Παίρνουν και την παρέα τους μαζί…

Όμως το γεγονός αυτό δείχνει πόσο νοσηρό είναι το, με την ευρύτερη έννοια, σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι εκείνος που τοποθετείται σε μια θέση για έναν μήνα, δεν μπορεί να αντέξει και να αρκεσθεί σε μια γραμματέα υπάλληλο του υπουργείου, σε έναν σύμβουλο υπάλληλο του υπουργείου, στη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου και έρχεται να προσλάβει τους δικούς του ανθρώπους έστω και για έναν μήνα…

***

• Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε το εξής καταπληκτικό: Το ΥΠΕΞ έχει πληρώσει 1,5 εκατ. ευρώ για το ρεύμα του κτιρίου στη Ζαλοκώστα, που όμως στεγάζει και ιδιωτική εταιρεία parking. Δεν έδωσε διευκρινήσεις, αλλά εάν πράγματι το ΥΠΕΞ πληρώνει και τους λογαριασμούς του parking, θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει ο εισαγγελέας…

• Όσο για την αναφορά του σε βίζες και παράνομο εμπόριο θεωρήσεων, είναι προφανές ότι πρέπει επιτέλους το φαινόμενο αυτό να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά. Στην Ευρώπη, συχνά-πυκνά, η χώρα γίνεται ρεζίλι, καθώς συρρέουν άτομα από συγκεκριμένες χώρες, με ελληνικές θεωρήσεις από συγκεκριμένα ελληνικά προξενεία.

***

Πλήρωσε τη διαρροή;

Από την Α7 Διεύθυνση Βορείου Αμερικής ο Ι. Ριζόπουλος βρέθηκε ξαφνικά με δυσμενή στην Α9 Διεύθυνση Υποσαχαρικής Αφρικής. Οι κακές γλώσσες λένε ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της ηγεσίας και έτσι εύκολα μετατράπηκε σε εξιλαστήριο θύμα με αφορμή τη διαρροή τηλεγραφήματος του πρέσβη στην Ουάσινγκτον Χ. Παναγόπουλου, με το οποίο μετέφερε οδηγίες από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να αντιμετωπίσει το Βερολίνο στη διαπραγμάτευση… Βεβαίως, ο μόνος που είχε συμφέρον από μια τέτοια διαρροή δεν ήταν άλλος από την ίδια την κυβέρνηση.

• Κερδισμένος φυσικά βγήκε και ο ίδιος ο κ. Παναγόπουλος, που δεν θα… ενοχλούνταν από μια νέα παράταση της θητείας του, ως επιβράβευση των σημαντικών υπηρεσιών που προσέφερε στη διαπραγματευτική διαδικασία που οδήγησε στο… τρίτο Μνημόνιο.

• Αρκετό κόσμο, πέραν των θρησκευτικών ηγετών και ορθόδοξων πατριαρχών, μαζεύει το Συνέδριο που οργανώνει το ΥΠΕΞ με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μ. Ανατολή». Η σταρ θα είναι η αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ (αν και μέχρι τελευταία στιγμή η συμμετοχή της ήταν αβέβαιη), οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράκ, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ολλανδίας. Πάντως, με μια καλύτερη προετοιμασία, και λόγω της συγκυρίας, θα μπορούσε το συνέδριο αυτό να βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και να προσφέρει και πολιτικό κεφάλαιο στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Έστω και έτσι, πάντως, είναι θετικό το αποτέλεσμα…

• Βεβαίως, υπάρχει και ένα ακόμη θεματάκι: Δεν είναι δυνατόν, τη στιγμή που δρομολογούνται κοσμογονικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή, να μένει ακέφαλη η Α6 Διεύθυνση Αραβικών χωρών και Μέσης Ανατολής…

• Αλλαγές στη σύνθεση του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβούλιου με απόφαση του υπουργού. Πρόεδρος ο Δ. Χρονόπουλος, που αντικαθιστά τον Αλ. Κουγιού, αναπληρωτής πρόεδρος ο Αρ. Μακρής, τακτικό μέλος η Μ. Διαμαντοπούλου, αναπληρωματικό μέλος η Ελ. Γιαννάκου, εκπρόσωποι του κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής ο Σπ. Κοντονής και ο Ι. Αγιάτσικας, από τον κλάδο Διοικητικών Γραμματέων ο Β. Κ. Σταφυλάς. Αναπληρωτής εισηγητής ορίσθηκε ο Κ. Ορφανίδης.

