Δώστε ασυλία για να γυρίσουν στις τράπεζες τα 40 δισ. ευρώ

Από το 1950 η ελληνική οικονομία στηρίχθηκε στην ιδιωτική αποταμίευση. Αυτή αιμοδοτούσε τις τράπεζες και από εκεί χρηματοδοτούνταν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη, με δάνεια στις επιχειρήσεις και γενικά στην Αγορά.

Μια μικρή γεύση του ύψους των καταθέσεων (με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος): Το 1954 ήταν 4 δισ. δρχ., από τα οποία τα 2,2 δισ. δρχ. ήταν καταθέσεις ιδιωτών – επιχειρήσεων. Το 1971 οι συνολικές αποταμιεύσεις ήταν 135,5 δισ., το 1980 έφτασαν στα 887 δισ. (τα 832 δισ. ήταν νοικοκυριών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) και εκτοξεύθηκαν το 1981 στο 1,2 τρισ. και το 1990 στα 8,4 τρισ. δρχ. (τα 8,1 τρισ. ήταν ιδιωτών και επιχειρήσεων).

Όταν μπαίναμε στην εποχή του ευρώ, οι καταθέσεις είχαν αρχίσει να καταμετρώνται σε ευρώ από το 1998 και τότε οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων ήταν 89 δισ. ευρώ, ενώ το 2001 ανήλθαν στα 101,8 δισ., το 2002 έφτασαν στα 121,1 δισ. (τα 107,7 ήταν νοικοκυριών και επιχειρήσεων) και το μοιραίο 2009, τότε που ξεκίνησε η κατρακύλα, εκτοξεύθηκαν στα 237,5 δισ.! Σήμερα βρίσκονται στο… 2002, είναι στα 121,7 δισ., όσο ήταν όταν μπήκαμε στο ευρώ! Πήγαμε, δηλαδή, 13 χρόνια πίσω.

Χάθηκε το 50% των χρημάτων που είχαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις!

120 δισ. έκαναν φτερά!

Από την παραπάνω… διαδρομή, αυτό που βγαίνει είναι ότι έφυγαν από τις τράπεζες περίπου 120 δισ. (από 237,5 δισ. που ήταν το 2009 σήμερα έχουν μείνει 121,7 δισ.). Πού πήγαν; Τα 40 δισ. έφυγαν από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τον Σεπτέμβριο λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας και είναι εντός… οικιών.

Πολύ έμπειροι κύκλοι της τραπεζικής αγοράς, που γνωρίζουν καλά τη συμπεριφορά της οικονομίας στις συνθήκες που ζούμε, υποστηρίζουν ότι αυτήν τη στιγμή, πέραν των 40 δισ., τα χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζών και δεν έχουν φύγει έξω… καταμερίζονται ως εξής: 20 δισ. είναι τα μετρητά που έχουν συνολικά όλοι οι πολίτες της χώρας στην τσέπη τους, και αυτό, λένε, δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, και τα υπόλοιπα 60 δισ. είναι το μαύρο χρήμα που προέρχεται από την παραοικονομία σε όλους τους χώρους της Αγοράς, όπου σχεδόν κανείς δεν κόβει αποδείξεις, με πρώτο τον τεράστιο τομέα του τουρισμού. Υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο το ποσό της φοροδιαφυγής φθάνει στα 15 δισ. ευρώ, οπότε μόνο στα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι 60 δισ. ευρώ. Και για να προλάβουμε τυχόν αμφισβητήσεις, το τουριστικό συνάλλαγμα που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μιάμιση φορά λιγότερο από τα χρήματα που καταναλώνουν οι ξένοι τουρίστες (π.χ., για να πάρουν ένα σουβλάκι, να αγοράσουν αναμνηστικά, να πάνε σε κάποιο νυκτερινό κέντρο, στην Επίδαυρο κ.λπ.), τα οποία είναι έξω από το πακέτο που έχουν πάρει από τα τουριστικά πρακτορεία και οι υπηρεσίες της Κεντρικής μας Τράπεζας δεν μπορούν να έχουν στοιχεία για αυτά.

