Απείλησε με παραίτηση ο Τσακαλώτος!

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που διέρρευσαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, και ενώ οι διαπραγματεύσεις ήταν ακόμα σε εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης!

Στην κυβέρνηση, προ του αδιεξόδου, αναζητούν πλέον φόρμουλα πολιτικής λύσης για να μη βρεθεί η πλειοψηφία των κόκκινων δανείων χωρίς ασπίδα απέναντι στους πλειστηριασμούς, καθώς με την πρόταση των δανειστών μένει εκτεθειμένο το 60% των δανειοληπτών!

Και οι δύο πλευρές βέβαια δείχνουν να επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο φλέγον αυτό ζήτημα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή του προγράμματος και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η κυβέρνηση ποντάρει σε πολιτική λύση, έχοντας ως ατού τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα αύριο Δευτέρα. Η κυβέρνηση επιδιώκει κάτω από την ομπρέλα του νέου πλαισίου να υπαχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών, προτείνοντας η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φτάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι, επαυξανόμενο κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά, δηλαδή το πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά να είναι οι 325.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά δε τα εισοδηματικά κριτήρια προτείνει να φτάνουν μέχρι τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές επιμένουν στις 120.000 ευρώ ως ανώτατο όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό (σ.σ.: Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για 60.000 ευρώ), απαιτούν να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