Άξιος ο μισθός του…

Η πρώτη είδηση, προφανώς, είναι πως αποτελεί τον μακροβιότερο πρόεδρο σε πανευρωπαϊκό -αν όχι παγκόσμιο- επίπεδο ενός οργανισμού, μιας ομάδας, μιας οργάνωσης. Και με την ευκαιρία θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πώς εκλέγεται, πώς ορίζεται και πώς παραμένει στη θέση αυτή ο κ. Δημητράς και εάν έχει επαγγελματική σχέση με το συγκεκριμένο Παρατηρητήριο ή εάν η πρόσφορα του είναι… εθελοντική.

Διαβάσαμε λοιπόν στα σκοπιανά ΜΜΕ ότι σε εκδήλωση του ΟΑΣΕ στην Πολωνία ο κ. Δημητράς κατήγγειλε την Ελλάδα ότι εθελοτυφλεί με τη μη αναγνώριση της μακεδονικής και της τουρκικής μειονότητας. Και εξηγώντας σε έναν βαθμό τη σιωπή του τον τελευταίο καιρό, ο κ. Δημητράς εξέφρασε σύμφωνα με τη σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ» την απογοήτευσή του για τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η απάντηση που δόθηκε στον ΟΑΣΕ ήταν… ίδια με τα προηγούμενα χρόνια.

«Η ελληνική απάντηση απέδειξε ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως αλλαγή ούτε εκ μέρους αυτής της ψευδοαριστερής κυβέρνησης, διότι η απάντησή της ήταν ίδια με εκείνες των προηγούμενων χρόνων. Επίσης η Ελλάδα επιβεβαίωσε ανοιχτά πως δεν πρόκειται να σεβαστεί την ετυμηγορία (του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) σχετικά με το ”Σπίτι του Μακεδονικού Πολιτισμού”», δήλωσε ο Παναγιώτης Δημητράς, προσφέροντας έτσι πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στις σκοπιανές εφημερίδες.

***

Τα ίδια, Παντελάκη μου…

Τι ακριβώς συμβαίνει στη Θράκη; Νομίζουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι του προξενείου ότι θα δημιουργήσουν εντυπώσεις και αναμπουμπούλα με αφορμή το υποτιθέμενο Εκπαιδευτικό; Μα, καλά, πήγαν να κάνουν κατάληψη στα μειονοτικά σχολεία και να αποδώσουν σε διακρίσεις εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας τις ελλείψεις σε καθηγητές και δασκάλους; Σε λίγες ώρες τους εγκατέλειψαν όλοι οι εχέφρονες γονείς, που καταλαβαίνουν ότι δεν επρόκειτο για διάκριση εις βάρος των μειονοτικών μαθητών, αλλά εις βάρος όλων των μαθητών, χωρίς καμιά διάκριση.

***

Ας είμαστε έτοιμοι

Πολλούς δυσαρέστησε ο κ. Κοτζιάς στην επίσκεψή του στην Κύπρο, αλλά, τελικά, στη συνολική αποτίμηση της η επίσκεψή του είναι θετική. Οι αντιπολιτευόμενοι τον Ν. Αναστασιάδη ανέμεναν πιο ισχυρή αποδοκιμασία του διζωνικού χαρακτήρα της λύσης, ενώ οι πιο βιαστικοί για λύση περίμεναν μια πιο ενθουσιώδη στάση του κ. Κοτζιά. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών ωστόσο δήλωσε προσγειωμένα αισιόδοξος και άφησε τους Κύπριους να αποφασίσουν τι είδους ομοσπονδία θέλουν και αν τους ταιριάζει το διζωνικό μοντέλο που διαπραγματεύεται η ηγεσία τους εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες.

• Με το θέμα των εγγυήσεων, όπου η ελληνική θέση είναι σαφής και καθαρή, ο κ. Κοτζιάς έχει γλιτώσει πολλές κακοτοπιές, καθώς απλώς αναφέρει κάθε φορά ότι το μόνο που αναλογεί στην Ελλάδα είναι να δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται και παραιτείται των εγγυητικών δικαιωμάτων της, εφόσον φυσικά το πράξουν και οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις, η Τουρκία και η Βρετανία.

• Αυτά όλα είναι πολύ θετικά, αλλά να θυμίσουμε ότι όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης θα πρέπει και η Αθήνα να πει τι πιστεύει για το σχέδιο λύσης στο οποίο θα καταλήξουν οι δύο πλευρές και θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Τότε δεν θα αρκεί η στάση του Ποντίου Πιλάτου. Η Αθήνα και ο κ. Κοτζιάς, εάν συνεχίζει να είναι υπουργός, θα πρέπει να πάρουν πλήρη και ξεκάθαρη θέση, χωρίς υπεκφυγές του στυλ ο «λαός αποφασίζει» ή ότι η Ελλάδα απλώς παραιτείται των δικαιωμάτων της ως εγγυήτρια δύναμη.

