Θέμα παραίτησης του Μεϊμαράκη από την αρχηγία της ΝΔ βάζουν οι συνυποψήφιοί του

Προεξάρχοντος του Κυρ. Μητσοτάκη, τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τη θέση του προέδρου για να προωθήσει την υποψηφιότητά του και τονίζουν ότι από τη στιγμή που αποφάσισε να διεκδικήσει την αρχηγία όφειλε να παραιτηθεί και να παραχωρήσει τη θέση του σε άλλο κορυφαίο στέλεχος. Επισημαίνουν ακόμη ότι διατηρώντας τη θέση του προέδρου, άρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τυγχάνει πολύ μεγαλύτερης προβολής από τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ έχει επίσης τη δυνατότητα να αντιπαρατίθεται σε θεσμικό επίπεδο με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Εν κατακλείδι, οι συνυποψήφιοι του κ. Μεϊμαράκη υποστηρίζουν ότι η εκλογική μάχη δεν εξελίσσεται πάνω σε ισότιμη βάση και ότι ο ίδιος διεκδικεί την αρχηγία από προνομιακή θέση. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να θέσουν δημόσια με πιο σαφή τρόπο τις αμέσως επόμενες ημέρες, αν και αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή στην κορυφή της παράταξης, καθώς απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης απαντά ότι τηρεί πιστά το καταστατικό του κόμματος και σ’ αυτό δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη (αναφορά). Σημειώνει ακόμη ότι μια νέα αλλαγή θα προκαλούσε αναστάτωση, ενώ η παράταξη θα ήταν ουσιαστικά ακέφαλη σε μια κρίσιμη περίοδο και δεν θα μπορούσε να επιτελέσει τον ρόλο της ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Με τον χρόνο να τρέχει αντίστροφα, οι τέσσερις υποψήφιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, χωρίς ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα να έχει εκθέσει τις απόψεις και τις προτάσεις του για την ανασύνταξη και την ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας.

Το πιθανότερο είναι να το κάνουν στις δύο συνδιασκέψεις που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, απευθυνόμενοι σε ένα ευρύ κομματικό ακροατήριο. Ο Β. Μεϊμαράκης συνεχίζει να κινείται θεσμικά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πραγματοποιεί στοχευμένες εξορμήσεις στην περιφέρεια, αποφεύγει ως τώρα τις τηλεοπτικές – ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.

Ο κ. Μεϊμαράκης αποφεύγει να απαντήσει θέλοντας να δώσει την εικόνα του ηγέτη που δεν μπαίνει σε εσωκομματικές έριδες, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει ως ο εγγυητής της ενότητας. «Είναι εκείνος που με τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις του στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και τις συκοφαντίες σε βάρος μελών της έθεσε σε κίνδυνο την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας», υπογραμμίζουν οι επικριτές του.

Διαφορετική τακτική ακολουθεί ο Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος εντείνει τις περιοδείες του στην περιφέρεια, όπου δεν περιορίζεται στις μεγάλες πόλεις, επισκέπτεται ακόμη κωμοπόλεις και μικρές κοινότητες ερχόμενος σε επαφή με απλούς ανθρώπους. Παράλληλα κλιμακώνει τις παρουσίες του στα Μέσα Ενημέρωσης και την κριτική του κατά της σημερινής κυβέρνησης αλλά και της προηγούμενης υπό τον Αντ. Σαμαρά. Η δήλωσή του ότι η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε στις εκλογές γιατί υποσχέθηκε αλλαγές που δεν ολοκλήρωσε και ότι απέτυχε στην πάταξη της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας προκάλεσε δυσφορία και αντιδράσεις από την πλευρά των Σαμαρικών. Την ίδια στιγμή αδυνατίζει το σενάριο που ήθελε τον πρώην πρόεδρο να στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα, καθώς στενοί συνεργάτες του ή πρόσωπα στενά συνδεδεμένα μαζί του στηρίζουν άλλους υποψήφιους. Οι Χρ. Λαζαρίδης και Γ. Μουρούτης είναι με τον Άδ. Γεωργιάδη, ενώ οι Θεσσαλονικείς κ. Βαρτζόπουλος και Σιμόπουλος δίνουν μάχη υπέρ του Β. Μεϊμαράκη. Αντίθετα, στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα έχει ταχθεί ο καραμανλικός Κ. Σκρέκας αλλά και ο πατέρας του, πρώην βουλευτής, Θ. Σκρέκας.

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία του όπως ακριβώς την ξεκίνησε, προτάσσοντας την ανάγκη ανανέωσης της παράταξης, κάτι που, όπως σημειώνει, δεν είναι πιθανό (εφικτό) αν αρχηγός εκλεγεί ο κ. Μεϊμαράκης. Δίνοντας έμφαση στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν την οικονομία από το τέλμα, απευθύνεται στους πολίτες – ψηφοφόρους που επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Είναι ίσως ο μόνος που έχει σαφείς προτάσεις και θέσεις, αλλά είναι αδιευκρίνιστο αν το γεγονός αυτό θα του δώσει την απαιτούμενη δυναμική για να διεκδικήσει με πιθανότητες την αρχηγία. Ορισμένες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να παλεύει για τη δεύτερη θέση, οι περισσότερες ωστόσο τον φέρνουν στην τρίτη με διαφορά από τον δεύτερο Απ. Τζιτζικώστα.

Η προσπάθεια του Άδ. Γεωργιάδη, με την αντισυστημική επιχειρηματολογία του, να συσπειρώσει, να απευθυνθεί σε μια συγκεκριμένη μερίδα δεξιών – κεντροδεξιών ψηφοφόρων δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα διακινήθηκαν φήμες περί απόσυρσής του από την κούρσα, με τον ίδιο να δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος. Παράλληλα διέψευσε και τις πληροφορίες για μυστική συμφωνία με τον κ. Τζιτζικώστα εν όψει του δεύτερου γύρου. «Δεν κατεβαίνω στις εκλογές για να γίνω αντιπρόεδρος του κ. Τζιτζικώστα», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, οι τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές είναι πολύς χρόνος και τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται.


Σχολιάστε εδώ