Λιγότερα μέτρα φέρνει η μικρότερη ύφεση

Σε γενικές γραμμές, οι εκπρόσωποι των δανειστών έμειναν ικανοποιημένοι ότι όσα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοσθεί κινούνται εντός του πλαισίου της αρχικής συμφωνίας και το ίδιο ισχύει για μέτρα που σύντομα ενεργοποιούνται, όπως το άνοιγμα επαγγελμάτων (φούρνοι, φαρμακεία κ.ά.) με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ. «Σκιά» στις διαβουλεύσεις άφησε η συζήτηση για την ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προβλέψεις, αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονται πεπεισμένα ότι τελικά δεν θα υπάρξουν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα:

• Η «τρόικα» δέχθηκε ότι οι αρχικές προβλέψεις για τη φετινή ύφεση, στις οποίες στηρίχθηκε το Μνημόνιο, ήταν υπερβολικά απαισιόδοξες. Αντί του -2,3%, κυβέρνηση και «τρόικα» συμφωνούν ότι η μείωση του ΑΕΠ θα συγκρατηθεί τελικά στο 1,3%. Η ελληνική πλευρά, μάλιστα, έχει ακόμη πιο αισιόδοξη πρόγνωση, εκτιμώντας ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ μπορεί να είναι μόλις 0,9%.

• Θεωρητικά, μια συγκράτηση της ύφεσης κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) θα έπρεπε να δίνει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, κάτι που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να πιάσει τον φετινό στόχο για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ σχετικά εύκολα, ακόμη και αν δεν βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει αστοχίες, όπως αυτή με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, από τον οποίο τα έσοδα αναμένονται πενιχρά και πάντως ασύγκριτα χαμηλότερα από τα 300 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

• Όμως, οι δανειστές, και πρωτίστως η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, δεν δέχονται αυτή την αισιόδοξη εκτίμηση, καθώς προβληματίζονται έντονα από τη ροή των δημοσίων εσόδων και ιδιαίτερα για τα ανησυχητικά σημάδια αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες τον Σεπτέμβριο (κατά 1,5 δισ. ευρώ), που δημιουργούν αμφιβολίες για την επιτυχία της κυβέρνησης στον εισπρακτικό μαραθώνιο των επόμενων μηνών, από τον οποίο θα κριθεί η επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα.

Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