Ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της ΧΑ θα πάνε να ψηφίσουν για αρχηγό της ΝΔ!

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ούτε καν να το προσεγγίσει, πόσοι, ποιοι και από ποιους πολιτικούς χώρους θα προέρχονται αυτοί που θα πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ως εκ τούτου, κάθε πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα είναι έωλη καθώς δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά -συγκρίσιμα- δεδομένα. Υπό αυτή την έννοια, εύλογα οι δημοσκόποι εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τα ευρήματα των ερευνών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν ένα σχετικά καθαρό προβάδισμα του Β. Μεϊμαράκη. Αναγνωρίζουν δε ότι υπάρχει κίνδυνος τα αποτελέσματα αυτά στην πορεία να αποδειχθούν εκτός πραγματικότητας.

Η πρόβλεψη για την έκβαση της μάχης καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη καθώς από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι στις εκλογές δεν θα πάρουν μέρος μόνο ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας αλλά και μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων που στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είχαν επιλέξει άλλα κόμματα. Πιο συγκεκριμένα -σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες-, σε γκάλοπ που διενήργησε έγκυρη εταιρεία, την πρόθεσή τους να ψηφίσουν εκφράζουν το 12% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 25% των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το 30% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται ασφαλώς για εντυπωσιακά ευρήματα που μπορούν να ανατρέψουν το υπάρχον σκηνικό, έστω και αν -όπως υπολογίζουν οι δημοσκόποι- μόνοι οι μισοί από αυτούς θα προσέλθουν στις κάλπες. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι την πρόθεσή του να ψηφίσει εκφράζει και το 60% (μόνο) των Νεοδημοκρατών, τότε τείνει να σχηματιστεί ένα… αλαλούμ εκλογικό σώμα.

Πώς θα συμπεριφερθούν την ώρα της κάλπης οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή); Μέχρι πρότινος η εκτίμηση των δημοσκόπων ήταν πως ευνοημένος από αυτό θα ήταν ο Απ. Τζιτζικώστας, καθώς οι έρευνες έδειχναν ότι είχε μεγαλύτερη διείσδυση στους εκτός Νέας Δημοκρατίας πολίτες. Τώρα οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ψηφοφόρων τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για τον κ. Μεϊμαράκη να κερδίσει τις εκλογές, ενώ οι κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης θα δώσουν τη μάχη για τη δεύτερη θέση και τη δυνατότητα να περάσουν στον τελικό γύρο, αν δεν υπάρξει -όπως όλα δείχνουν- εκλογή στον πρώτο.


Σχολιάστε εδώ