Πονοκέφαλο προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος

Πάντως τις ίδιες ώρες υπάρχει σκεπτικισμός και προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον πολλά στελέχη δείχνουν να δυσφορούν για τις διαρκείς παρεμβάσεις του πρώην προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς επιμένει σε κεντρικό πολιτικό ρόλο με αποτέλεσμα συχνά να σκεπάζει το κεντρικό πολιτικό στίγμα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στο μεταξύ προχωράει με πλαίσιο και προγραμματισμό η πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τη συνδιάσκεψη του Μαΐου, με τη Φώφη Γεννηματά και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο αλλά και τα στελέχη των διαφόρων κινήσεων που συστεγάστηκαν εκλογικά να έχουν καταλήξει στο ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη ήλθε για να μείνει».

Το όλο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φαίνεται ότι αποκτά πλέον οργανωτική δομή και θεσμική υπόσταση μέσω και της ανακοίνωσης του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου του σχήματος που συγκροτήθηκε προεκλογικά με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία. Το 17μελές όργανο θα διαδραματίζει συντονιστικό ρόλο στη λειτουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εκλαμβάνεται ως ένα ακόμη βήμα για την εδραίωση και εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την Εθνική Συνδιάσκεψη του Μαΐου, όπου πλην των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Φώφης Γεννηματά και Θανάση Θεοχαρόπουλου, λαμβάνουν μέρος τα εξής στελέχη: Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Γ. Μπουλμπασάκος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου και Γ. Μανιάτης, τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου Μ. Όθωνας, Αντ. Σαουλίδης, Ανδρέας Σπυρόπουλος και οι Θ. Μωραΐτης και Χρ. Πρωτόπαπας. Από τη ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχουν οι Θ. Μαργαρίτης, Ν. Τσούκαλης, Δ. Χαλαζωνίτης και Δ. Χατζησωκράτης και από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία οι Ν. Διακουλάκης και Γ. Τούντας. Τόσο πάντως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ σημείωναν ότι η αυτοτέλεια των συνεργαζόμενων κομμάτων διατηρείται.

Στο μεταξύ και σε ό,τι αφορά το ΠΟΤΑΜΙ, σύμφωνα με όσα λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω εξέλιξη, ωστόσο στο παρασκήνιο υπάρχουν ζυμώσεις και συνεχείς συζητήσεις για το ενδεχόμενο προσέγγισης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι λεγόμενοι «ανανεωτές», που συσπειρώνονται γύρω από τον Σπύρο Λυκούδη, αποτελούν τους πόλους έλξης αυτών των ζυμώσεων, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν θέμα με την ηγεσία του Ποταμιού και τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του.

Πάντως το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να καταγράψει -όσο μπορεί- ένα αυτόνομο πολιτικό στίγμα, «πυροβολεί» σε κάθε ευκαιρία κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα σχεδόν για τίποτα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και σχετική αδυναμία διαχείρισης της δύσκολης τρέχουσας κατάστασης. Επίσης καταλογίζει στην κυβέρνηση «πολλές άτσαλες και νευρικές ενέργειες που έπληξαν και πλήττουν βαριά τους κοινωνικά αδύναμους και τους μικρομεσαίους», ενώ τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε πως η κυβέρνηση είναι «χαμένη στη μετάφραση» και παγιδευμένη μέσα σε ανέφικτες προεκλογικές υποσχέσεις.

Όμως, στη Χαριλάου Τρικούπη μεγάλους πονοκεφάλους πλέον δημιουργεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπερπληθωρικές, διαρκείς πολιτικές παρεμβάσεις του. «Είναι σαν να θέλει να παραμερίσει το ΠΑΣΟΚ και να επισκιάσει κάθε συγκροτημένη πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Στελέχη κυρίως της νεότερης γενιάς είναι αυτά που δυσανασχετούν περισσότερο με τον κ. Βενιζέλο, σημειώνοντας πως για χρόνια τώρα τόσο ο ίδιος όσο και η γενιά του πρωταγωνιστούσαν στις πολιτικές εξελίξεις και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ενώ σημειώνουν ότι είναι ώρα να κάνει και ο κ. Βενιζέλος ένα βήμα πίσω και να αφήσει πεδίο δράσης στη νέα γενιά. Η κ. Γεννηματά από την πλευρά της αποφεύγει να οξύνει τα πράγματα με τον κ. Βενιζέλο καθώς θέλει συντεταγμένη πορεία προς την Εθνική Συνδιάσκεψη, δεν κρύβει ωστόσο τον προβληματισμό και τη δυσφορία της για τις κινήσεις του κ. Βενιζέλου.


Σχολιάστε εδώ