Στο σκαμνί 11 άτομα για το σκάνδαλο με την ΑΒΑΞ στο Τζάνειο!

Μετά το δημοσίευμα του «Π», με ενέργειες της τότε Προέδρου του ΔΣ του Τζανείου Νοσοκομείου Ευαγγελίας Γιαννακάκου, το θέμα έφθασε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του υπουργείου αλλά και στην Εισαγγελία Πειραιά, η έρευνα των οποίων έφερε στο φως την όζουσα ιστορία.

Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη έχει τον τελευταίο λόγο. Το Συμβούλιο Εφετών Πειραιώς με το υπ’ αριθμόν 159/2014 βούλευμά του κατένειμε τις ευθύνες και απέδωσε τις κατηγορίες σε κάθε συμμετέχοντα. Έτσι ο Εισαγγελέας άσκησε διώξεις, επέβαλε σε κάποιους από τους κατηγορουμένους απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καταβολή εγγυήσεως και εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής τους κάθε μήνα, και προσδιόρισε την δίκη τους για τις 16/1/2016.

Το κατηγορητήριο είναι ιδιαίτερα βαρύ και αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι για να προσπορισθούν ιδίον όφελος προχώρησαν σε παράνομη σύμβαση συντήρησης εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου από την ΑΒΑΞ, η οποία επρόκειτο να εισπράξει περίπου 580.000 ευρώ για την δουλειά αυτή, την στιγμή που η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν υποχρεωμένη βάσει της σύμβασης με την οποία ανέλαβε την οικοδόμηση και την τοποθέτηση των εγκαταστάσεων αυτών, να τις συντηρεί δωρεάν! Παράλληλα κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να εγκρίνει το πρώτο ένταλμα πληρωμής προς την ΑΒΑΞ ύψους 234.914,40 ευρώ, αλλά και το Δικαστήριο, προκειμένου να εκδώσει διαταγή πληρωμής κατά του Νοσοκομείου, όταν η Επίτροπος αρνήθηκε να εγκρίνει το δεύτερο ένταλμα ύψους 351.496,04 ευρώ. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Διοικητής του Τζανείου το 2004 που διαπράχθηκε το αδίκημα, μέλη του τότε ΔΣ, ο επιβλέπων μηχανικός των εγκαταστάσεων, ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, την ίδια περίοδο, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής, στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ και άλλοι.

Η μετέπειτα Πρόεδρος του ΔΣ του Τζανείου Ευαγγελία Γιαννακάκου, που έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα και λειτούργησε με πλήρη διαφάνεια σε όλο το διάστημα της θητείας της, στη συνέχεια μετά από κάποια χρόνια τοποθετήθηκε Διοικήτρια του Αττικού Νοσοκομείου, όπου κατά γενική ομολογία τα πήγε περίφημα. Όμως έβαλε φρένο σε ένα σκάνδαλο που ήταν σε εξέλιξη, με την προμήθεια ενός μηχανήματος, του PET/CT που ήταν το νοσοκομείο έτοιμο να το πληρώσει 6 εκατ. ευρώ, την στιγμή που άλλα νοσοκομεία το είχαν πάρει αντί 2,5 εκατ. ευρώ! Λίγους μήνες μετά, κι αφού τα σχέδια των «τρωκτικών» τα είχε… χαλάσει, ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Κουρουμπλής, ζήτησε την παραίτησή της, επειδή είχε πάρει μια βδομάδα άδεια από το Νοσοκομείο τον Αύγουστο… ελπίζουμε η νέα Διοίκηση του υπουργείου Υγείας να μην κάνει τα ίδια λάθη.

***

• Σωρεία παραβάσεων στη ΔΕΠΕΠ από το 2002 έως το 2006 επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που διενέργησαν έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων κατά την τελευταία δεκαετία. Τον έλεγχο είχε ζητήσει ο προηγούμενος δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος. Ο δήμαρχος Γ. Μώραλης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, είπε ότι το πολυσέλιδο πόρισμα (σ.σ.: αριθμεί 270 σελίδες) του παραδόθηκε πριν από 2-3 μέρες και ακόμα δεν το έχει μελετήσει. Δεσμεύθηκε πάντως να κάνει σχετικές ανακοινώσεις στην ανοιχτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

***

• Η Σταυρούλα Αντωνάκου, που δεν εξελέγη βουλευτής, επανήλθε στο δημοτικό συμβούλιο. Όλο αυτό το διάστημα που ήταν βουλευτής με το Ποτάμι δεν είχε παραιτηθεί από δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας. Όταν την είδαν λοιπόν την περασμένη Δευτέρα να πηγαίνει να καθίσει στη θέση της τη ρώτησαν:

«Τι έγινε, έπεσες και εσύ θύμα του εκλογικού νόμου;», για να απαντήσει η πρώην βουλευτής:

«Δεν φταίει ο εκλογικός νόμος. Φταίει το ότι το Ποτάμι έγινε… σιντριβάνι!».

***

• Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού κυριάρχησε στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, όταν ο συνδυασμός που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του οποίου μέχρι πριν από 2,5 μήνες ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ζήτησε να γίνει ειδική συζήτηση για να αποτραπεί το ξεπούλημα του λιμανιού, ή έστω να διασωθούν κάποιοι χώροι για ν’ αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες. Ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Τάκης Αβραμίδης, που μίλησε μαζί με πολλούς άλλους αποκάλυψε ότι δεν ξεπουλάνε μόνο το λιμάνι, αλλά δίνουν και προίκα στον αγοραστή τα ανταποδοτικά τέλη, αφού στο νομοσχέδιο-σκούπα έχουν βάλει διάταξη με την οποία οι εκτάσεις που εκχωρούνται από το Δημόσιο απαλλάσσονται από τα ανταποδοτικά τέλη! Επίσης, χαρίζονται στον ιδιώτη τα τέλη που οφείλονται από τον ΟΛΠ στους δήμους, τα οποία μόνο για τον Δήμο Δραπετσώνας – Κερατσινίου ανέρχονται στα 6 εκατ. ευρώ! «Να σταματήσει η πλάκα», είπε χαρακτηριστικά ο Τ. Αβραμίδης.

***

• Από την εταιρεία ΤΕΚΑΛ ΑΕ, που εκτελεί το έργο της κατασκευής του Γʼ Προβλήτα για λογαριασμό της Cosco στο ΣΕΜΠΟ, πήραμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή-απάντηση στο δημοσίευμά μας της προπερασμένης Κυριακής που αναφερόταν σε επώνυμη καταγγελία για λεηλασία ευρημάτων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η απάντηση της ΤΕΚΑΛ ΑΕ αναφέρει:

«Σχετικά με το δημοσίευμα με τίτλο “Λεηλατεί αντικείμενα της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας η Cosco!”, και αναφέρεται στην “ανακάλυψη” αντικειμένων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και την απαγόρευση εισόδου των αρχαιολόγων στους χώρους που εκτελούνται οι εργασίες, η ΤΕΚΑΛ ΑΕ, που εκτελεί το έργο, θέτει υπόψη σας τα ακόλουθα:

1. Τα έργα, που έχουν ήδη εκτελεστεί ή είναι σε εξέλιξη, έχουν διαχρονικά λάβει όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων του υπουργείου Πολιτισμού.

2. Η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων παρακολουθεί το έργο σε 24ωρη βάση, αδιάλειπτα, με συνεργεία αρχαιολόγων δυτών, που έχει ορίσει, η παρουσία των οποίων στο έργο είναι συνεχής».


Σχολιάστε εδώ