Στην «πρέσα» του Ασφαλιστικού και ο Κατρούγκαλος…

Το Μαξίμου δείχνει έντονα προβληματισμένο από τις εξαγγελίες της επιτροπής, που ουσιαστικά παραπέμπουν σε δραματικές περικοπές συντάξεων, αλλά και από τις αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις του υπουργού Εργασίας και άλλων στελεχών που εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους πολίτες.

Με αυτά τα δεδομένα, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η προγραμματισμένη συζήτηση του Ασφαλιστικού την ερχόμενη Πέμπτη σε επίπεδο Πολιτικής Γραμματείας με την παρουσία του υπουργού Εργασίας! Τις προηγούμενες ημέρες το Ασφαλιστικό συζητήθηκε σε χαμηλότερα κομματικά όργανα και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για τον υπουργό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Ασφαλιστικό ήταν το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ΚΥΣΟΙΠ – ΚΥΣΚΟΙΠ) την περασμένη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά έθεσε στο περιθώριο το πόρισμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει κοινωνικό πρόσημο και ως εκ τούτου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση». Επιπροσθέτως προχώρησε σε αυστηρές συστάσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου «να μην τροφοδοτείται αρνητική δημοσιότητα σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα και να μην κατατίθενται απόψεις που μπερδεύουν την κοινωνία».

Σύμφωνα με το Μαξίμου, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά το Ασφαλιστικό το επόμενο διάστημα και η κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι η διαμόρφωση μιας πρότασης «με κοινωνικά χαρακτηριστικά, που θα αντιπροσωπεύει την κυβέρνηση και θα προωθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, «το Ασφαλιστικό και η λύση που θα δοθεί μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, και ας είμαστε στην αρχή της θητείας μας. Ο κόσμος γνωρίζει τις δυσκολίες και θα μας κρίνει από το αν θα δώσουμε μια λύση κοινωνικά δίκαιη».

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε το ίδιο στέλεχος, «στο τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα καταθέσει τη δική της ολοκληρωμένη πρόταση και θα ακολουθήσει διάλογος με κοινωνικούς φορείς και συνδικάτα. Ξέρουμε ότι οι συντάξεις σήμερα, παρά τις περικοπές, συνεχίζουν να είναι ασπίδα κοινωνικής συνοχής και όρος επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά».


Σχολιάστε εδώ