπηρεσίες με τα κτηματολογικά γραφεία. Έπειτα, ας υποχρεωθούν όλοι οι δήμοι και οι κρατικοί φορείς να υποβάλλουν (ψηφιακά) στο Κτηματολόγιο όλη την ακίνητη περιουσία τους εντός ενός έτους. Πριν από αυτό όμως χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα στο ίδιο το Κτηματολόγιο, για να ξέρουμε σε ποιους εμπιστευόμαστε την ιδιωτική και δημόσια περιουσία μας.
***
Πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι
Μόλις το 2% των ιδιοκτητών στην Ορεστιάδα έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους, έναν μήνα μετά την έναρξη της διαδικασίας κτηματογράφησης.
Συνολικά, αναμένονται 100.000 δηλώσεις μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι υπεύθυνοι αποδίδουν τη χαμηλή προσέλευση των πολιτών στις αυξημένες αγροτικές εργασίες αυτής της περιόδου, στο γεγονός ότι για τα περισσότερα χωράφια δεν υπάρχουν επίσημοι τίτλοι και στην κατοχή αγροτεμαχίων μη κυρωμένων αναδασμών.
Θεωρούν επίσης ότι στο επόμενο διάστημα η ροή υποβολής δηλώσεων θα αυξηθεί και θα κορυφωθεί λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, επιβεβαιώνοντας την ελληνική νοοτροπία της τελευταίας στιγμής. Χρειάζεται όμως και καλύτερη ενημέρωση…
***
Συνεργασία για τους δασικούς χάρτες
Μια ακόμη συνάντηση έγινε πριν από λίγες ημέρες μεταξύ εκπροσώπων του Κτηματολογίου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και των Δασολόγων του Δημοσίου για την εξέταση της πορείας των δασικών χαρτών.
Υπήρξε αμοιβαία θέληση για συνεργασία, με κοινή παραδοχή ότι οι δασικοί χάρτες είναι προαπαιτούμενο για την κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας.
Συμφωνήθηκε μέχρι τέλη Νοεμβρίου να ασκηθούν πιέσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την κατάρτιση και την ανάρτηση δασικών χαρτών για το υπόλοιπο της χώρας, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου με την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ και την ανάρτηση των ήδη θεωρημένων δασικών χαρτών με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Άντε να δούμε…
***
«Μας ακούτε εκεί, στο υπουργείο;»
Είκοσι ημέρες μετά το θέμα που αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ», ο πρόεδρος και ο αντιπροεδρος του Κτηματολογίου ανακοίνωσαν πως δεν είναι διπλοθεσίτες και πως θα δοθούν οι ανάλογες απαντήσεις στη Βουλή στην ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου και Λευτέρη Αυγενάκη.
Το ζητούμενο, όμως, λένε καλοθελητές συνάδελφοί τους, είναι εάν αμείβονται (παρανόμως) από το Πολυτεχνείο και όχι η αμοιβή τους από την ΕΚΧΑ ΑΕ. Επειδή πρέπει και να φαίνεται τίμια η γυναίκα του Καίσαρα (που εμείς, καλόπιστα, δεχόμαστε ότι είναι), οι υπουργοί Σκουρλέτης και Φίλης οφείλουν να ρίξουν φως, για να μην υπάρχουν σκιές σε ένα ζήτημα πρωτίστως ηθικής τάξεως.