Κλείνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς προβλήματα

Και επίσης ότι το συνολικό κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 15 με 17 δισ. ευρώ και ίσως να μη χρειαστεί να βάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τα 10 δισ. ευρώ που έχει διαθέσιμα για τον σκοπό αυτόν. Επίσης, είναι βέβαιη η συμμετοχή ιδιωτών – funds που είναι μέτοχοι των τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποιηθούν, από προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις (η πρώτη επί Αλογοσκούφη και η δεύτερη το 2012). Σε χρήματα η συμμετοχή των ιδιωτών θα κυμανθεί από 5 μέχρι 7 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου και επομένως δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» των τραπεζικών ομολόγων των μετόχων.

Το επόμενο βήμα είναι οι αλλαγές στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha). Ήδη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε την πρόσληψη ξένου συμβούλου, ο οποίος θα κάνει την αξιολόγηση των τωρινών διοικήσεων.

Το τρίτο βήμα είναι τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Ο στόχος θα είναι οι υπερχρεωμένες μεγάλες επιχειρήσεις να περάσουν σε άλλα χέρια και να μην παραμείνουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τα περισσότερα χρήματα από τα δάνεια που πήραν τα έβαλαν στην τσέπη τους και όχι στην επιχείρησή τους. Με το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων οι επιχειρήσεις θα εξυγιανθούν και θα συμβάλουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στα κρυφά πούλησαν πακέτα δανείων!

Σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, πρόσφατα θυγατρική μίας από τις τέσσερις τράπεζες που έχει το Real Estate πουλήθηκε σε ξένο μεγαλομέτοχό της, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ της εν λόγω τράπεζας. Και υπολογίζει ότι με την αλλαγή του κλίματος θα κερδίσει πολλά λεφτά.


Σχολιάστε εδώ