Σε αντεπίθεση ο Τσίπρας
Αυτό ανακοίνωσε λίγο πριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, όπου κάλυψε πλήρως τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη για το «πόθεν έσχες».
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο: «Τι παριστάνετε; Τους αντιμνημονιακούς; Παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς ενώ δεχόσασταν όλα τα μέτρα και επτά μήνες δεν βοηθήσατε στη διαπραγμάτευση; Εσείς κάνατε καμπάνια στο δημοψήφισμα υπέρ μιας συμφωνίας που είχε σκληρότερα μέτρα. Εσείς ψηφίσατε στη Βουλή τη συμφωνία και σήμερα αρνείστε να ψηφίσετε τους εφαρμοστικούς νόμους»!
Δεν υπάρχουν παντού «κόκκινες γραμμές»…
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, τόνισε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά «δύσκολα μέτρα που τα γνωρίζαμε από τον Αύγουστο». Όπως τόνισε, «υπάρχουν δύσκολα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσουμε για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στο 2015 αλλά και να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση σε ορισμένα ανοικτά θέματα. Δεν μπορείς να βάλεις σε όλα ”κόκκινες γραμμές”, πρέπει να στοχεύσεις».
Αναφερόμενος δε στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, σημείωσε: «Ο λαός επέλεξε ποιος θα διαχειριστεί μια δύσκολη συμφωνία» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση αναρωτήθηκε: «Τι μας ζητάτε να κάνουμε ακριβώς; Να καταψηφίσουμε και εμείς; Ποια είναι η εναλλακτική σας πρόταση; Μήπως μας ζητάτε να επαναδιαπραγματευτούμε; Μήπως να μην προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση; Μήπως να μην αρχίσει η συζήτηση για το χρέος; Μπορείτε να κάνετε κριτική στον οδικό χάρτη; Ελάτε να καταθέσετε μια πρόταση».
Κάλυψε Σταθάκη
Αναφερόμενος στο θέμα του «πόθεν έσχες» του κ. Σταθάκη υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένα πραγματικό στοιχείο που να στοιχειοθετεί θέμα διαφθοράς». «Για να σταματήσει η συζήτηση», τόνισε, «η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Δεν θα μείνει κανένας στο απυρόβλητο. Ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε πολιτικός, ούτε επιχειρηματίας. Ούτε υπουργός, αν υπάρχουν στοιχεία».
«Δημιουργήθηκε μια ιστορία για έναν υπουργό που έκανε ατελή δήλωση το 2012 και εν συνεχεία κατέθεσε δήλωση. Το ποσό έχει φορολογηθεί», τόνισε και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το ένα εκατομμύριο του Τσουκάτου δεν ξέρουμε πού πήγε.
«Δεν θα ξεχαστεί τίποτα. Αν υπάρξουν στοιχεία για υπουργό δεν θα υπάρξει κάλυψη», υπογράμμισε. Σημείωσε δε ότι «θα κυβερνήσουμε και δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Αν κάποιοι νόμισαν ότι θα γλιτώσουν κάνουν λάθος».
Τέλος ανακοίνωσε επίσης ότι αναθεωρήθηκε η σύμβαση παραχώρησης στον ΟΛΠ και το Δημόσιο κρατά το θαλάσσιο μέτωπο στη Δραπετσώνα.
Βάρος και στο κόμμα
Με πολιτική ανοιχτών θυρών, που την επισφράγισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, οδεύει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριό του, που πλην απροόπτου θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο, με κεντρική προτεραιότητα να καταστεί ένα σύγχρονο και μαζικό κόμμα, χωρίς όμως να αλλοιώσει σημαντικά την αριστερή του φυσιογνωμία.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί, μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, να αντιστοιχίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία και να διευρύνει ουσιαστικά το 4-5% που ήταν ο αρχικός πυρήνας του κόμματός του με το κοινωνικό και εκλογικό ρεύμα του 36% που τον έφερε στην εξουσία. Στόχος του είναι να εδραιώσει την ηγεμονία και κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στον κρίσιμο πολιτικά χώρο της Κεντροαριστεράς.
Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη μαζικοποίηση και ανασυγκρότηση του κόμματος, κάνοντας μάλιστα αρκετές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, καθώς θέλει να κρατήσει τους ψηφοφόρους που μετακόμισαν μαζικά από το άλλοτε κραταιό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ταυτόχρονα να περιορίσει ενδεχόμενη ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ μέσω μετακίνησης δυσαρεστημένων ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα της κ. Γεννηματά.
Ενδεικτικό της προσπάθειας αλλαγής και αναπροσαρμογής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμμετοχή στη νέα Πολιτική Γραμματεία, που εξελέγη την Κυριακή, τριών κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, του Γιάννη Δραγασάκη του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Αριστείδη Μπαλτά.
Είναι προφανώς μια προσπάθεια να οδηγηθεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ με ασφαλή τρόπο σε ωριμότερη και πιο ρεαλιστική πορεία, χωρίς τριγμούς και εντάσεις την κρίσιμη αυτή περίοδο που η κυβέρνηση θα δεχθεί κοινωνικές πιέσεις. Δεν είναι τυχαία η εκλογή, και μάλιστα πολύ ψηλά, στη δεύτερη θέση, του Αντώνη Κοτσακά στη νέα Πολιτική Γραμματεία, ενός ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας το προσδιόρισε, θα περάσει και μέσα από μια καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι στην πορεία για το συνέδριο, ο αριθμός των μελών του ΣΥΡΙΖΑ να ανέλθει τουλάχιστον στις 50.000.
***
Μετά το ξεσκαρτάρισμα… – Μπετόν ο ΣΥΡΙΖΑ
Συμπαγής, όπως αναμενόταν, αποδείχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία στην κρίσιμη ψηφοφορία της Παρασκευής στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Απόδειξη του ότι μετά το «ξεσκαρτάρισμα» που έγινε στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως ενιαίο κόμμα και έτσι θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων που είναι επακόλουθα της συμφωνίας την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Η ψηφοφορία της Παρασκευής ολοκληρώθηκε χωρίς καμία απώλεια. Από τους 155 βουλευτές που διαθέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «ναι» στο πολυνομοσχέδιο ψήφισαν οι 154, ενώ η Β. Κατριβάνου, που απουσίαζε, δήλωσε με επιστολή της ότι υπερψηφίζει. Μικρή παραφωνία ο Ν. Νικολόπουλος, ο οποίος υπερψήφισε επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21. Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε επί της αρχής και όλα τα άρθρα με εξαίρεση το άρθρο 14 (αναδιάρθρωση των Αστικών Συγκοινωνιών – ΟΣΕ). «Όχι» σε όλα ψήφισαν η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «όχι» σε όλα πλην των άρθρων 14 και 17 (προστασία αμπελουργίας, εμπορία οίνου). «Όχι» σε όλα και από το Ποτάμι, με εξαίρεση το άρθρο 10.
Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 294 βουλευτές και έξι απουσίαζαν. Πρόκειται για τους Β. Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), Άδ. Γεωργιάδη (ΝΔ), Αν. Καραμανλή (ΝΔ), Φ. Γεννηματά (Δημ. Συμπαράταξη), Γ. Μανιάτη (Δημ. Συμπαράταξη) και Κατ. Μάρκου (Ποτάμι).