ΚΛΕΙΔΙ ΖΩΗΣ η ρύθμιση του χρέους

Ψηφίσθηκε προχθές τα μεσάνυχτα το πολυνομοσχέδιο, με σκληρά μέτρα που παρατείνουν την ύφεση, απομυζούν την κοινωνία με τους νέους φόρους και χειροτερεύουν τη ζωή των αδύναμων ομάδων, με την ελπίδα ότι μπορεί να φανεί φως στον ορίζοντα.

Κυβερνητικά στελέχη, όμως, αλλά και κοινοβουλευτικοί παράγοντες που ζουν από μέσα τη σκληρή πραγματικότητα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, δεν κρύβουν την αγωνία τους. Αν δεν υπάρξει άμεσα ρύθμιση του χρέους, που θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα ξεσφίξει τη θηλιά, ώστε να υπάρξει ρευστότητα και να αρχίσει να κινείται η Αγορά, δεν υπάρχει ελπίδα και η μόνη διέξοδος είναι η αποχώρηση…

Πού να βρεθούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ -6 είναι οι τόκοι και γύρω στα 14 οι δόσεις- που πρέπει να πληρώνονται κάθε χρόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους; τονίζουν οι οικονομικοί υπουργοί.

Δεν βγαίνει με τίποτε.

Αυτό έχει γίνει πλέον αντιληπτό όχι μόνο από τους ευρωπαίους δανειστές μας αλλά και από το ΔΝΤ, η γενική διευθύντρια του οποίου, η Κριστίν Λαγκάρντ, δεν έχει πάψει να λέει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να υπάρξει ρύθμιση.

Υπέρ ο Ολάντ

Πολύτιμος συμπαραστάτης στη μάχη που δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα την Πέμπτη και το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου θα μιλήσει στη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση, όπου σίγουρα θα αναφερθεί και στο θέμα του χρέους.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει πολλά στην παρουσία του γάλλου Προέδρου στην Αθήνα σε αυτήν τη συγκυρία (πλησιάζει η πρώτη αξιολόγηση), ενώ θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα σύμμαχος της χώρας στο μείζον θέμα της διευθέτησης του χρέους. Όπως έλεγαν στο «ΠΑΡΟΝ» κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας συνιστά μια κίνηση που επισφραγίζει τη στενή σχέση των δύο χωρών, όπως σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια των δραματικών διαπραγματεύσεων που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του Grexit τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, η επίσκεψη έχει και αρκετό παρασκήνιο, και μάλιστα επενδυτικό, καθώς το Παρίσι ενδιαφέρεται σφόδρα να συμμετάσχει στις ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών επιχειρήσεων. Οι γνωρίζοντες την ατζέντα των ενδιαφερόντων αυτών κάνουν λόγο για τον ΑΔΜΗΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ οι βλέψεις των Γάλλων εστιάζονται και στον ΟΛΘ αλλά και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας (αιολικά πάρκα). Με άλλα λόγια, οι Γάλλοι θα επιδιώξουν νέες συμφωνίες και… ισορροπίες, προκειμένου να ισοσκελιστεί και η χαμένη τιμή τους από την απώλεια της διεκδίκησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που καταλήγουν στη γερμανική Fraport.

Όσον αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας, οι Γάλλοι τονίζουν την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνδράμουν και πάλι από άποψη τεχνικής βοήθειας σε τομείς όπως ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα και η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Η εκτίμησή τους είναι ότι, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν, το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να προχωρήσει.


Σχολιάστε εδώ