Πάγωμα των 8,3 δισ. ευρώ που χρωστούν 370.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ
Με αφορμή τις σκέψεις που έχουν διαρρεύσει για μέτρα… ισοδύναμα, προκειμένου να ανακληθεί η επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως την αύξηση κατά 1% της εργοδοτικής εισφοράς, άναψε φωτιά στους φορείς της Αγοράς (Επιμελητήρια, Συνομοσπονδίες, Συνδέσμους Βιομηχάνων κ.ά.), που με ανακοινώσεις τους προειδοποιούν ότι θα προκληθεί αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας, κάτι που θα είναι εις βάρος της ανταγωνιστικότητας και θα λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Θα φέρει νέες απολύσεις
Ήδη ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κτύπησε την καμπάνα, τονίζοντας ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει αντίστοιχα αποτελέσματα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το κόστος εφαρμογής του μέτρου θα προκαλέσει αύξηση των απολύσεων, της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας.
Το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ / ΕΣΕΕ, ανέρχεται σε 33,09 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25,96 δισ. είναι οι μεικτές αποδοχές και τα 7,13 δισ. οι εργοδοτικές εισφορές.
Τα μεικτά εισοδήματα των μισθωτών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε μηνιαία βάση, είναι 1,85 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος μισθοδοσίας μηνιαίως είναι 2,36 δισ. και οι εργοδοτικές εισφορές 509,28 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι η εξοικονόμηση που είχαν οι επιχειρήσεις από την πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2014 οδήγησε στην ανάσχεση της ανεργίας και ίσως σε μια μικρή αύξηση της απασχόλησης στο εμπόριο (+1,6%). Η μείωση αυτή διαμόρφωσε το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας από τα 33,09 δισ. στα 32,26 δισ. ευρώ, τις δε εργοδοτικές εισφορές από τα 7,13 δισ. στα 6,3 δισ. ευρώ, ενώ το όφελος για τους εργοδότες υπολογίζεται ετησίως σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, που πηγαίνουν σε πληρωμή οικονομικών εκκρεμοτήτων και κυρίως σε φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.
Λύση, το πάγωμα των παλαιών οφειλών
Μεγάλο πρόβλημα είναι η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο αριθμός των ασφαλισμένων με οφειλές στον Οργανισμό ξεπερνούσε τις 370.000, με το συνολικό ύψος των οφειλών να υπερβαίνει τα 8,3 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, λύση μπορεί να αποτελέσει «η πρότασή μας για «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, καταβολή των τρεχουσών εισφορών και μεταφορά της οφειλής σε μεταγενέστερο χρόνο στον ασφαλιστικό βίο.
Κατά τη συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο, με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης εκ μέρους του ασφαλισμένου, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα και ανάγκη επιπρόσθετης περικοπής συντάξεων».
***
«Ναι» στο πάγωμα
Εννέα βουλευτές της ΝΔ, οι Κόνσολας Μάνος, Καλαφάτης Σταύρος, Βεσυρόπουλος Απόστολος, Κατσαφάδος Κώστας, Κεφαλογιάννης Γιάννης, Γιόγιακας Βασίλης, Βλάσης Κωνσταντίνος, Κέλλας Χρήστος και Καββαδάς Αθανάσιος, με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό τάσσονται «υπέρ του παγώματος και της κεφαλαιοποίησης των έως σήμερα οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και τη δυνατότητα μετατροπής της οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο ή εξαγοράς ή καταβολής μειωμένης σύνταξης», τονίζοντας ότι «το μέτρο αυτό δεν δημιουργεί ελλείμματα ούτε πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων».
Επίσης, ρωτούν εάν η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να επιλέγουν ιδιωτικό φορέα, είτε για τον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών και της περίθαλψης είτε για τον τομέα των συντάξεων, προκειμένου να μην καταβάλλουν υποχρεωτικά εισφορές και για τους δύο τομείς αλλά και να μην επιβαρύνουν οικονομικά τον ΟΑΕΕ και τον ΕΟΠΥΥ.
***
Μίχαλος: Είναι βόμβα…
Βόμβα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικής αγοράς αλλά και της αγοράς εργασίας αποτελεί η αύξηση του μισθολογικού κόστους, σε μια εποχή μάλιστα που η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο 26% και βάζει λουκέτο η μία επιχείρηση μετά την άλλη, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «οφείλει να αναζητήσει άλλες λύσεις, που δεν θα οδηγούν σε λουκέτα και απολύσεις, και βεβαίως κάποια στιγμή θα πρέπει να βάλει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το ζήτημα του «κουρέματος» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI κατά 26 δισ. ευρώ και τους τρόπους αναπλήρωσής τους».