Ενισχυμένη η Ελλάδα από την επίσκεψη Ολάντ

Αναφέρθηκε με σαφήνεια στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξίσου ξεκάθαρος και υποστηρικτικός προς τις ελληνικές θέσεις υπήρξε στις τοποθετήσεις του για το Κυπριακό, το Προσφυγικό και τα «κόκκινα δάνεια». Αίσθηση, δε, προκάλεσε η αποστροφή του ότι, αν η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κατέρρεε!

Ο τελικός απολογισμός της επίσκεψης του Φρ. Ολάντ κρίνεται κάτι περισσότερο από θετικός, περισσότερο από κάθε άλλη επίσκεψη ξένου ηγέτη στη χώρα μας. Στα κέρδη πρέπει να συνυπολογιστεί η αλλαγή στάσης του υπουργού Οικονομικών Μ. Σαπέν, ο οποίος στο παρελθόν είχε συγκρουστεί άγρια με τον Γ. Βαρουφάκη, οδηγώντας τον σε ορισμένες περιπτώσεις σε αρνητικές θέσεις έναντι της Ελλάδας. Ο κ. Σαπέν διατηρεί στενή σχέση με τον Β. Σόιμπλε και το γεγονός αυτό θα παίξει τον ρόλο του στις επόμενες συνεδριάσεις του Eurogroup που θα έχουν ως θέμα τη χώρα μας.

Ορισμένοι συνδέουν την απόφαση του Φρ. Ολάντ να στηρίξει με τόσο ξεκάθαρο τρόπο τη χώρα μας με την προοπτική γαλλικών επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους ή την αγορά κρατικών εταιρειών και άλλοι με την προσπάθειά του να διαμορφώσει ένα ηγετικό προφίλ, εντελώς διαφορετικό από αυτό της Άνγκ. Μέρκελ, η οποία έχει ταυτιστεί με την περιοριστική πολιτική και τη λιτότητα, και να ηγηθεί ενός άλλου πόλου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη, οι προεδρικές εκλογές του 2017 και η επιθυμία του κ. Ολάντ να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία ενδεχομένως να αποτελούν μια ακόμη παράμετρο της φιλελληνικής στάσης του κατά τους τελευταίους μήνες. Ο γάλλος Πρόεδρος εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει μέσω της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ απαιτητικές αλλά και απαραίτητες». Εξέφρασε μάλιστα την πρόθεση της Γαλλίας να βοηθήσει με κάθε τρόπο την προσπάθεια της χώρας μας, διότι, όπως τόνισε, γνωρίζει πολύ καλά τι υπέστη ο ελληνικός λαός την περίοδο της κρίσης. Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι η συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εφόσον η χώρα μας έχει τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα διευκρίνισε ότι η ρύθμιση θα προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων καθώς και μείωση των επιτοκίων. Εμφανίσθηκε μάλιστα βέβαιος ότι αν ρυθμιστεί το χρέος, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά, ενώ θα αλλάξει και το διεθνές κλίμα για τη χώρα μας. Αλληλέγγυος εμφανίσθηκε ο Φρ. Ολάντ και στο προσφυγικό ζήτημα αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Επισήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει αποτελεσματικά, να στηρίξει εμπράκτως (οικονομικά) την Ελλάδα και παράλληλα να προστατεύσει τα σύνορά της. Διαφοροποιούμενος από τις θέσεις της Άνγκ. Μέρκελ, ανέφερε ότι για το Προσφυγικό πρέπει να υπάρξει συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και όχι μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα υπογράμμισε τις ευθύνες της Άγκυρας για τις ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων, καλώντας την ουσιαστικά να ελέγξει τα σύνορά της προς την πλευρά του Αιγαίου.

Σε διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκε και στο Κυπριακό, όπου αντίθετα με την κ. Μέρκελ, που τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση, ο κ. Ολάντ ήταν απολύτως σαφής. Το χαρακτήρισε ευρωπαϊκό ζήτημα και υπογράμμισε ότι πρέπει να εξευρεθεί σύντομα η ενδεδειγμένη λύση, ενώ εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειες και στις πρωτοβουλίες του κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη. Ταυτιζόμενος πλήρως με τις θέσεις που είχε εκφράσει ο Πρ. Παυλόπουλος στην προσφώνησή του κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Για τα «κόκκινα δάνεια» ο γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι συνιστούν απειλή για τις ελληνικές οικογένειες και ότι είναι ανάγκη να εξεταστεί σοβαρά το όριο που θα τεθεί και κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Θέση υποστηρικτική επί της ουσίας προς τις απόψεις της κυβέρνησης, εκτιμάται δε ότι θα επηρεάσει με θετικό τρόπο τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Δεν θα πρέπει βέβαια να μας εκπλήσσει η χείρα βοηθείας που προσέφερε ο γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ στην ελληνική κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Η στήριξη αυτή βέβαια συνεπάγεται οπωσδήποτε και κάποια ανταλλάγματα. Όχι μόνο επενδυτικά, κάτι που είναι απόλυτα κατανοητό, αλλά και πολιτικά. Όπως εξηγούν πολλοί και καλοί γνώστες των ευρωπαϊκών εξελίξεων, ο γάλλος Πρόεδρος ποντάρει πολύ στο κύρος, την προσωπικότητα και τη δυναμική που διαθέτει ο Αλ. Τσίπρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με το βλέμμα στραμμένο στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017, ο Φρ. Ολάντ θεωρεί ότι οι όποιες ελπίδες επανεκλογής του περνούν μέσα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τον μόνο σύμμαχο που διαθέτει για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μ. Λεπέν και της γαλλικής Δεξιάς, που επανασυσπειρώνεται υπό τον Ν. Σαρκοζί.

Ο γάλλος Πρόεδρος έχει ελπίδες να αναδειχθεί νικητής στις ερχόμενες εκλογές μόνο αν λειτουργήσει -ευρωπαϊκά- ως πολιτικό αντίβαρο του Σόιμπλε, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα ένα ευρωπαϊκό σχέδιο σταδιακής απεμπλοκής από τους σκληρούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της «δικτατορίας της λιτότητας».


Σχολιάστε εδώ