Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον Δρ Γινγκ Ζανγκ και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό «International Journal of Clinical and Experimental Medicine». Οι Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 12 επιδημιολογικές μελέτες, που αφορούσαν 4.037 περιπτώσεις καρκίνου της στοματικής κοιλότητας με συμμετέχοντες 1.872.231 άτομα. Από αυτές τις μελέτες τρεις είχαν γίνει στην Ιταλία, τρεις στις ΗΠΑ, δύο στη Βραζιλία και από μία στη Δανία, στη Νορβηγία, στην Ιαπωνία και στη Γαλλία.

Από την επεξεργασία των στοιχείων, λοιπόν, αποδείχθηκε ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και μάλιστα φάνηκε ότι η συσχέτιση αυτή ήταν σημαντική στην Ευρώπη. Ειδικότερα η έρευνα διαπίστωσε ότι αυτοί που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες καφέ είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο της στοματικής κοιλότητας σε σχέση με αυτούς που έκαναν μικρότερη κατανάλωση καφέ. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, ο καφές περιέχει ποικιλία από βιολογικά ενεργά συστατικά, τα οποία ενδεχομένως προστατεύουν από την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καρκίνου. Εκτός από την καφεΐνη, τόσο το καφεϊκό οξύ όσο και δύο διτερπένια που συναντώνται ειδικά στον καφέ, η καφεστόλη και η καχεόλη, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να συμβάλουν στην προστασία κατά της οξειδωτικής βλάβης του DNA, της επιτάχυνσης της απόπτωσης των κυττάρων ή κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Ως υψηλά ποσοστά κατανάλωσης οι επιστήμονες όρισαν μία ποσότητα άνω των τριών φλιτζανιών ημερησίως, έναντι του ενός φλιτζανιού που ορίστηκε ως η χαμηλή κατανάλωση καφέ.


Σχολιάστε εδώ