Πόδι στο Αιγαίο θέλει να βάλει η Τουρκία με τις πλάτες Μέρκελ και… ολίγον Σόιμπλε

Η Άγκυρα, και προσωπικά ο άλλος… φίλος μας, ο Ερντογάν, άλλο που δεν θέλει. Αυτό που επιδιώκει και απαιτεί χρόνια τώρα η Τουρκία, να έχει δικαίωμα… διάσωσης στο Αιγαίο, η κυρία Μέρκελ τού το προσφέρει στο πιάτο, εμφανίζοντας την Τουρκία ως… φιλάνθρωπη, που αγωνιά μήπως πνιγούν άνθρωποι, όταν είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη δράση των δουλεμπόρων. Αν ήθελε, η Άγκυρα θα είχε σταματήσει αμέσως αυτό το δουλεμπόριο, ο τζίρος του οποίου ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, με κάποιους τούρκους υψηλούς αξιωματούχους να παίρνουν το… μερτικό τους.

Μόνιμα, η απάντηση της Ελλάδας ήταν και είναι: Όχι, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν μπαίνουν στο τραπέζι. Αυτή είναι η θέση και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Όταν ρωτήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής από δημοσιογράφους αν θα αποδεχτεί τις κοινές περιπολίες, η απάντησή του ήταν ότι είναι αδιανόητο να κάνουν προτάσεις που είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, απορρίπτοντας όχι μόνο τους εκβιασμούς αλλά και τις υποσχέσεις για οικονομική στήριξη…

Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν, δήλωσε κατηγορηματικά: «Η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών». Κάτι που επανέλαβε και στην προχθεσινή τελετή παρασημοφόρησης του υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου κ. Asselborn.

Λύση υπάρχει, και μάλιστα άμεσα λειτουργική, αρκεί να υπάρχει βούληση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να την επιβάλει στην Άγκυρα: Η φύλαξη των συνόρων της προς τα παράλια, σε όλο το μήκος της ακτογραμμής που είναι σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά νησιά, όπου είναι το μεγάλο πέρασμα. Αν θέλει ο κ. Ερντογάν, κουνούπι δεν θα μπορεί να περάσει.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, κυρία Μέρκελ. Δεν χρειάζονται περιπολίες στο Αιγαίο, αρκεί η Τουρκία να κάνει το αυτονόητο: Περιπολίες στα χερσαία σύνορά της, από όπου γίνεται η μεγάλη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών. Άλλωστε, οι τουρκικές αρχές ασφαλείας γνωρίζουν απέξω κι ανακατωτά ποιοι είναι οι δουλέμποροι και από πού αγοράζουν τις βάρκες.

Απομένει, βέβαια, κύριοι ηγέτες της Ευρώπης, να αποφασίσετε τι θα γίνει με όλον αυτό τον κόσμο, τις οικογένειες με τα μικρά παιδιά που θέλουν να φύγουν από την κόλαση του πολέμου, διακινδυνεύοντας να πνιγούν, όπως γίνεται, δυστυχώς, κάθε μέρα.

Σε αυτό τι απαντάτε, κυρία Μέρκελ; Αν ήσασταν στη θέση αυτών των μανάδων, τι θα κάνατε; Τεράστιο το πρόβλημα. Είναι όμως δικό σας, όλων εσάς που κυβερνάτε…


Σχολιάστε εδώ