Ας προετοιμαζόμαστε λοιπόν.

• Ευκαιρία για τη γνωστή προπαγάνδα του περί «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» δόθηκε στον σκοπιανό Πρόεδρο Γκεόργκι Ιβάνοφ στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Γιούνκερ, παρουσία των χωρών των Δυτικών Βαλκάνιων, της Γερμανίας, της Ελλάδας και των χωρών της ΕΕ που αποτελούν το ανάχωμα της Γερμανίας και της Αυστρίας στα προσφυγικά ρεύματα.

• Έτσι, γυρνώντας στα Σκόπια καυχήθηκε ότι η ΕΕ μπορεί να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τη «μακεδονική» γλώσσα, αλλά ο ίδιος μίλησε «μακεδονικά» στη συνάντηση…

• Πάντως, καλού κακού, ας έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στα σύνορα με τα Σκόπια όσον αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού. Η ΕΕ και ο ΟΗΕ θέλουν να παρεμβαίνουν στον έλεγχο των προσφυγικών ροών από την Ελλάδα προς την «οδό των Δυτικών Βαλκάνιων» και τα ΜΟΕ που εισηγούνται μπορεί να έχουν μεγάλες «ουρές», που θα αφορούν και το θέμα της ονομασίας.

• Στο Βουλιαράτι, στην Κλεισούρα, στην Κορυτσά έγιναν φέτος εκδηλώσεις μνήμης για όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για το «ΟΧΙ»;

Πριν από τέσσερα χρόνια αφήσαμε τη Χρυσή Αυγή να καπελώσει τις εκδηλώσεις, αναλωθήκαμε σε διαβήματα διαμαρτυρίας και ξεχάσαμε, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην αλβανική κυβέρνηση, που από την αρχή ήταν απρόθυμη να αναγνωρίσει και να επιτρέψει την οριοθέτηση των ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων, να αφήσει την υπόθεση να ξεχασθεί.

• Αντί για δεκάρικους στις εκλογικές περιφέρειές τους, οι βουλευτές και οι υπουργοί όφειλαν να βρεθούν εκεί που δόθηκε ο μεγάλος αγώνας, εκεί που ειπώθηκε το πραγματικό «ΟΧΙ», εκεί που η γη ποτίσθηκε με το αίμα των ελλήνων στρατιωτών…

• Εκτός φυσικά εάν η κυβέρνηση Ράμα ενημέρωσε την Αθήνα ότι η παρουσία ελλήνων πολιτικών στις εκδηλώσεις μνήμης των ηρώων του αγώνα εναντίον του Άξονα είναι ανεπιθύμητη και η ελληνική πλευρά το αποδέχτηκε…

• Ειδικό αναβαθμισμένο ρόλο στο πλευρό του Ν. Κοτζιά έχει αναλάβει ο Χρήστος Αβραάμ, εμπειρογνώμονας γνωστός από παλιά του υπουργού Εξωτερικών, όσον αφορά τη διαχείριση των υποθέσεων που αφορούν το Κυπριακό.

• Τελικά ο Δ. Παρασκευόπουλος δεν επέμεινε στην παραίτησή του από τη θέση του γ.γ. του ΥΠΕΞ. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν την παραίτηση γραμμένη και κλεισμένη στον φάκελο, αλλά ποτέ δεν την υποβάλλουν.

Πάντως, όσο κι αν ο Δ. Παρασκευόπουλος ενοχλεί πολλούς, αποτελεί μια εγγύηση για τη Διπλωματική Υπηρεσία, καθώς γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και δεν έχει ιδιαίτερες προσωπικές κόντρες και εμπάθειες. Και όντως μπορεί και εξασφαλίζει ένα κλίμα ισορροπίας στο ΥΠΕΞ σε δύσκολες στιγμές…

• Σοβαρότατο έλλειμμα για το υπουργείο Εξωτερικών η μη συγκρότηση σοβαρής διεύθυνσης για τα ενεργειακά και τους αγωγούς.

Είναι κατανοητό ότι τα θέματα αυτά θέλει να τα χειρίζεται ο εκάστοτε υπουργός, αλλά δεν νοείται σε μια χώρα που ποντάρει στο ενεργειακό να μην υπάρχει μια πλήρως στελεχωμένη διεύθυνση που να παράγει ιδέες και να διαχειρίζεται υπάρχοντα σχέδια, σε μια περίοδο που οι νέες έρευνες αλλά και η διαμόρφωση νέων οδών μεταφοράς φυσικού αερίου καθορίζουν και το γεωπολιτικό σκηνικό.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