Παιχνίδι για δύο…

Αν και το διάστημα μέχρι τις εκλογές (22 Νοεμβρίου) είναι μεγάλο και πολλά μπορούν να αλλάξουν, η κατάσταση που διαμορφώνεται τείνει να παγιωθεί. Οι κ. Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας θα διεκδικήσουν την προεδρία, ενώ οι κ. Γεωργιάδης και Μητσοτάκης θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην περίπτωση που η εκλογή οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο.

Δημοσκόποι εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο για τον τελικό νικητή θα παίξει η συμμετοχή και ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πολιτών που θα προσέλθουν στις κάλπες τόσο ισχυρότερες είναι οι πιθανότητες να επικρατήσει ο κ. Τζιτζικώστας. Αντίθετα, αν το εκλογικό σώμα είναι περιορισμένο, ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει εκείνος τις πιθανότητες με το μέρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δημοσκοπήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη -ορισμένες θα δουν το φως της δημοσιότητας μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο- καταγράφεται προβάδισμα, μικρό ή μεγαλύτερο, του κ. Μεϊμαράκη. Υπερτερεί του κ. Τζιτζικώστα στις θετικές γνώμες της κοινής γνώμης και στην πρόθεση ψήφου των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, με τον περιφερειάρχη να έχει σαφώς μεγαλύτερη απήχηση στο σύνολο των ψηφοφόρων της χώρας, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι ένας νέος πολιτικός, άφθαρτος, που δεν κουβαλάει τις αμαρτίες του πολιτικού (και κομματικού) συστήματος.

Απρόσμενα καλά φαίνεται να πηγαίνει ο Άδ. Γεωργιάδης (διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη θέση), γεγονός που αποδίδεται στο ότι απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα ψηφοφόρων της παράταξης που συμμερίζεται τις απόψεις του. Επιπρόσθετα ακολουθεί μια δυναμική και με ένταση προεκλογική εκστρατεία, εκμεταλλευόμενος και τις δυνατότητές του στο επικοινωνιακό κομμάτι. Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης διαγράφει χαμηλή τροχιά, δυσκολεύεται να περάσει τις απόψεις του στην ευρύτερη μάζα των Νεοδημοκρατών και ενδεχομένως θα αποτελέσει την αρνητική έκπληξη των εκλογών. Το γεγονός ότι δεν στηρίζεται από την (αδελφή του) Ντ. Μπακογιάννη λειτουργεί ανασταλτικά, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι στελέχη που υπέγραψαν την υποψηφιότητά του στηρίζουν άλλον υποψήφιο (Β. Μεϊμαράκη). με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των δημάρχων Π. Φαλήρου, Δ. Χατζηδάκη, και Καλαμάτας, Κ. Νίκα.

Από το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη εκπέμπεται αισιοδοξία, καθώς όπως λένε στενοί συνεργάτες του τα πρώτα δείγματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά. Παραμένουν ωστόσο επιφυλακτικοί, αφενός διότι το διάστημα μέχρι τις εκλογές είναι μεγάλο και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την εξέλιξη των πραγμάτων και αφετέρου διότι μετά το «στραπάτσο» που έπαθαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει να συμβεί κάτι ανάλογο και στις εσωκομματικές εκλογές.

