Ο Σαμαράς ποντάρει στη διάσπαση για να φτιάξει κόμμα
Στελέχη που συνομιλούν μαζί του το τελευταίο διάστημα υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν σκέφτεται να «αποσυρθεί» ή να… αυτοεξοριστεί στο πολιτικό του γραφείο («δεν πρόκειται να γίνει… Καραμανλής», λένε χαρακτηριστικά), αλλά συνεχίζει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα. Παράλληλα, ωστόσο, διερευνά με επιμονή τις πιθανότητες να αναλάβει σημαντικό πόστο στην Ευρώπη, αν κι εφόσον τα πράγματα στο εσωτερικό δεν εξελιχθούν όπως αυτός επιθυμεί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι όποιος από τους τέσσερις διεκδικητές κι αν εκλεγεί αρχηγός, η συμβίωση την επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη, αν όχι ανέφικτη. Και ότι, αργά ή γρήγορα, η Νέα Δημοκρατία θα διασπαστεί και ο καθένας θα τραβήξει τον δρόμο του (σ.σ.: Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα… βάλει το χεράκι του προς αυτήν την κατεύθυνση). Στη φάση αυτή ακριβώς προτίθεται να δράσει ο ίδιος, επιδιώκοντας να ηγηθεί ενός τμήματος της παράταξης με τη δημιουργία νέου κόμματος. Το οποίο ναι μεν δεν θα έχει την προοπτική αναρρίχησης στην εξουσία, αλλά θα μπορεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Υπάρχει, άλλωστε, το παράδειγμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που με μικρό ποσοστό μετέχουν σε δεύτερη συνεχή κυβέρνηση και στη νομή της εξουσίας.
Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι σε περίπτωση διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας θα καταφέρει να συσπειρώσει γύρω του σημαντικό αριθμό βουλευτών και στελεχών, που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του νέου κόμματος. Το οποίο υπολογίζει ότι θα μπορέσει στις επόμενες εθνικές εκλογές να διεκδικήσει ένα ποσοστό της τάξεως του 8% με 10%, διότι παραμένει ισχυρό το δεξιό κομμάτι στη Νέα Δημοκρατία, παρά τις διαρροές που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα σχέδια για την ίδρυση νέου κόμματος δεν είναι καινούργια, το ενδεχόμενο αυτό ο κ. Σαμαράς το σκέφτεται την τελευταία διετία. Κι αυτό προκειμένου να αυτονομηθεί πολιτικά και να απαλλαγεί από τη σκιά των Καραμανλικών, που πέφτει βαριά πάνω στη Νέα Δημοκρατία.
Πόστο στην Ευρώπη
Στην προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Σαμαράς να αναλάβει σημαντικό πόστο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσουν ορισμένοι την πρόσφατη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις.
Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να έχει ισχυρούς δεσμούς και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με αξιωματούχους των Βρυξελλών, εξ ου και η πρόσφατη ομιλία του -ύστερα από ειδική πρόσκληση- σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη.
Αν και οι επιλογές των προσώπων που αναλαμβάνουν θέσεις στην Ευρώπη είναι ζήτημα ισορροπιών (ενίοτε και ανταλλαγμάτων), ορισμένοι θεωρούν ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να διαδεχθεί είτε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας) στην προεδρία της Κομισιόν είτε τον Ντ. Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν ότι πρόκειται να παραιτηθεί.