Το ότι μετά την επιβολή των capital controls στις ουρές έξω από τις τράπεζες, όπου ο κόσμος περίμενε για να πάρει 60 ευρώ από την κατάθεσή του, δεν υπήρξε κανένα βίαιο επεισόδιο, δεν έσπασαν πόρτες και τζαμαρίες, αλλά αντίθετα όλοι κάθονταν με πρωτόγνωρη υπομονή, ενώ τελευταία οι ουρές είναι όλο και μικρότερες, δείχνει ότι υπάρχουν λεφτά στο σπίτι… Το ίδιο δείχνει και το ότι πάρα πολλοί πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ όλο μαζί, ενώ μπορούσαν να τον καταβάλουν σε δόσεις.

Όλα αυτά τα δισεκατομμύρια μπορούν να γυρίσουν στις τράπεζες

Αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα και τον λαό, που όλο προστίθενται και νέοι άνεργοι στη στρατιά των 1.500.000, που απειλούνται κι άλλα λουκέτα, που η κατανάλωση έχει καταρρεύσει, που η οικογένεια κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της, που δεν πνέει τα λοίσθια μόνο η μεσαία τάξη αλλά ακόμη και οι βιομήχανοι εκπέμπουν SOS, που λόγω της ύφεσης ο παραγωγικός ιστός της χώρας αποδιαρθρώθηκε και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 62%, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά, ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να πάρει την κρίσιμη απόφαση: Την επιστροφή των 120 δισ. ευρώ στις τράπεζες, τα οποία θα δώσουν αμέσως οξυγόνο όχι μόνο στην Αγορά αλλά σε όλη τη χώρα.

Αντί να ψάχνετε πώς θα συλλάβετε το μαύρο χρήμα, που δεν έχει δηλωθεί και γύρευε αν θα μπορέσετε ποτέ να το εντοπίσετε και να εισπράξει το Δημόσιο χρήμα, πρέπει να ανακοινώσετε, κύριε πρωθυπουργέ, φορολογική και ποινική ασυλία – εκτός αν το χρήμα προέρχεται από μίζες στα εξοπλιστικά, ναρκωτικά και trafficking. Είναι βέβαιο ότι πάρα πολλά δισεκατομμύρια θα μπουν στις τράπεζες.

Κάποιοι δικοί σας, κύριε Τσίπρα, θα σας πουν ότι δεν μπορεί η Αριστερά να νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή. Και θα έχουν δίκιο. Έχουν, όμως, άλλο τρόπο να βρουν λεφτά; Θέλουν κι άλλο Μνημόνιο; Κι άλλον Σόιμπλε; Και μόνιμους επιτρόπους και «τροϊκανούς»;

Την απάντηση την έχετε στα χέρια σας, κύριε Τσίπρα: Πέντε χρόνια τώρα και από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, αν και κρύβει δισεκατομμύρια, λίγα ψίχουλα έχει πάρει το Δημόσιο, ενώ δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τις λίστες Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου κ.λπ. αλλά και από τις 6.300 οffshore. Και στις 31 Δεκεμβρίου παραγράφεται η λίστα Λαγκάρντ και οι 2.062 που την κοσμούν θα κάνουν πάρτι και θα πίνουν εις υγείαν του κορόιδου, του ελληνικού κράτους. Το ίδιο θα συμβεί και με τις άλλες λίστες.

Επομένως, μην αφήσετε, κύριε πρωθυπουργέ, να χαθούν τα δισεκατομμύρια που βρίσκονται στα στρώματα και σε λάκκους στους κήπους των σπιτιών.

Γιατί αυτό που προέχει είναι να πάρει μπροστά η μηχανή της Ανάπτυξης και της Παραγωγής, να ανοίξουν δουλειές, να αρχίσει να ανθίζει το χαμόγελο, που το έχουμε στερηθεί έξι χρόνια τώρα, και όχι αν θα πάνε φυλακή ύστερα από χρόνια και καιρούς αυτοί που δεν είχαν δηλώσει τα κρυμμένα δισεκατομμύρια – αν τους βρουν.


Σχολιάστε εδώ