Ατασθαλίες στη ΔΕΠΕΠ και τη Δημοτική Αστυνομία εντοπίζει το πόρισμα του ελέγχου στον Δήμο Πειραιά

Τον έλεγχο είχε ζητήσει φορτικά από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο προηγούμενος δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, που επέμεινε ο έλεγχος να περιλάβει και τη δική του θητεία. Να σημειώσουμε ότι για την περίοδο Μιχαλολιάκου οι ελεγκτές δεν εντόπισαν τίποτα το επιλήψιμο.

Τα σημαντικότερα στοιχεία που εντόπισαν οι ελεγκτές είναι:

• Σοβαρές ατασθαλίες στη ΔΕΠΕΠ από το 2002 μέχρι το 2007. Γι’ αυτό ζητήθηκε να γίνει στην επιχείρηση (σ.σ.: Έχει κλείσει πλέον) διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές.

• Μια ύποπτη επιταγή ύψους 4,5 εκατ. ευρώ με την οποία πληρώθηκε στη Μitsubishi Βank το “πέναλτι” από το δάνειο που είχε συναφθεί επί Λογοθέτη, αλλά ο δήμος το αποποιήθηκε και δεν το πήρε ποτέ. Η επιταγή εξοφλήθηκε κανονικά, δεν υπάρχει δηλαδή οικονομική εκκρεμότητα, αλλά στους οπισθογράφους δεν υπάρχει η υπογραφή του τότε δημάρχου Χ. Αγραπίδη. Οι ελεγκτές ζητούν από το ΣΔΟΕ τα στοιχεία εκείνων που οπισθογράφουν την επιταγή.

• Οι υπερωρίες και τα νυχτερινά των δημοτικών αστυνομικών τα έτη 2006 και 2007 δεν είχαν περάσει από τον επίτροπο, οπότε οι ελεγκτές χαρακτήρισαν παράνομες τις πληρωμές και ζητούν από τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους δύο οικονομικούς διευθυντές του δήμου, τότε (τώρα και οι δύο είναι συνταξιούχοι), να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν χωρίς τη νόμιμη διαδικασία. Στους δύο διευθυντές καταλογίζεται όλο το ποσό και τους ζητείται να το πληρώσουν οι ίδιοι!

• Καταλογίζεται στον Χ. Αγραπίδη ποσό ύψους 56.000 ευρώ για την πρόσληψη ενός φυσίατρου που δεν έγινε με τη νόμιμη διαδικασία.

Αναφέρεται επίσης στο πόρισμα ότι ο δήμος χρησιμοποιεί τα ανταποδοτικά τέλη και για άλλους σκοπούς, κάτι που αντιτίθεται στον νόμο του 1952, που ισχύει ακόμα (!). Σήμερα όμως όλοι οι δήμοι λειτουργούν με την αξιοποίηση των ανταποδοτικών τελών για όλες τις ανάγκες τους και όχι μόνο για τις ανάγκες του τομέα καθαριότητας.

Με τόσες μειώσεις στους ΚΑΠ και σ’ όλα τα τέλη, αν οι δήμοι δεν χρησιμοποιούσαν τα ανταποδοτικά για τις γενικότερες ανάγκες τους, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Η επισήμανση όμως των ελεγκτών έχει καταπέσει στο δικαστήριο, καθώς ο αντιδήμαρχος οικονομικών επί Φασούλα, Π. Αβραμίδης, βρέθηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο κατηγορούμενος στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αθωώθηκε όμως με ομόφωνη απόφαση των δικαστών! Κατά συνέπεια, αυτό που αναφέρουν οι ελεγκτές δεν αποτελεί αδίκημα.

Το πόρισμα είναι ογκωδέστατο, καθώς αριθμεί 268 σελίδες, και ήδη, σύμφωνα με τη δέσμευση του δημάρχου Γ. Μώραλη, έχει διανεμηθεί στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων.


Σχολιάστε εδώ