Ζεστό χρήμα και θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει από τον περασμένο Ιούνιο, με κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για παιδικούς σταθμούς, πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και κοινωφελή εργασία. Επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία 30 κέντρων εξυπηρέτησης δανειοληπτών, για προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών και για προγράμματα κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας.

Στις δράσεις του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνονται:

1. Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γεννημένοι από το 1991 και μετά, που ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας. Η δράση θα αφορά 2.200 πτυχιούχους και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας.

2. Νεοφυής επιχειρηματικότητα.

Αφορά ανέργους που έχουν γεννηθεί πριν από το 1991 και στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 2.500 νέες επιχειρήσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 4.500 νέες θέσεις εργασίας.

3. Αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που συστάθηκαν από το 2014 και μετά και δραστηριοποιούνται στους οκτώ στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑΝΕΚ: Αγροδιατροφή / βιομηχανία τροφίμων, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες (ΠΔΒ), υλικά / κατασκευές, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας ΤΠΕ, υγεία. Στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 1.600 – 1.800 επιχειρήσεις και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας

4. Τουρισμός.

Αφορά πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί μετά το 2014 και απασχολούν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία τουλάχιστον έναν μισθωτό εργαζόμενο. Στο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ενταχθούν 600-700 επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 500 νέες θέσεις εργασίας.


Σχολιάστε εδώ