Και οι τέσσερις διεκδικητές έχουν ξεκινήσει περιοδείες ανά την επικράτεια σε μια προσπάθεια να διευρύνουν το ακροατήριό τους, με τον κ. Μεϊμαράκη να αξιοποιεί στο έπακρο τον ρόλο του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα κινηθεί περισσότερο συμβατικά με ομιλίες σε κλειστές εκδηλώσεις, σποτ μέσω του διαδικτύου, ενώ θα δώσει περιορισμένο αριθμό συνεντεύξεων. Από την άλλη, ο κ. Τζιτζικώστας, που έχει υψηλή διείσδυση στους νέους, θα ρίξει το κεντρικό βάρος της προεκλογικής του εκστρατείας στο διαδίκτυο και στα social media, που ούτως ή άλλως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Το πρόγραμμά του μέχρι τις 22 Νοεμβρίου περιλαμβάνει περιορισμένες δημόσιες εμφανίσεις (ομιλίες, συνεντεύξεις κ.λπ.), ενώ αύριο θα μιλήσει στη νεολαία σε εκδήλωση στο Γκάζι. Ο κ. Τζιτζικώστας ποντάρει πολλά στη δουλειά που θα κάνουν στο παρασκήνιο υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, δεδομένου ότι τον στηρίζουν πολλοί πρόεδροι νομαρχιακών οργανώσεων αλλά και στελέχη στον κεντρικό μηχανισμό (Πολιτική Επιτροπή κ.ά.). Οι περισσότεροι εξ αυτών, αν όχι όλοι, είναι της άμεσης επιρροής του Αντ. Σαμαρά, που τον συνδράμει με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του έχει αναγάγει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις σε βασικό άξονα της προεκλογικής του τακτικής, προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια γαλάζιων βουλευτών. Σε μια συνέντευξή του μάλιστα αναφέρθηκε στον (προσωρινό) χωρισμό από τη σύζυγό του αλλά και την επανασύνδεσή του ύστερα από πέντε χρόνια! Έμφαση στα social media δίνει και ο κ. Γεωργιάδης, μέσα από τα οποία διατυπώνει καθημερινά και σε πολλές δόσεις τις απόψεις του, ενώ συνεχίζει το «τουρ» στη χώρα με το πούλμαν – τροχόσπιτο.

Σύγκρουση στο παρασκήνιο

Επιφανειακή ηρεμία (μέχρι την επόμενη κρίση;) επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση που προκλήθηκε με αφορμή τις διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου, που διανθίστηκε από υπαινιγμούς ακόμη και για απόπειρα νοθείας. Η εικόνα μιας παράταξης που σπαράσσεται ανάγκασε όλες τις πλευρές να ρίξουν τους τόνους, να βάλουν τα όπλα «παρά πόδα», ωστόσο στο παρασκήνιο μαίνεται η σύγκρουση. Τα πνεύματα οξύνονται, τα ρήγματα βαθαίνουν σε τέτοιο βαθμό που οι προοπτικές για την επόμενη ημέρα κάθε άλλο παρά ευοίωνες προδιαγράφονται. Ο κίνδυνος μιας γενικευμένης αναταραχής που θα προέλθει από την πλευρά του ηττημένου είναι κάτι περισσότερο από ορατός, ενώ κορυφαία στελέχη εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο μιας διάσπασης. Ανησυχίες που διαπερνούν συνολικά την κομματική πυραμίδα – ενδεικτική η επιστολή αγωνίας εκατό στελεχών. Τα εμφανώς επίπλαστα χαμόγελα των τεσσάρων διεκδικητών, κατά τη συνάντησή τους το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη Βουλή, άμβλυναν μερικώς τις δυσμενείς εντυπώσεις, αλλά δεν εξάλειψαν και την κρίση που σοβεί στο εσωτερικό της παράταξης.

Στην αυριανή συνεδρίαση η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) θα επιλέξει την εταιρεία που θα αναλάβει την οργάνωση και στήριξη της εκλογικής διαδικασίας, δίνοντας έτσι τέλος σε μια ακόμη εκκρεμότητα στην πορεία προς τις κάλπες. Το ζήτημα αυτό προκάλεσε, ως γνωστόν, την έκρηξη του Β. Μεϊμαράκη στη συνεδρίαση της Εφορευτικής Επιτροπής και πυροδότησε ποικίλα σενάρια, από την αναβολή των εκλογών μέχρι και τη σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου. Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε εμμέσως τον γενικό διευθυντή Κ. Τσιμάρα και τον γραμματέα Ανδρ. Παπαμιμίκο για απόπειρα νοθείας των εκλογών με την επιλογή (χωρίς διαγωνισμό) συγκεκριμένης εταιρείας, αφήνοντας παράλληλα υπαινιγμούς ακόμη και για οικονομικά οφέλη.


Σχολιάστε εδώ