Στείρα κομματική υπόθεση η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ

Από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτήν την περίοδο προκύπτει ξεκάθαρα ότι το ενδιαφέρον για την εκλογή νέου προέδρου περιορίζεται στα στενά όρια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων εκδηλώνουν πλήρη αδιαφορία ή αντιμετωπίζουν την εκλογή ως στείρα διαδικασία. Ωστόσο, ως αμιγώς κομματική υπόθεση αντιμετωπίζει την εκλογή και η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών της παράταξης, λειτουργώντας περισσότερο με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης παρά υπό το πρίσμα της επόμενης μέρας. Όχι με γνώμονα το ποιος από τους διεκδικητές μπορεί να διατυπώσει μια νέα πολιτική πρόταση που θα εμπνεύσει τους πολίτες, αλλά με βασικό κίνητρο τη διατήρηση των κεκτημένων και τον έλεγχο των εξελίξεων στην παράταξη.

Αν και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου μεσολαβούν τρεις και πλέον εβδομάδες, οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι οι συνθήκες πολύ δύσκολα θα αλλάξουν και ως εκ τούτου η υπόθεση θα κριθεί σε… στενό οικογενειακό κύκλο. Το γεγονός αυτό θα ευνοήσει κατά βάση τον Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος όπως δείχνουν (και) οι δημοσκοπήσεις υπερτερεί έναντι όλων των άλλων μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Εξ ου και το προηγούμενο διάστημα έδωσε σκληρή μάχη προκειμένου να μη διευρυνθεί το εκλογικό σώμα, να μην υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να προσέλθουν στις κάλπες πολίτες πέρα από τα στενά κομματικά όρια. Για τον ίδιο λόγο προσπάθησε να ελέγξει τις διαδικασίες και τους όρους της αναμέτρησης, με αποκορύφωμα τη θυελλώδη παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

Με εξαίρεση τον Κυρ. Μητσοτάκη -σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις- κανείς άλλος από τους διεκδικητές δεν έχει σοβαρή διείσδυση στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Οι τελευταίοι τού αναγνωρίζουν πολιτική ωριμότητα και συνέπεια θέσεων και απόψεων, ακόμη κι όταν αυτές δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η υποψηφιότητά του παρουσιάζει μια συνεχώς αυξανόμενη δυναμική, σε βαθμό που οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας ανατροπής. Να είναι, δηλαδή, εκείνος που στον τελικό (δεύτερο) γύρο θα σταθεί απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη.

Ένα ακόμη συμπέρασμα που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι η υποψηφιότητα του Απ. Τζιτζικώστα κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά». Οι πολίτες γνωρίζουν ελάχιστα για εκείνον, συγκριτικά με τους άλλους τρεις, αγνοούν ποιες είναι οι απόψεις του για κρίσιμα ζητήματα, ενώ για μια μεγάλη κατηγορία Νεοδημοκρατών η ηλικία του λειτουργεί αποτρεπτικά. Έτσι εξηγείται και το ότι η υποψηφιότητά του έχασε σταδιακά την αρχική δυναμική της. Στελέχη που τον στηρίζουν επισημαίνουν την ανάγκη να κάνει ακόμη πιο έντονη την προεκλογική του δραστηριότητα, να δώσει ξεκάθαρα το στίγμα του για να τον γνωρίσουν καλύτερα οι πολίτες.

Σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις ο Άδ. Γεωργιάδης έρχεται τέταρτος, και με διαφορά από τον τρίτο, καθώς η υποψηφιότητά του συγκεντρώνει τις προτιμήσεις συγκεκριμένης μερίδας Νεοδημοκρατών, που κινούνται στις παρυφές της λαϊκής Δεξιάς.


Σχολιάστε εδώ