Πού το πάει ο Αναστασιάδης;

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν βγει πλέον μπροστά και με τη στήριξη της Αγκύρας βάζουν όλο και περισσότερα ζητήματα στο τραπέζι.

Η Λευκωσία ξαφνικά ανακάλυψε ότι ανοίγουν πολλά ζητήματα με τον αγωγό που μεταφέρει νερό από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, τον οποίον εγκαινίασαν την περασμένη εβδομάδα ο Τ. Ερντογάν και ο Αχμ. Νταβούτογλου.

Πολύ απλά: Όταν μια περιουσία Ελληνοκύπριου εκτιμάται, π.χ., στα 10.000 ευρώ, με την εξασφάλιση άφθονου νερού αναβαθμίζεται αυτομάτως και αυξάνεται η αξία της. Αποτέλεσμα είναι ότι ο Τουρκοκύπριος ή ο έποικος, καταπατητής (συγκάτοχος, σύμφωνα με την τρέχουσα ορολογία), θα πρέπει να αποζημιωθεί με μεγαλύτερο ποσό εφόσον επιστρέψει την περιουσία στον νόμιμο ιδιοκτήτη.

Και, φυσικά, εάν πρόκειται για περιοχές όπως η Μόρφου, η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού θα αυξήσει τις αρδεύσιμες εκτάσεις και θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε αύξηση της αξίας της γης, θα καταστήσει, δε, ακόμη πιο δύσκολη τη ρύθμιση του περιουσιακού, που και αυτό επηρεάζει με τη σειρά του το εδαφικό και τελικά τη συνολική λύση του Κυπριακού.

***

Μεταθέσεις…

Το Ανώτατο Υπηρεσιακό συνήλθε και αποφάσισε έναν μίνι κύκλο τοποθετήσεων.

• Από την Κεντρική Υπηρεσία μετατίθενται ο Κ. Αμοιρίδης, ο οποίος συντόνισε και το εγχείρημα του κ. Κοτζιά για τη διεθνή συνάντηση για την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, στην πρεσβεία στην Μπραζίλια, η Π. Πετροπούλου στο γενικό προξενείο του Σικάγο και ο Α. Μακρής στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία σε θέση πρεσβευτού συμβούλου.

• Στην Αθήνα επιστρέφουν ο Κ. Γάδης από το Σεράγεβο και ο Λ. Α. Αμπάτης από το Μοντεβιδέο.

• Η Αλ. Παπαδοπούλου μετατίθεται από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ στο Μοντεβιδέο, ο Α. Παπασταύρου, όπως αναμενόταν, αναβαθμίζεται σε μόνιμο αντιπρόσωπο στην ΕΕ από τη θέση πρεσβευτού συμβούλου, ενώ ο Γ. Ηλιόπουλος από τη Νέα Υόρκη μετατίθεται στο Σεράγεβο.

• Παραμένουν οι εκκρεμότητες σε Άγκυρα, Ουάσινγκτον, Σκόπια, Κάιρο, αλλά προς το παρόν ο κ. Κοτζιάς ακόμη ψάχνει…

• Στην περίπτωση της κ. Παπαδοπούλου πάντως δόθηκαν λάθος μηνύματα, καθώς η συγκεκριμένη μετάθεση, με τον τρόπο που έγινε, δυστυχώς έδωσε την εντύπωση ότι έγινε εκδικητικά, δημιουργώντας βαρύ κλίμα στη Διπλωματική Υπηρεσία…

***

Το παρατραβάνε οι Αλβανοί…

Ευκαιρία για ανθελληνικά ξεσπάσματα αναζητούν κάθε φορά στα Τίρανα, πότε η κυβέρνηση πότε η αντιπολίτευση. Έτσι έγινε ολόκληρο σκάνδαλο στα Τίρανα γιατί ανακάλυψαν ότι ο διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΞ έλαβε κλήση για να υπηρετήσει τη θητεία του στον Ελληνικό Στρατό, καθώς έχει την ελληνική ιθαγένεια. Ο Πύρρος Βέγκου, όπως λέγεται ο διευθυντής του γραφείου του ΥΠΕΞ, κατέχει νόμιμα την ελληνική ιθαγένεια, αλλά αυτό έδωσε την ευκαιρία στους γνωστούς εθνικιστές να κατηγορήσουν τον αλβανό ΥΠΕΞ ότι αφήνει να περνούν από τα χέρια του ευαίσθητα έγγραφα της αλβανικής διπλωματίας, συνεχίζοντας τη γνωστή παλιά προκατάληψη ότι οτιδήποτε είναι ελληνικό είναι και εχθρικό.

• Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι όμως οι Τσάμηδες. Ο Χαλίλ Χισένι από το κόμμα των Τσάμηδων διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών από τον Ράμα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο αλβανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συνεχίσει με τα ίδια κόμματα, κάτι που απέκλειε το κόμμα των Τσάμηδων (PDIU), που είχε συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα εναντίον του Σοσιαλιστικού Κόμματος του κ. Ράμα.

