Σκορποχώρι…
Η εμφάνιση ολόκληρης κουστωδίας προκάλεσε ερωτήματα στις τάξεις του ΕΛΚ και οι εντυπώσεις κάθε άλλο παρά θετικές ήταν. «Δώσαμε την εντύπωση ότι είμαστε σκορποχώρι και όχι ένα σοβαρό κόμμα», έλεγε εκ των υστέρων γαλάζιο στέλεχος που μετείχε στην αποστολή. «Κι αυτό», όπως τόνιζε, «θα έχει παράπλευρες απώλειες στη συνέχεια, αφού θα δυσκολευτούμε να προωθήσουμε τις θέσεις μας σε σημαντικά ζητήματα που άπτονται των συμφερόντων της χώρας». Είναι γεγονός ότι μετά το 2009 οι μετοχές της Νέας Δημοκρατίας στο ΕΛΚ έχουν μπει σε φθίνουσα πορεία και στη Μαδρίτη έκαναν ένα ακόμη limit down.
***
Με κάθε τρόπο οι Ευρωπαίοι (δεξιοί και μη…) εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση που τηρεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα των προαπαιτούμενων. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις συνάντησε τον Αντ. Σαμαρά και όχι τον Β. Μεϊμαράκη, όπως θα ήταν το αναμενόμενο. Η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων θα γίνει ακόμη εντονότερη τις αμέσως επόμενες ημέρες, όταν η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει και το νέο νομοσχέδιο με τα επιπλέον προαπαιτούμενα.
***
Αναγκαστικές… αλλαγές και όχι εκκαθαρίσεις χαρακτηρίζουν από το περιβάλλον του Β. Μεϊμαράκη τις απομακρύνσεις στελεχών που είχαν επιλεγεί ή τοποθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία. Αναφερόμενοι μάλιστα σε συγκεκριμένο πρόσωπο, λένε ότι η αποπομπή του κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω παρατεταμένης αποχής από τα καθήκοντά του αλλά και -κυρίως- λόγω απρεπούς συμπεριφοράς. Επιπλέον του προσάπτουν ότι εις επήκοον όλων καταφέρθηκε με απαράδεκτους (υβριστικούς) χαρακτηρισμούς σε βάρος του κ. Μεϊμαράκη, ενώ αφήνουν υπαινιγμούς και για το παράπτωμα της… σεξουαλικής παρενόχλησης.
***
Η απόφαση του Απ. Τζιτζικώστα να πάρει… αποστάσεις ασφαλείας από τον Αντ. Σαμαρά ούτε ξαφνική ήταν, αλλά ούτε και απρόσμενη. Προέκυψε ως ανάγκη, μου λένε, από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όπου το βασικό μήνυμα είναι ότι δεν μπορεί από τη μια να «ευαγγελίζεται» το νέο και από την άλλη να ταυτίζεται με ένα πολιτικό πρόσωπο που σηματοδοτεί το παρελθόν. Πολύ δε περισσότερο όταν η θητεία του δεν συνδέεται με τις… καλύτερες ημέρες της παράταξης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τζιτζικώστας αποφάσισε όχι απλά να αποστασιοποιηθεί από τον κ. Σαμαρά, αλλά να κάνει ένα βήμα πιο πέρα: Μπήκε στη διαδικασία αποδόμησης του έργου που επιτέλεσε η κυβέρνηση την περίοδο 2012-2014. Κάτι που -όπως φαίνεται- θα συνεχίσει μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, προκαλώντας, δικαιολογημένα, την οργή των Σαμαρικών.