Τα οικονομικά άναψαν τον Μεϊμαράκη

Ο τελευταίος, αμέσως μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, είχε ζητήσει από τον καθ’ ύλην αρμόδιο κ. Τσιμάρα να του προσκομίσει λεπτομερή στοιχεία ως προς το κόστος των εκλογών αλλά και για την πραγματική κατάσταση των οικονομικών του κόμματος. Επανήλθε εκ νέου λίγες ημέρες μετά, αλλά μέχρι και σήμερα ο κ. Τσιμάρας δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του αρχηγού -έστω και μεταβατικού- της Νέας Δημοκρατίας, λειτουργώντας επί της ουσίας ως «κράτος εν κράτει» στα γραφεία της Λ. Συγγρού. Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε το αίτημά του κατά τη θυελλώδη παρέμβασή του στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, αλλά εξακολουθεί να παραμένει μετέωρο.

Σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, ο πρόεδρος της ΝΔ μόλις μπήκε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή απευθύνθηκε στον κ. Τσιμάρα σε σκληρή γλώσσα, λέγοντάς του ότι δύο εβδομάδες από τις εκλογές δεν έχει υποβάλει απολογισμό για το πόσο κόστισε η προεκλογική εκστρατεία.

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η οικονομική κατάσταση του κόμματος είναι τραγική, ενώ την κατάσταση επιβαρύνουν φήμες, διαρροές και ενδείξεις ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε «όργιο σπατάλης» και κακοδιαχείρισης. Όπως λέγεται από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη, στην περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές θα βάλει βαθιά το μαχαίρι και θα ερευνήσει όλες τις αποφάσεις (οικονομικού χαρακτήρα) που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια. Θα εξετάσει τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητά τους και κυρίως το αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Δεν θα διστάσει, προσθέτουν, ακόμη και να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη προκειμένου οι υπεύθυνοι για τις όποιες παρατυπίες (παρανομίες) να υποστούν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Κατά γενική ομολογία, τη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας καλύπτει ένα… πέπλο αδιαφάνειας. Παρότι έχουν παρέλθει σχεδόν δύο μήνες από τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής, τα μέλη της δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για βασικά ζητήματα διαχείρισης. Τα σχετικά αιτήματά τους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (διορισμένες από την προηγούμενη ηγεσία) «πέφτουν σε τοίχο», αφού οι υπάλληλοι κατόπιν εντολής προβάλλουν διάφορες -όχι κατ’ ανάγκην σοβαρές- δικαιολογίες. Και έτσι δίνουν σαφώς την εντύπωση, στην καλύτερη περίπτωση, ότι δεν θέλουν να δώσουν τα στοιχεία και, στη χειρότερη, ότι έχουν κάτι να κρύψουν. Με εξαίρεση τον γενικό διευθυντή Κ. Τσιμάρα και ίσως ένα δυο πρόσωπα ακόμη, κανείς άλλος, ούτε καν ο πρόεδρος του κόμματος Β. Μεϊμαράκης, δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τα οικονομικά της παράταξης.

Την ίδια στιγμή, στους διαδρόμους των κεντρικών γραφείων, επί της Λ. Συγγρού, ακούγονται πολλά και διάφορα, όχι και τόσο… διαφανή και νομότυπα. Όπως, για αποσπασμένους από το Δημόσιο υπαλλήλους που δεν εμφανίζονται στις θέσεις στις οποίες έχουν τοποθετηθεί στο κόμμα, αλλά ασχολούνται με τις επαγγελματικές τους υποθέσεις. Γίνεται ακόμη λόγος για «προνόμια» που -εν καιρώ βαθιάς οικονομικής κρίσης- απολαμβάνουν ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη. «Προνόμια» όπως παροχή αυτοκινήτων και προσωπικών οδηγών, δωρεάν καύσιμα, κινητά τηλέφωνα κ.ά. Και αυτό την ίδια στιγμή που άλλοι υπάλληλοι, στη μεγάλη τους πλειονότητα, παραμένουν απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης και επιβίωσης. Αν όλα όσα λέγονται στους διαδρόμους της Λ. Συγγρού έχουν βάση αληθείας, περιμένουν πολύ δύσκολες ημέρες τον πρόεδρο που θα εκλεγεί στις 22 ή στις 29 Νοεμβρίου, καθώς πέραν των άλλων θα πρέπει να δώσει τέλος στα φαινόμενα αυτά και να συγκρουστεί με τον προκάτοχό του.


Σχολιάστε εδώ