• Μεγάλη συζήτηση διεξάγεται στη Σερβία για το αν η Ελλάδα έχει αλλάξει στάση στο θέμα του Κοσόβου και τι μπορεί να σημάνει μια τέτοια αλλαγή πολιτικής.

• Τα ανοίγματα που έχει κάνει η Αθήνα είναι πολλά, καθώς ο Ν. Κοτζιάς θεωρεί ότι δεν μπορεί να ασκηθεί βαλκανική πολιτική ενώ υπάρχει μαύρη τρύπα στις σχέσεις με το Κόσοβο. Εξάλλου, ποτέ δεν διακρινόταν για τα φιλοσερβικά του αισθήματα, ενώ από την πρώτη στιγμή έχει δώσει στίγμα για συνεργασία με το αλβανικό στοιχείο στα Βαλκάνια, το οποίο εξελίσσεται και σε σύμμαχο για το θέμα των Σκοπίων.

• Βεβαίως υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για μια πραγματική ανατροπή της ελληνικής θέσης, καθώς θα πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να καταγραφεί ότι πρόκειται για sui generis περίπτωση, ώστε να αποφευχθεί προσπάθεια εκμετάλλευσης από την Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Παρά τα οργισμένα άρθρα και τις έντονες αντιδράσεις από το Βελιγράδι, η πρόσκληση του ΥΠΕΞ Χασίμ Θάτσι στην Αθήνα, την οποία απεύθυνε ο Ν. Κοτζιάς, δεν συνιστά αναγνώριση του Κοσόβου. Εξάλλου και η σερβική κυβέρνηση συνομιλεί με την ηγεσία του Κοσόβου, έστω και αν δεν το αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κράτος.

• Επιστρέφουν στις θέσεις που είχαν διοριστεί μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου -από τις οποίες είχαν αποχωρήσει κατά την προεκλογική περίοδο- ο Γιώργος Μητράκος (ειδικός σύμβουλος), ο Γεώργιος – Βλαδίμηρος Μανιακούρας (ειδικός σύμβουλος και αυτός), η Χρυσάνθη Βαγενά και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος.

Ειδικός σύμβουλος με αντικείμενο θέματα πληροφορικής και κυβερνοασφάλειας, ευτυχώς αμισθί, διορίσθηκε στο πολιτικό γραφείο του ΥΠΕΞ ο κ. Γ. Σακελλαρίου.

• Στα Σκόπια, η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, ώστε να οδηγηθεί ομαλά η χώρα σε εκλογές την επόμενη άνοιξη, προχωρά με αργά βήματα, ενώ στην πορεία ανοίγουν όλο και νέα μέτωπα. Έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του αλβανικού κόμματος DUI Μούσα Τζαφέρι ζητά την αναθεώρηση του Συντάγματος με στόχο την αναβάθμιση της αλβανικής γλώσσας και τη θέσπισή της ως επίσημης γλώσσας, ισότιμης με τη «μακεδονική».

• Αναφερόμαστε μόνο στο συγκεκριμένο αίτημα των Αλβανών καθώς εμμέσως ενδιαφέρει και την Ελλάδα. Εάν αναγνωρισθεί και συνταγματικά η αλβανική ως επίσημη γλώσσα της χώρας, ισότιμη με τη «μακεδονική», τότε είναι προφανές ότι αρχίζει να καταρρέει ο ισχυρισμός περί ενιαίας «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».

Είναι, δε, ακόμη πιο προφανές ότι η ονομασία ενός κράτους δεν μπορεί να αποτυπώνει μια εθνική ταυτότητα, εξαφανίζοντας την άλλη συστατική ταυτότητα σημαντικού μέρους του πληθυσμού του. Συνεπώς και για αυτούς τους λόγους είναι αναγκαία μια ονομασία η οποία θα έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο οποίος έτσι καλύπτει όλες τις «ταυτότητες» που συγκροτούν την κρατική οντότητα…

• Οι ενστάσεις πάντως του Βελιγραδίου όσον αφορά την ένταξη του Κοσόβου στην Unesco, πέραν της ουσίας, της ένταξης δηλαδή του Κοσόβου σε έναν διεθνή οργανισμό, έχει και μια ιδιαίτερη πτυχή. Το Βελιγράδι εκφράζει φόβους ότι τελικά θα επιχειρηθεί να διαγραφεί η σερβική πολιτιστική και ορθόδοξη κληρονομιά από το Κόσοβο, που υπήρξε το λίκνο του σερβικού πολιτισμού, και να παρουσιασθεί ως κοσοβάρικη πολιτιστική κληρονομιά…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