Εμπόδιο για επενδύσεις το Κτηματολόγιο…

Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΕ και του ΔΝΤ, η αδυναμία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας και της χρήσης γης είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για τις επενδύσεις, τη σωστή φορολόγηση και την οικονομική ανάπτυξη. Η απουσία ψηφιακού Κτηματολογίου είναι ένας από τους λόγους που ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις κατέστη ανέφικτος. Ανακοινώθηκε πριν από μία τετραετία και, εντέλει, αντί για 50 δισ. συλλέξαμε… 3, εξ ου και επεκτάθηκε από τα πέντε χρόνια στα… τριάντα.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο ελληνικός Τύπος αποκαλεί εθνική ντροπή το Κτηματολόγιο, καθώς ξεκίνησε το 1995 με κοινοτικά κεφάλαια, τα οποία το 2003 έπρεπε να επιστραφούν στις Βρυξέλες λόγω κακής χρήσης. Σήμερα, είκοσι χρόνια αργότερα και αφού ξοδέψαμε μισό δισ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί (μετά βίας) το 25% του έργου, με αβέβαιη, ωστόσο, τη χρηματοδότηση και την οριστική του… μορφή. Το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται και στην Εκκλησία, σχολιάζοντας πως το Κτηματολόγιο διαβουλεύεται με μοναστήρια και μονές σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει τους ιδιοκτήτες της και τα όρια των ιδιοκτησιών.

Τέλος, ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια, με σκοπό τη γρήγορη υλοποίηση του Κτηματολογίου, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ζητούν δραστική απλοποίηση του έργου. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας αρωγής προς την Ελλάδα την τελευταία τετραετία, ο ολλανδός αξιωματούχος Ρικ Βάουτερς, έχοντας τεράστια πείρα επί του θέματος, ζητάει να κάνουμε πιο απλό Κτηματολόγιο.

***

Αγώνας δρόμου… μετ’ εμποδίων

Τρέχουν οι ασφυκτικές προθεσμίες για τα προαπαιτούμενα που αφορούν το Κτηματολόγιο, αφού (εδώ και έναν μήνα) έπρεπε να έχει συγκληθεί η διυπουργική επιτροπή χωροταξικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έπρεπε να έχει ήδη προσδιορίσει τη βελτίωση της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Πολλά τα μέτωπα (Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, χωροταξικός σχεδιασμός, χρήσεις γης) και χρειάζεται τόλμη, συνεννόηση και δράση. Ακόμη, εντός 100 ημερών θα πρέπει να ψηφισθεί το πλαίσιο λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων σε εθνική κλίμακα και η διασφάλιση οικονομικής ανεξαρτησίας.

***

Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο… Μενίδι

Δεν αρκεί, λένε οι κάτοικοι οκτώ περιοχών της Ανατολικής Αττικής, η δεκαήμερη παράταση που έδωσε το Κτηματολόγιο. Οι ιθύνοντες είχαν τη φαεινή ιδέα να εξυπηρετεί όλους τους πολίτες ένα -μόνο- γραφείο, στο Μενίδι. Κάποιοι λένε πως ο μόνος στόχος ήταν να εξοικονομήσει χρήματα ο εργολάβος, αφού αντί για (τουλάχιστον) τέσσερα ενοίκια (και κοινόχρηστα, εξοπλισμό κ.λπ.) πληρώνει ένα και ας ταλαιπωρείται ο κόσμος στις ουρές. Μακάρι να έδειχναν την ίδια ευαισθησία και για τα κεντρικά γραφεία, αφού εδώ και δεκαετίες πληρώνουν μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως για πέντε κτίρια στον Χολαργό, αντί να συγκεντρωθούν σε ένα από τα δεκάδες αναξιοποίητα δημόσια κτίρια.

***

Έξω «αλεγρία», μέσα «καντρίγιες»

«Τα δάση είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου είναι άμεση προτεραιότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στη Διάσκεψη Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος. Το ευρωπαϊκό φόρουμ για τη δασική πολιτική, που έλαβε χώρα στη Μαδρίτη την προηγούμενη εβδομάδα, συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια προώθησης κοινών ευρωπαϊκών στρατηγικών για την προστασία και την αειφόρο διαχείριση των δασών. Θετική η παρουσία του οικολόγου υπουργού, δεν λέμε, αλλά ίσως στη Μαδρίτη άκουσε την ισπανική παροιμία… «del dicho al hecho hay un buen trecho» («από τα λόγια στην πράξη ο δρόμος είναι μακρύς»). Αν δεν πιάσεις τον ταύρο από τα κέρατα…


Σχολιάστε εδώ