Πώς να διατηρήσετε το σωστό pH στον οργανισμό σας για να προστατευτείτε από τις ασθένειες
Η αδυναμία των αντιρροπιστικών μηχανισμών να διατηρήσει το pH σε φυσιολογικά επίπεδα σε οξείες καταστάσεις οδηγεί στην εμφάνιση κλινικών διαταραχών που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης.
Όμως πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί το σωστό pH στην καθημερινή ζωή; Εδώ μεγάλη σημασία παίζει η αλκαλική διατροφή και η ισορροπημένη ζωή.
Το σώμα μας συμπεριφέρεται ανορθόδοξα όταν έχει όξινα αποθέματα, γεγονός πολύ συχνό, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Αυτό μπορεί να εκφρασθεί με ποικιλία συμπτωμάτων και εκδηλώσεων, όπως π.χ. γαστρεντερικά προβλήματα (μετεωρισμός, δυσπεψία, γαστρίτιδα, έλκος), δερματοπάθειες (εκζέματα, ακμή, ψωριάσεις, δερματίτιδες), κακοσμία του ιδρώτα, κακοσμία αναπνοής, μεταβολικές διαταραχές όπως υπερχοληστεριναιμία, σακχαρώδης διαβήτης, αλλεργικές καταστάσεις (αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό άσθμα), κεφαλαλγία, ημικρανία, αρθραλγίες, μυαλγίες, χρόνια κόπωση, καταβολή, πρόωρη γήρανση.
Το όξινο pH καταστρέφει την φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού και ευνοεί ανάπτυξη παθογόνων βακτηριδίων και μυκήτων. Δημιουργεί υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και απώλεια βασικών ιχνοστοιχείων (μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο).
Το όξινο περιβάλλον επίσης ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Με λίγα λόγια η χρόνια υπεροξύτητα βρίσκεται στη ρίζα κάθε ασθένειας.
Βασικοί κανόνες διατροφής
Προτιμάτε αλκαλικές τροφές όπως:
• Φρέσκα λαχανικά και χυμούς λαχανικών. Όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσα, κρεμμύδι, σκόρδο, κολοκυθάκια, λάχανο, μπρόκολο, καρότο, κουνουπίδι, αγγούρια, ντομάτα, σέλινο, μελιτζάνες, παντζάρια, μπάμιες, λαχανάκια Βρυξελών, νεροκάρδαμο, πιπεριές, φοινόκιο, φασολάκια, τζίντζερ κ.λ.π.
• Όλα τα φρούτα και χυμούς φρούτων (κατά προτίμηση με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη), ειδικά γκρέιπφρουτ, λεμόνι, πορτοκάλι, ξινόμηλα κ.λπ.
• Ξηρούς καρπούς και σπόρια (ωμοί ξηροί καρποί, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κ.λπ.).
• Όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές).
• Βλαστάρια (έχουν ισχυρές αναζωογονητικές ιδιότητες) αλφάλφα, ρεβίθια, πράσινες φακές, σουσάμι, ηλιόσποροι, φαγόπυρο, σιτάρι.
• Δημητριακά (κεχρί, κριθάρι, πίτουρο σιταριού, ρύζι καστανό, σιτάρι).
• Γάλα (αγνό κατσικίσιο – περιέχει καπριλικό οξύ το οποίο έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, γάλα από σόγια, αμύγδαλα ή ρύζι – χωρίς πρόσθετα ζάχαρα).
• Πολύ νερό (προσθέτοντας εάν θέλετε χυμό λεμονιού).
• Μπαχαρικά και μυρωδικά (ρίγανη, δεντρολίβανο, φυσικό ακατέργαστο αλάτι, πιπέρι καγιέν, κύμινο, κανέλλα, χρυσόριζα).
Αποφύγετε όξινες τροφές όπως:
• Το κρέας, θαλασσινά, αυγά, ώριμα τυριά, γάλα, βούτυρο, μαργαρίνη, προϊόντα από λευκό αλεύρι, μακαρόνια, ψωμί, γλυκά, ζάχαρη, σοκολάτα, μπισκότα, αλκοόλ, καφέ, τσάι, ανθρακούχα αναψυκτικά, παγωτά.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
• Τρώτε με ηρεμία (καλή παρέα) και μασάτε για πολύ ώρα.
• Προτιμάτε το λεμόνι σαν καρύκευμα για το κιτρικό οξύ που ενεργοποιεί τα γαστρικά ένζυμα διευκολύνοντας έτσι την πέψη.
• Αποφύγετε τα φρούτα στο τέλος του φαγητού.
• Πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μακριά από γεύματα (γιατί μπορεί να αυξήσει τη ζύμωση).
• Προτιμάτε φυτικές πρωτεΐνες (αρακάς, μαύρα φασόλια, φακές, κινόα).
• Να πορεύεστε με αισιοδοξία δημιουργώντας θετικό συναισθηματικό περιβάλλον.
• Μην ξεχνάτε την άσκηση που ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος για καλύτερη θρέψη και αποτοξίνωση των κυττάρων.
• Σωστή αναλογία αλκαλικών και όξινων τροφών είναι 80% – 20%.
Μια σωστή διατροφή άριστης ποιότητας σε ισορροπημένες ποσότητες και σωστό συνδυασμό μαζί με τακτική άσκηση, που διατηρούν αλκαλοποιημένο το pH του οργανισμού, μπορεί να μας προστατέψει από πολλές ασθένειες, να μας προσφέρει μια ισορροπημένη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας.
Έτσι λοιπόν, για να απολαύσετε ό,τι καλύτερο έχει να σας προσφέρει η ζωή, βοηθήστε τον οργανισμό σας να διατηρήσει το σωστό pH του, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την πρόληψη για να είστε μέχρι και το τελευταίο λεπτό της ζωής σας ευτυχισμένοι και υγιείς.
Και ας θυμηθούμε τι έλεγε χιλιάδες χρόνια πριν ο Ιπποκράτης: «Η τροφή σας ας είναι το φάρμακό σας».