Ο κ. Ράμα μάλλον αναζητεί και άλλα στηρίγματα ώστε να στριμώξει περισσότερο τους νυν κυβερνητικούς εταίρους του, μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο της Βουλής Ιλίρ Μέτα, ο οποίος έσπευσε να συναντήσει τον αρχηγό του κόμματος των Τσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι, αναδεικνύοντας έτσι το κόμμα αυτό σε ρυθμιστικό παράγοντα και για τις εσωτερικές ισορροπίες της αλβανικής κυβέρνησης.

• Με χρηματοδότηση από το Κουβέιτ μαθαίνουμε ότι θα κατασκευασθεί ο δρόμος της επαρχίας Βρανίστι προς την Αυλώνα και θα επεκταθεί και στο Κηπαρό της Χειμάρρας, ένα έργο που θα στοιχίσει 78 εκατ. ευρώ. Το καταγράφουμε όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί η περιοχή Βρανίστι είναι αυτή που με τη νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας ενώθηκε με τη Χειμάρρα, με μοναδικό στόχο να αλλοιωθεί ο ελληνικός (και χριστιανικός) χαρακτήρας της περιοχής.

• Θετική ήταν η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Συνεδρίου για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, αλλά το αποτέλεσμα απέδειξε ότι αυτά τα θέματα απαιτούν καλή προετοιμασία, συνεργασία και τις πλάτες κάποιου εκ των μεγάλων παικτών. Αυτή η στήριξη όμως δεν υπήρχε και έτσι η διοργάνωση είχε περιορισμένη εμβέλεια. Μοναδικός ευρωπαίος υπουργός, εκτός του κ. Κασουλίδη, ήταν ο Ολλανδός, ενώ αν εξαιρέσουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τους Πατριάρχες Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας και τους Αρχιεπισκόπους Αλβανίας και Αμερικής, η εκπροσώπηση των άλλων δογμάτων ήταν περιορισμένη καθώς και η εμβέλεια των εκπροσώπων οργανισμών όπως ο ΟΑΣΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε η δυνατότητα έκδοσης ούτε καν ενός κοινού ανακοινωθέντος, καθώς υπήρχαν διαφωνίες και επιφυλάξεις και έτσι δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο του προεδρείου, δηλαδή του ελληνικού ΥΠΕΞ, ενώ ακόμη και το παρατηρητήριο που ανακοίνωσε ο κ. Κοτζιάς ότι θα λειτουργεί στην Αθήνα με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Ρούσο, έγινε δεκτό αρχικά, άλλα οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων και οργανισμών δεν θέλησαν να στηρίξουν με την υπογραφή τους το εγχείρημα.

• Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν πολλά προβλήματα, καθώς είναι παιχνίδια για μεγάλους παίκτες. Ας το έχουν στο μυαλό τους στο ΥΠΕΞ, καθώς ο κ. Κοτζιάς έχει και άλλη ιδέα προς υλοποίηση. Συγκεκριμένα επιθυμεί να συστήσει έναν διεθνή οργανισμό με τις δέκα χώρες (G-10) που έχουν τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς. Έχει κάνει επαφές, όπως λέει, με Κίνα, Αίγυπτο και Μέξικο, άλλα το ερώτημα που θέτουμε εμείς είναι ποιος θα επιλέξει τις δέκα αυτές χώρες;

• Πάντως σημειολογικά έχει ενδιαφέρον ότι επί δύο συνεχόμενες ημέρες τον υπουργό Εξωτερικών συνόδευε ο ειδικός σύμβουλος Γιώργος Μητράκος. Ήταν ακριβώς πίσω από τον Ν. Κοτζιά στη συνέντευξη Τύπου στο Διαθρησκευτικό Συνέδριο, όπως είδαμε στα πλάνα της τηλεόρασης, ενώ παρίστατο στη συνάντησή του με την αμερικανίδα βοηθό υπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ…

• Όσοι είδαν στον δέκτη της τηλεόρασής τους τον βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών Ντανιέλ Μίτοφ να κάνει δηλώσεις μαζί με τον Νίκο Κοτζιά πιθανόν εντυπωσιάστηκαν. Μόλις 37 χρονών, ο βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, με άψογη αμερικανική προφορά, δεν θύμιζε σε τίποτα… βαλκάνιο πολιτικό. Όπως είναι, αν και με διαφορετικό στυλ, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ Ν. Πόποσκι.

Για τον κ. Μίτοφ πάντως οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αμέσως μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας τον επέλεξε για «επιμορφωτικά σεμινάρια» το αμερικανικό ίδρυμα German Marshall Fund, που «παράγει» ηγέτες στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και κατόπιν παρακολούθησε ειδικό πρόγραμμα του γαλλικού ΥΠΕΞ. Το 2010 εργάστηκε ως επικεφαλής προγράμματος στο αμερικανικό Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI) στο Ιράκ. Ως αξιωματούχος του NDI εργάστηκε στις Βρυξέλλες, στη Λιβύη, στο Κονγκό, στην Ουκρανία, στην Υεμένη και στην Τυνησία.

• Πραγματικά ενδιαφέρον «βιογραφικό», καθώς περιλαμβάνει όλη τη λίστα των χωρών που αποτέλεσαν εστίες εντάσεων τα τελευταία χρόνια… Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, δε, θα ήταν η εμπειρία να εργάζεσαι εκεί ως μέλος αμερικανικού ινστιτούτου…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