Πονάει πολύ την ΕΠΟ στην τσέπη…

Όμως υπάρχει και το οικονομικό σκέλος και η απώλεια της πρόκρισης αποτελεί καίριο πλήγμα για την ΕΠΟ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η ομοσπονδία κάθε χώρας που θα αγωνιστεί στην τελική φάση του Euro 2016 θα βάλει στα ταμεία της μίνιμουμ 12 εκατομμύρια ευρώ από την ΟΥΕΦΑ, ποσό που φυσικά ανεβαίνει από τα διαφημιστικά, εμπορικά, χορηγικά έσοδα, όπως και από τα πριμ για κάθε κερδισμένο βαθμό και πρόκριση στην τελική φάση της Γαλλίας!

Η τελική φάση του Euro 2016 θα γίνει για πρώτη φορά με 24 ομάδες (αντί με 16 που ήταν μέχρι το 2012). Ωστόσο, οι ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο θα βάλουν στα ταμεία τους πολύ περισσότερα χρήματα. Το 2012 καθεμιά από τις 16 φιναλίστ εισέπραξε 8 εκατομμύρια ευρώ μόνο ως μπόνους συμμετοχής, ενώ για τη διοργάνωση της Γαλλίας το ποσό αυτό θα ανέβει στα 12 εκατομμύρια ευρώ!

Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα για κάθε κερδισμένο βαθμό (500.000 ευρώ) ή νίκη (1 εκατ. ευρώ), ούτε φυσικά τα μπόνους πρόκρισης στους «16», στους προημιτελικούς, στους ημιτελικούς και στον τελικό, που μπορούν να εκτοξεύσουν τα συνολικά κέρδη στα ύψη. Για να γίνει κατανοητή η μεγάλη ζημιά από την απώλεια της πρόκρισης, αρκεί να αναφέρουμε πως η ΕΠΟ έβαλε στα ταμεία της από το Euro 2012 το ποσό των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ (8 εκατομμύρια του μπόνους συμμετοχής, 1,5 εκατομμύριο που έφεραν η νίκη επί της Ρωσίας και η ισοπαλία με την Πολωνία και τα 2 εκατομμύρια από τη συμμετοχή στον προημιτελικό με τη Γερμανία).

Τα χρήματα που χάνει η ΕΠΟ από την απουσία της Εθνικής μας ομάδας στην τελική φάση είναι πάρα πολλά και σε περίοδο οικονομικής ύφεσης είναι αδύνατον να καλυφθούν από κάπου.

Και σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα διαφυγόντα έσοδα από χορηγούς και διαφημίσεις που θα προέκυπταν σε περίπτωση συμμετοχής στο Euro 2016. Μια απλή παρουσία σε τελική φάση μπορεί να εκτοξεύσει τα οικονομικά μιας ομοσπονδίας και να τη διατηρήσει στον αφρό για χρόνια, ενώ μια απουσία μπορεί να την πάει πολλά χρόνια πίσω.

Και αυτό φαίνεται τώρα στην αναζήτηση του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού και τις δυσκολίες που συναντά η ΕΠΟ εξαιτίας και του μειωμένου μπάτζετ.


Σχολιάστε εδώ