«Κόκκινα» δάνεια και Ασφαλιστικό καίνε την κυβέρνηση…

Με δεδομένη την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων (οι νέες υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές θα έρθουν προς ψήφιση στα μέσα Νοεμβρίου), που φέρνει πιο κοντά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης και δρομολογεί το κορυφαίο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ανοίγοντας με τη σειρά του το θέμα του χρέους, η κυβέρνηση ψάχνει εδώ και τώρα λύσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και το Ασφαλιστικό.

Η επίλυση αυτών των θεμάτων θεωρείται από κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου προϋπόθεση για έναν πρώτο θετικό απολογισμό της κυβέρνησης στο εξαιρετικά δύσκολο εξάμηνο της δεύτερης θητείας της αλλά και όρος για την ανάδειξη των θετικών πρωτοβουλιών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την παροχή ζεστού χρήματος (3,5 – 4 δισ. ευρώ) στην αγορά μέσω του νέου προγραμματισμού του ΕΣΠΑ αλλά και της αναμόρφωσης – αντικατάστασης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, που θα απευθύνεται σε ευρύτερα στρώματα καλύπτοντας σημαντικές κοινωνικές ανάγκες.

Το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια…

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ενδιάμεσο φορέα, κάτι στο οποίο μέχρι στιγμής δεν συναινούν οι δανειστές. Ωστόσο, διά του αντιπροέδρου της Γ. Δραγασάκη, που συντονίζει την όλη διαδικασία, έχει προχωρήσει σε μια πρώτη κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και φθάνουν συνολικά τα 100 δισ.

Συγκεκριμένα, για την πρώτη κατοικία υπάρχει η δέσμευση ότι θα υπάρξει πλήρης προστασία, ενώ για τις επιχειρήσεις θα υπάρξουν δύο λύσεις: Αφενός διακανονισμοί, όπου αυτοί μπορούν να γίνουν, αφετέρου επαναχρηματοδότηση μέρους του δανείου στις περιπτώσεις που θα υπάρξουν νέοι επενδυτές. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση σχεδιάζει εκεί που θα μπουν κεφάλαια να γίνουν και ρυθμίσεις, ενώ αν δεν υπάρχουν ίδια κεφάλαια, θα αναζητηθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής. Πάντως μια από τις λύσεις που εξετάζεται είναι ορισμένα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, να μπουν σε ένα κοινό σχήμα των τραπεζών, μια εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, και στη συνέχεια να πουληθούν!

Το μέτωπο του Ασφαλιστικού

Στην κυβέρνηση προβληματίζονται με την… ψυχρολουσία του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό, καθώς οι προτάσεις των «σοφών» οδηγούν σε δραματικές μειώσεις (30%) των συντάξεων, όταν μάλιστα έχει προηγηθεί μια πενταετία σφαγής των παροχών, που έφθασε και το 45%! Οι προτάσεις αυτές φέρνουν την κυβέρνηση σε ανοιχτή σύγκρουση με την κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναζητούνται ευθύνες για τη σύνθεση της περίφημης Επιτροπής, καθώς… οι πρώτες εντυπώσεις είναι αυτές που μένουν!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ», το Μαξίμου παίρνει ήδη αποστάσεις από την προτεινόμενη λύση και διαφοροποιείται σε τρία επίπεδα, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα και στον αρμόδιο υπουργό:

Πρώτον, η κατώτερη σύνταξη θα πρέπει να έχει καθολικό χαρακτήρα, δηλαδή να χορηγείται σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως θέλει η επιτροπή.

Δεύτερον, θα πρέπει να εξασφαλίζεται ο κοινωνικός και ανταποδοτικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος και όχι να μετατρέπεται σε ένα ιδιωτικό ασφαλιστήριο, σύμφωνα με την πρόταση των «σοφών», που προτείνουν η σύνταξη να είναι απλώς ένα άθροισμα εισφορών που θα τοκίζεται!

Τρίτον, κανείς δεν ζήτησε μια λύση στο Ασφαλιστικό σε βάθος 40 ετών (!), αλλά κυρίως αντιμετώπιση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία (δηλαδή εξοικονομήσεις ή περικοπές 700 εκ. ευρώ) για την περίοδο 2015 – 2016.

Η εντύπωση που προκαλεί το πόρισμα μαζί με τις υποχρεώσεις του Μνημονίου (αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης) διαμορφώνει μια εικόνα σύμφωνα με την οποία όσα δεν μπόρεσαν να επιβάλουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις θα ολοκληρώσει σε ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!

Τελευταίο και ιδιαίτερα σημαντικό είναι η πληροφορία σύμφωνα με την οποία το περίφημο πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί συνταγή αξιωματούχου και τεχνοκράτη των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχει ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με εξέχων και υψηλότατο τραπεζίτη!


Σχολιάστε εδώ