Στήριξη Τσίπρα απαιτεί το Βερολίνο από τη ΝΔ
Παραμονές της κρίσιμης ψηφοφορίας, σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες της Καγκελαρίας είχαν επικοινωνήσει με ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προτρέποντάς τους να στηρίξουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, ούτως ώστε να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή και να περιορισθούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις από τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις που θίγονται άμεσα από τα προωθούμενα μέτρα.
Η ευθεία παρέμβαση του Βερολίνου προκάλεσε ένταση αλλά και αμηχανία στη Λ. Συγγρού, ωστόσο στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον Β. Μεϊμαράκη αποφασίσθηκε να κινηθούν σε αντίθετη κατεύθυνση, με το σκεπτικό ότι ενδεχόμενη υπερψήφιση (και) των προαπαιτούμενων θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει και το Μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο. Επιπλέον, ακόμη και αν η επίσημη γραμμή του κόμματος ήταν «ναι» στα προαπαιτούμενα, δεν είναι βέβαιο ότι θα ευθυγραμμίζονταν όλοι οι βουλευτές, οπότε πιθανότατα ο κ. Μεϊμαράκης θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μια σοβαρή εσωκομματική κρίση.
Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για τη Νέα Δημοκρατία ήταν εμφανές στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη. Τόσο σ’ αυτές καθαυτές τις εργασίες του συνεδρίου όσο και στα όσα συνέβησαν ή δεν συνέβησαν στο περιθώριο. Το αρχικό ψήφισμα για το Προσφυγικό, όπου είχε καθοριστική συμβολή το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, επέρριπτε σοβαρές ευθύνες στην Ελλάδα. Το βελτιωμένο κείμενο, που παρουσιάσθηκε μετά τις παρεμβάσεις του κ. Μεϊμαράκη και των άλλων στελεχών, δεν ικανοποίησε και πάλι την ελληνική πλευρά, ενώ οι προτάσεις του δεν βρήκαν ευήκοα ώτα από τους υπόλοιπους συνέδρους. Και σαν μην έφτανε αυτό, η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας έγινε αποδέκτης σκληρής κριτικής για το γεγονός ότι το κόμμα δεν ανέλαβε καμιά σοβαρή πρωτοβουλία για το Μεταναστευτικό την περίοδο 2007-2014. Τόσο ως κυβέρνηση, δηλαδή, όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, οι επαφές που είχε ο Μεϊμαράκης (με Άνγκ. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί) ήταν καθαρά τυπικού χαρακτήρα, δεν υπήρξε δηλαδή καμιά ουσιαστική συζήτηση. Εξ ου και από το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη δεν υπήρξε η παραμικρή διαρροή για το περιεχόμενο της σύντομης συνομιλίας του με τη γερμανίδα καγκελάριο. Οι δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η στάση της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή έπαιξαν ρόλο και στο ναυάγιο στο οποίο οδηγήθηκε η παρ’ ολίγον υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Γνωρίζοντας στη Λ. Συγγρού ότι δεν επρόκειτο να έχουν τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας, επιχείρησαν να τους παρακάμψουν, κάτι που -όπως αποδείχθηκε- δεν ήταν εφικτό και επέδρασε αρνητικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης είχε γνωστοποιήσει, με επιστολή του (9 Οκτωβρίου) προς το ΕΛΚ, την πρόθεσή του να προτείνει την κ. Μπακογιάννη για τη θέση του αντιπροέδρου, χωρίς προηγούμενα να επικοινωνήσει και να συνεννοηθεί με τη Λευκωσία, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, τη δυσαρέσκεια της κυπριακής πλευράς, δεδομένου ότι παραδοσιακά στις περιπτώσεις αυτές προηγείται συνεννόηση των δύο πλευρών προκειμένου να είναι πιο ισχυρή η θέση τους. Με τους χειρισμούς του ο κ. Μεϊμαράκης δυσαρέστησε και τον ευρωβουλευτή Μ. Κεφαλογιάννη, στον οποίο είχε… τάξει ότι θα ήταν υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου στο ΕΛΚ. Από την πλευρά της πάντως η κ. Μπακογιάννη απέδωσε το «ναυάγιο» και στις «υπόγειες παρεμβάσεις» του κ. Σαμαρά, με το περιβάλλον του τελευταίου να διαψεύδει κατηγορηματικά τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς και να παραπέμπει την υπόθεση στον… ψυχίατρο.
Πιέσεις (και) για τα εθνικά θέματα
Τα μηνύματα που φθάνουν το τελευταίο διάστημα στη Λ. Συγγρού από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως όμως από το Βερολίνο, έχουν θέσει σε συναγερμό τα ηγετικά στελέχη. Και αυτό όχι μόνο διότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή και άλλα εξίσου επαχθή μέτρα που η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει, προκαλώντας εκ νέου την ενόχληση των Ευρωπαίων, αλλά και διότι οι πιέσεις που δέχεται (και θα δεχτεί) δεν αφορούν μόνο τα ζητήματα της οικονομίας (Μνημόνιο, εφαρμοστικοί νόμοι κ.ά.), επεκτείνονται και στο πεδίο των εθνικών θεμάτων.
Στα θέματα αυτά, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν οι όποιες συμφωνίες κάνει η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα να έχουν και τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως της αξιωματικής, προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι έχουν γίνει ήδη οι πρώτες επικοινωνίες, σε χαμηλόβαθμο προς το παρόν επίπεδο, μεταξύ Βερολίνου και Λ. Συγγρού με αντικείμενο το πρόβλημα με τα Σκόπια, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους ξένους. Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων στα εθνικά θέματα, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη από τη Βόρεια Ελλάδα είχαν ως αποδέκτες και τους Ευρωπαίους. Αν και αναγνωρίζουν ότι η στάση που τηρεί η παράταξη είναι η ορθή, ορισμένα στελέχη επισημαίνουν τον κίνδυνο πολιτικής απομόνωσης, κάτι που στην πορεία θα έχει σοβαρές παρενέργειες.