Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα μιας απόφασης

Η απόφαση αυτή πήρε αναβολή ύστερα από τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τους κόλπους της μειονότητας -να σημειωθεί ότι ο κ. Ιλχάν έκανε και ερώτηση στη Βουλή-, μια και η Παρασκευή είναι ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Το θέμα, για το οποίο μπορεί κανείς να ξοδέψει τόνους μελανιού, έδωσε και μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, από τους οποίους εκδηλώνουν το τελευταίο διάστημα ενδιαφέρον για το εθνικό μας θέμα, που δεν γνώριζαν ότι η Παρασκευή είναι ημέρα προσευχής όχι μόνο στη… Μέκκα αλλά και στις περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου ζουν μουσουλμάνοι. Βέβαια, το πιο ενδιαφέρον (;) ήταν ότι ούτε και αρκετοί κάτοικοι της Θράκης (χριστιανοί, εννοείται) δεν γνώριζαν αυτήν την πρακτική…

Τέλος, ενδιαφέρον και πλήρως δικαιολογημένο είναι και το αίσθημα δικαίωσης του Ιλχάν Αχμέτ.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, με ανακοίνωσή του, μετά το άκουσμα της προσωρινής αναβολής της απόφασης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Νιώθω δικαιωμένος που η απόφαση για απαγόρευση της προσευχής στα μειονοτικά σχολεία έχει έστω ανασταλεί ύστερα από παρέμβασή μου στη Βουλή, με κατάθεση ερώτησης όχι ιδίως για προσωπική δικαίωσή μου άλλα μια δικαίωση εις το όνομα των συμπολιτών μου που εκπροσωπώ». Επίσης ζήτησε την οριστική ανάκληση της «άδικης και αντισυνταγματικής», όπως τη χαρακτήρισε, απόφασης.

Ναι, θα πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος ο βουλευτής. Διότι με την αναβολή της απόφασης μπορεί τα τζαμιά να μη γεμίζουν, θα συνεχίζουν όμως να γεμίζουν τα καφέ της πόλης και από μαθητές της μειονότητας.

***

Σε διεθνή διάσκεψη οι μουφτήδες της Θράκης

Στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» συμμετείχαν οι μουφτήδες Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλί και Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου.

Οι δύο μουφτήδες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες αλλά και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

«Ακόμα και σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση για τη χώρα, νιώθουμε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε τους πρόσφυγες που φθάνουν στις ακτές της χώρας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών προς τιμήν των συνέδρων στη διεθνή διάσκεψη, στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Γι’ αυτό ακριβώς πιστεύουμε ότι η θρησκεία και ο πολιτισμός είναι γέφυρες επικοινωνίας και κατανόησης για τους λαούς», πρόσθεσε.

Ο μουφτής Κομοτηνής, στο περιθώριο του δείπνου, είχε την ευκαιρία για μια σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό. Νωρίτερα, ο κ. Τζεμαλί συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμο αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τη διεθνή διάσκεψη, όπου κυρίαρχα ζητήματα ήταν το Μεταναστευτικό και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

***

Κάλλιο κακό χρόνο παρά γείτονα…

Στην ίδια συνδιάσκεψη μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η υπεράσπιση της ανθρώπινης αξίας, ενώ σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού μεγάλο ρόλο παίζει, όπως είπε, η καλή συνεργασία με τους γείτονές μας, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία.

«Συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι παζαριών. Συνεργασία δεν σημαίνει με τίποτα κοινές περιπολίες. Αυτό ας το ξεχάσουν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μιλούν χωρίς σεβασμό για τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας κάθε χώρας», πρόσθεσε.


Σχολιάστε εδώ