20 χρόνια και μισό δισ. ευρώ σε μια ερώτηση στη Βουλή…

Είκοσι χρόνια και πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ χώρεσαν σε μια μακροσκελή κοινοβουλευτική ερώτηση που… τα λέει όλα. Για τον χρόνο που χάθηκε σε διαδικασίες ανάθεσης, τις ανεύθυνες αντικαταστάσεις διοικήσεων και τις αστοχίες χρονοδιαγραμμάτων που οδήγησαν σε κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, με επακόλουθο τα προβλήματα χρηματοδότησης. Για τα χιλιάδες σφάλματα στην κτηματογράφηση, επειδή το Δημόσιο δεν δήλωσε την περιουσία του και οι ιδιώτες δεν υποχρεούνταν σε κατάθεση τοπογραφικών, με αποτέλεσμα τη λάθος αποτύπωση χιλιάδων ακινήτων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι πολίτες να αναγκάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια και να επιβαρυνθούν με αμοιβές δικηγόρων και τοπογράφων. Έτσι, ένα μεγάλο κομμάτι της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία ζητάει από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό λύσεις για να γίνονται οι διορθώσεις χωρίς κόστος για τους πολίτες και μεγαλύτερες προθεσμίες διόρθωσης. Αναρωτιούνται εάν είναι εφικτή η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το 2020, ρωτούν τι γίνεται με τη χρηματοδότηση και ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη να βελτιωθεί η οργάνωση και η διοίκηση του έργου με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών (ειδικότερα στα κτηματολογικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα)

***

Περάστε, δηλώστε, το σώσατε…

Ηρέμησαν τα πράγματα στο Γραφείο Κτηματογράφησης στο Μενίδι μετά την παράταση, που λήγει αύριο, ενώ από το Κτηματολόγιο διαμηνύουν ότι ο λόγος της συγχώνευσης των γραφείων ήταν η εξοικονόμηση πόρων. Θα μπορούσαν να διαθέσουν χώρους οι δήμοι για ένα εξάμηνο, λέμε εμείς. Πάντως ο Δήμος Αχαρνών ζητάει άλλη μια παράταση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Επίσης, στην Κεντρική Μακεδονία παρατείνεται μέχρι τις 16 Ιανουαρίου η προθεσμία υποβολής δήλωσης στους Δήμους Κιλκίς και Παιονίας ενώ στην Ηράκλεια, τις Σέρρες και τη Σιντική προλαβαίνουν μέχρι 11 Νοεμβρίου. Τέλος, από αύριο (και για ένα τρίμηνο) αρχίζει η συλλογή δηλώσεων περιουσίας σε όλη την Αίγινα.

***

Απορία (εκτεθειμένου) ψάλτου… βηξ

Ουδεμία απάντηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τη διπλοθεσία των καθηγητών του ΕΜΠ και μελών του ΔΣ της ΕΚΧΑ ΑΕ. Το θέμα όμως παίρνει διαστάσεις, καθώς μαθαίνουμε πως έχει κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Καλούνται να προσκομίσουν τις αιτήσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Κτηματολογίου στην πρυτανεία, τις αποφάσεις και την άδειά της καθώς και τη διαπιστωτική πράξη του υπουργού Παιδείας, που δεν έχει δημοσιευθεί στη Διαύγεια. Το θέμα που αποκαλύψαμε προ δύο εβδομάδων είναι πρωτίστως ηθικής τάξεως, ενώ έχει συζητηθεί και στο Πολυτεχνείο και αναμένονται εξελίξεις…

***

Διεθνής διάκριση

Το Πολυτεχνείο Κρήτης κέρδισε το διεθνές βραβείο της ΕΚΧΑ ΑΕ στον διαγωνισμό «Copernicus Masters 2015» και την απεικόνιση χωρο-χρονικών δεδομένων. Το βραβευμένο σύστημα CybEarth ενσωματώνει δορυφορικά δεδομένα σε εικόνες που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητού τηλέφωνου. Η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος προβλημάτων της καθημερινότητας, που εκτείνεται από την υπόδειξη προβλημάτων σε μια περιοχή έως τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων. Το βραβείο δόθηκε προ δύο εβδομάδων στο Βερολίνο και εντάσσεται στις δραστηριότητες της ΕΚΧΑ ΑΕ για την προώθηση καινοτόμων μεθόδων χαρτογράφησης στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Παναγιώτη Παρτσινέβελο και την ομάδα του.


Σχολιάστε εδώ