Έμπλεξε η Σαββαΐδου

Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν στη υπόθεση αυτή οι Βρυξέλλες, δεδομένου ότι ήταν η «τρόικα» που είχε απαιτήσει από την Αθήνα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να είναι ανεξάρτητη και να λειτουργεί αυτοτελώς. Εκτιμάται ωστόσο ότι ο κ. Τσακαλώτος και ο Αλ. Τσίπρας πήραν το «πράσινο φως» από τους δανειστές πριν ζητήσουν δημόσια την παραίτηση της κ. Σαββαΐδου.

Δεδομένου ότι οι κατηγορίες που τις αποδίδονται είναι σοβαρές, η αποχώρησή της κρίνεται όχι απλώς σκόπιμη, αλλά αναγκαία, αφού κατέχει ένα κρίσιμο πόστο και η ενδεχόμενη παραμονή της θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Η ποινική δίωξη πλημμεληματικού χαρακτήρα αφορά παράβαση καθήκοντος και έχει να κάνει με ευνοϊκή απόφαση που έλαβε για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στις 12 Ιανουαρίου, παραμονές των εθνικών εκλογών, η κ. Σαββαΐδου έδωσε μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στους σταθμούς -από ό,τι προβλέπει ο σχετικός νόμος- προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Ακόμη πιο σοβαρή είναι η δεύτερη υπόθεση, όπου την προσεχή Τετάρτη έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς με την ιδιότητα της υπόπτου τέλεσης του κακουργήματος της απιστίας.

Έχει να κάνει συγκεκριμένα με την είσπραξη φορολογικού προστίμου – μαμούθ, ύψους 78 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε καταλογιστεί για υπόθεση τοκογλυφίας σε εταιρεία (GENNET). Η κ. Σαββαΐδου καλείται να δώσει εξηγήσεις επειδή -όπως καταγγέλθηκε- αποφάσισε να προχωρήσει σε επανεξέταση του προστίμου με συνέπεια να παγώσει η πληρωμή του από την εν λόγω εταιρεία.

Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες ότι δύο και πλέον χρόνια μετά η υπόθεση δεν έχει κλείσει και το πρόστιμο -φυσικά- δεν έχει πληρωθεί. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έλεγχο όλων των αποφάσεων που έχει λάβει στη διάρκεια της θητείας της η Σαββαΐδου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχει ενεργήσει ανάλογα και σε άλλες υποθέσεις.


Σχολιάστε εδώ