Τραγικές διαστάσεις παίρνει το Προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός, πέραν των όσων είπε δημοσίως από το βήμα της Βουλής κατηγορώντας τις δυτικές κυβερνήσεις για αναλγησία και απάθεια απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση, έθεσε και κατ’ ιδίαν, και μάλιστα σε αυστηρούς τόνους σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο θέμα στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέθεσε στον γερμανό ΥΠΕΞ τις δραματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας όσον αφορά τη διαχείρισή του, ενώ αναφέρθηκε στις τραγικές εικόνες που έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο στα νερά του Αιγαίου και τόνισε ότι η αντιμετώπισή του αποτελεί ανθρωπιστικό καθήκον.

Για την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα κεντρική προτεραιότητα είναι να αλλάξει στάση η Τουρκία -κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε με έμφαση στον κ. Σταϊνμάγερ-, ώστε να μεταφερθεί εκεί το βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Ο πρωθυπουργός πορεύεται στο Προσφυγικό με δύο βασικές παραμέτρους:

• Να αναδείξει διεθνώς και να καταγράψει το πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για την αξιοπρέπεια της Ευρώπης αλλά και για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή διαχείριση του Προσφυγικού.

• Να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση πως η Ελλάδα θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας και ρυθμιστής της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, χωρίς εκπτώσεις και αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Βασικός παράγοντας για την Αθήνα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας στο μείζον θέμα του Προσφυγικού, καθώς απαιτεί, κατ’ αρχάς, να εφαρμοστούν και να υλοποιηθούν οι συμφωνίες της Άγκυρας με την Ελλάδα και την ΕΕ για την επανεισδοχή. Επίσης η Αθήνα απαιτεί την πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με το ενταξιακό πλαίσιο, χωρίς τις εκπτώσεις που παζαρεύει η Γερμανία με την Άγκυρα, ενώ επαναλαμβάνει πως «δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να προχωρήσει η γερμανική αξίωση περί κοινών περιπολιών με την Τουρκία στο Αιγαίο».

Το Μαξίμου μάλιστα φρόντισε, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, να ξεκαθαρίσει στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών το θέμα για τις κοινές περιπολίες: «Δεν υπάρχει καλή γνώση του χάρτη, γιατί πολλά νησιά βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να προκύπτουν κάποια προβλήματα. Δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα σε αυτά τα νησιά, για να πει κανείς πάμε για κοινή περιπολία. Υπάρχουν τα ύδατα της Τουρκίας και τα ύδατα της Ελλάδας». Όπως μάλιστα επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς: «Καλό είναι να αποτρέπεται το προσφυγικό ρεύμα προτού περάσει στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι να το αφήσουμε να φτάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα και μετά να λέμε ότι πρέπει να κάνουμε κοινές περιπολίες, Το θέμα είναι να μη φτάσουν».

Είπε ακόμα στον κ. Σταϊνμάγερ: «Εάν φύγουμε από τα νησιά στις δύο πλευρές του Αιγαίου και ψάξετε για διεθνή ύδατα πέφτετε πολύ πίσω, δηλαδή στις Κυκλάδες. Αυτό θα σήμαινε κοινή περιπολία. Αφού όμως έχουν διασχίσει 3.000 χλμ ηπειρωτικά εδάφη οι πρόσφυγες, γιατί τόση είναι η απόσταση που διανύουν για να φτάσουν στα νησιά, να τους αφήσουμε να διανύσουν και 200 μίλια για να κάνουμε μετά κοινή περιπολία; Εκεί είναι τα διεθνή χωρικά ύδατα. Πρέπει να μελετήσετε καλά τον χάρτη. Η Μυτιλήνη, η Λέσβος, η Λέρος, η Κως, το Αγαθονήσι, κ.λπ., βρίσκονται σε μια απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων ή ενός και δύο μιλίων. Δεν είναι απόσταση εντός της οποίας χρειάζεται κοινή περιπολία».

Πάντως οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για το Προσφυγικό θα ενταθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα 24ωρα, καθώς το θέμα θα τεθεί και στον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί που έρχεται στην Αθήνα υπό το πρίσμα και της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς ήδη η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλο κόστος όχι μόνο για την αρωγή που προσφέρει στους πρόσφυγες αλλά και λόγω των εκτεταμένων και συνεχών επιχειρήσεων διάσωσης που πραγματοποιούνται στο Αιγαίο. Προκειμένου δε να υπάρχει ακόμα πιο καθαρή εικόνα στους Ευρωπαίους για το τι συμβαίνει στα νησιά με τους πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε δύο νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (το ένα θα είναι σίγουρα η Μυτιλήνη).

Πάντως, στην προσπάθειά του για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση όσον αφορά την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, ο πρωθυπουργός μέσα στις επόμενες μέρες θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και οργανώσεων προκειμένου να συναποφασιστεί πού θα δημιουργηθούν τα περιβόητα hot spots για την καταγραφή και προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.


Σχολιάστε εδώ