Δεκαήμερο-φωτιά

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δέχεται και εσωτερικές πιέσεις για τα θέματα των «κόκκινων δανείων» και του Ασφαλιστικού που θεωρούνται κρίσιμα όσον αφορά τόσο τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του εκλογικού της ακροατηρίου.

Με δεδομένα τα προβλήματα και τις πιέσεις που ασκούνται την τελευταία εβδομάδα, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός προβάλλουν το Προσφυγικό στις διαδοχικές συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσουν το επιπλέον βάρος που επωμίζεται η χώρα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία και να αποφευχθούν απρόοπτα όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Όλα αυτά ωστόσο δεν αλλάζουν τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε τη στενότητα των χρονικών ορίων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ρισκάρουμε» και δίνοντας σαφή εντολή μέχρι τις 15 του μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι δύο φάσεις των προαπαιτουμένων, ώστε μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού (στο τέλος του μήνα) να τεθεί επισήμως επί τάπητος το χρέος….

Ανακεφαλαιοποίηση, «κόκκινα δάνεια», Ασφαλιστικό

Σε αυτή τη φάση το βάρος των προσπαθειών πέφτει σε δύο νομοσχέδια και συγκεκριμένα σε αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (αναμένεται να ψηφιστεί, σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, μέχρι σήμερα το βράδυ) αλλά και το νομοσχέδιο με διορθώσεις και προσθήκη μέτρων (με κυριότερη την κατάργηση φοροαπαλλαγών των αγροτών, με πρώτη δόση αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου) που περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση και δεν είχαν περιληφθεί στο πρώτο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από περίπου είκοσι μέρες.

Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και οι ρυθμίσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας, που συναρτώνται άμεσα με αυτό. Το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών παραμένει μεγάλο, καθώς το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα δεν κατέστη ικανό να κάμψει τις ενστάσεις του EuroWorking Group, το οποίο κατά τη συνεδρίασή του εστίασε στα αγκάθια των «κόκκινων δανείων» και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί στο θέμα των «κόκκινων δανείων» να περάσουν οι βασικές θέσεις και το θέμα αυτό να προστεθεί στο οπλοστάσιο της πρώτης αξιολόγησης – «με οποιαδήποτε μορφή», όπως υπογραμμίζουν, δηλαδή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Πιέσεις στην κυβέρνηση, όπως ήδη σημειώσαμε, ασκούνται και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως μεταφέρουν τα κομματικά στελέχη, η αδυναμία εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων και κυρίως τυχόν αρνητικές εξελίξεις στα θέματα των «κόκκινων δανείων» και του Ασφαλιστικού όχι μόνο θα προκαλέσουν σημαντικές αντιδράσεις στην κοινωνία, αλλά θα επιταχύνουν δραματικά τη φθορά της κυβέρνησης! Μια πρώτη γεύση των κομματικών αντιδράσεων εισέπραξε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στην ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για το Ασφαλιστικό.

Το χαρτί του Προσφυγικού

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες και τα νέα εμπόδια που θέτουν οι δανειστές (απορρίπτουν τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση, επιμένουν να «ξηλωθεί» όσο περισσότερο γίνεται ο νόμος Κατσέλη), στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Και αυτή η αισιοδοξία πηγάζει και από το διαπραγματευτικό χαρτί του Προσφυγικού που θέτει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας «πίσω από τις κάμερες» στις διαδοχικές συναντήσεις του με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θέτουν ευθέως το ζήτημα της χαλάρωσης του προγράμματος λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων και αναγκών που απορρέουν από το Προσφυγικό. Μάλιστα, στη σύσταση των εταίρων «μη συνδέετε το Προσφυγικό με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος», η κυβέρνηση απαντά ότι «τη σύνδεση την κάνει η ίδια η πραγματικότητα, όχι εμείς».

Μάλιστα, όπως λέει το Μαξίμου, αυτή ήταν η κεντρική ιδέα και της σχετικής συζήτησης που είχε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, όπου έκανε σαφές ότι «το Προσφυγικό μας υπερβαίνει» στη δεδομένη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Στην κυβέρνηση εστιάζουν στις θετικές δηλώσεις των ξένων ηγετών, υπενθυμίζοντας ότι ο Φρ. Ολάντ μίλησε για ευελιξία, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ για «χαλάρωση λόγω του Προσφυγικού» (έστω και αν αναφερόταν στο Σύμφωνο Σταθερότητας) και ο Βλ. Ντομπρόβσκις για την ανάγκη «να μην είμαστε δογματικοί».

Η συνέχεια για όλα τα παραπάνω θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα στις επίσημες επισκέψεις του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί (Τρίτη-Τετάρτη) και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (Πέμπτη-Παρασκευή).

Ο κ. Μοσκοβισί αναμένεται να εμφανισθεί αυστηρός στην τήρηση του προγράμματος, αλλά θετικός στο θέμα του χρέους, ενώ ο κ. Σουλτς θα επισκεφθεί μαζί με τον πρωθυπουργό δύο τουλάχιστον νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (το ένα θα είναι η Μυτιλήνη), για να δει από κοντά το προσφυγικό πρόβλημα και τη δημιουργία των ελληνικών hot spots.

***

Νιώθω ντροπή για την ανίκανη Ευρώπη… – Δεν θα παίξουμε τον ρόλο του φρούραρχου…

Σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Προσφυγικό εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός απαντώντας την Παρασκευή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι νιώθει ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προσθέτοντας, όσον αφορά τις ευθύνες της ΕΕ, ότι «τα κύματα του Αιγαίου ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό»…

Απαντώντας τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως στην ΕΕ, τόνισε ότι «δεν επιλέγουμε να παίξουμε τον ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης, αλλά επιδιώκουμε μια ενεργητική και παρεμβατική στάση για να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη. Είμαστε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Είμαστε μέρος της λύσης και όχι της κρίσης», τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν σκοπεύει να διεκδικήσει ρόλο επαίτη που ζητά περισσότερα κονδύλια, αλλά να λειτουργήσει ως ενεργητικός, ισότιμος εταίρος.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις ευθύνες της Δύσης για την τραγωδία που εκτυλίσσεται και σημείωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πετούν η μια στην άλλη το μπαλάκι της ευθύνης, την ώρα που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα νεκρά παιδιά. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι τα ζωντανά παιδιά των προσφύγων δεν αποτελούν αντικείμενο συμπάθειας, αλλά, αντίθετα, στην Ευρώπη όλο και περισσότερο επικρατεί η λογική της ύψωσης των τειχών.

«Στη δικιά μου αντίληψη, το ευρωπαϊκό όραμα ξεκίνησε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη της Ακτοφυλακής που σώζουν καθημερινά ζωές και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να τηρήσουν στάση υπευθυνότητας και να μην πυροδοτούνται φοβικά αντανακλαστικά.


Σχολιάστε εδώ