100 με 200.000 ευρώ χρειάζεται για να σωθεί ελληνικό λύκειο στη Χειμάρρα

Τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει εγκαταλείψει εντελώς αυτό το κρίσιμο για την ελληνική μειονότητα ζήτημα, ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι αντί να κυριαρχεί στη Νότια Αλβανία, που κατοικεί η ελληνική μειονότητα, ο ελληνικός πολιτισμός, η Ελλάδα έχει αποσυρθεί, αφήνοντας την Ιταλία και την Τουρκία να αλωνίζουν.

Όπως μας ενημέρωσαν λοιπόν, το ελληνικό σχολείο στη Χειμάρρα συμπληρώνει οκτώ χρόνια από την επαναλειτουργία του. Ένα σχολείο που πρωτολειτούργησε το 1775 με τις ευλογιές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και έκλεισε το 1945 από το καθεστώς Χότζα.

Το 2007, με τη βοήθεια και της Ελλάδας, φτιάχτηκε ένα πραγματικά πρότυπο σχολείο, που σύντομα έγινε… κολέγιο σε σχέση με τα άλλα αλβανικά σχολεία, τραβώντας έτσι όλο και περισσότερους μαθητές… Αποτέλεσμα, να συνωστίζονται σήμερα οι μαθητές στους χώρους του, με τα νήπια να φιλοξενούνται στον γυναικωνίτη της εκκλησίας των Αγίων Πάντων και τις μεγαλύτερες τάξεις να χρησιμοποιούν για αίθουσες διδασκαλίας τα γειτονικά καταστήματα.

Τα σχολεία «παράγουν» μαθητές και πλέον οι πρώτοι πενήντα μαθητές που αποφοιτήσαν από την Γ’ Γυμνασίου, ελλείψει ελληνικού λυκείου, συνεχίζουν στο αλβανικό σχολείο.

Το δημοτικό συμβούλιο της Χειμάρρας προσέφερε το κτίριο του παλιού σχολείου για τη στέγαση του Λυκείου, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα για την επισκευή του και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του.

Καθώς δύσκολα θα βρεθούν τα λεφτά από την Αθήνα, ας ελπίσουμε ότι η είδηση θα φθάσει σε κάποιον από τους τόσους δισεκατομμυριούχους Ελληνοαμερικανούς, μερικοί εξ αυτών κατάγονται και από τη Βόρεια Ήπειρο, ώστε να μαζευτούν 100-200 χιλ. ευρώ για να στηθεί ένα ελληνικό λύκειο στη Χειμάρρα…

***

• Πανικός στο υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή όχι τόσο τις παρεμβάσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στις τοποθετήσεις διπλωματών σε πρεσβείες, προξενεία και διευθύνσεις, όσο για τον τρόπο που γίνονται αυτές οι παρεμβάσεις, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δίνεται η εντύπωση της απαξίωσης διπλωματών που έχουν «χιλιόμετρα» στην πλάτη τους… Ο κ. Κοτζιάς, παρορμητικός ως προσωπικότητα, μερικές φορές ξεπερνά τα όρια, γιατί είναι μεν απόλυτο δικαίωμα του υπουργού να επιλέγει πρόσωπα και πολιτικές, αλλά δεν μπορεί να απαξιώνει όσους διαφωνούν μαζί του.

• Συγχρόνως όμως και οι διπλωμάτες δεν μπορούν να αναζητούν κάθε φορά προστασία σε πολιτικά γραφεία είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, καθώς έτσι παρεισφρύει ο κομματισμός σε κρίσιμους τομείς της διοίκησης, όπως είναι το υπουργείο Εξωτερικών.

• Με την κ. Αλ. Παπαδοπούλου η βεντέτα υπάρχει από την άνοιξη, καθώς στις Βρυξέλλες είχαν φτιαχτεί τα παραμάγαζα, για τα οποία εγκαίρως σας είχαμε ενημερώσει, με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων, που γνώριζε τον κ. Κοτζιά από την εποχή που συνυπηρετούσαν στο ΥΠΕΞ (και έγιναν μέσα σε έναν μήνα ΣΥΡΙΖΑ), να θεωρεί ότι θα κάνει κουμάντο στη ΜΕΑ ΕΕ. Το κλίμα αυτό επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς ο «δεύτερος» της ΜΕΑ, πρέσβης Ανδρ. Παπασταύρου, δεν αντάλλασε ούτε… καλημέρα με την κ. Παπαδοπούλου.

Σε αυτό το άσχημο κλίμα, σε μια περίοδο που έπρεπε η ΜΕΑ να δίνει μάχες για την Ελλάδα, είχε ξεσπάσει πόλεμος προκειμένου να εξουδετερωθεί η κ. Παπαδοπούλου, με κατηγορίες που πάντως δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν. Συγκεκριμένα, την κατηγορούσαν ότι ενημέρωνε τη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά αλλά και τον σύμβουλό του, κ. Παπασταύρου, για την πορεία των συνομιλιών και για όσα μάθαινε στη διάρκεια του επταμήνου που συνόδευε τον κ. Τσίπρα στις συνομιλίες με τους δανειστές.

• Το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς κάλεσε και πάλι πίσω στην Αθήνα την κ. Παπαδοπούλου, η οποία είχε επιστρέψει στις Βρυξέλλες με εντολή του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών, και της πρότεινε να επιλέξει μεταξύ των πρεσβειών στο Σαράγεβο, το Μοντεβιδέο και την Κινσάσα, θεωρήθηκε προσβλητική κίνηση, που έθιξε ακόμη και διπλωμάτες που διάκεινται ευνοϊκά προς τον κ. Κοτζιά…

• Όσα ακολούθησαν είναι γνωστά. Υπήρξε σύγκρουση κορυφής με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Μιχάλη Σπινέλλη, έναν εξαιρετικό διπλωμάτη που εξασφάλιζε ισορροπίες στη Διπλωματική Υπηρεσία, αλλά δεν είχε κανέναν λόγο να παραμείνει πλέον στη θέση αυτή, όπου απλώς θα νομιμοποιούσε τις επιλογές, ενίοτε αυθαίρετες, της πολιτικής ηγεσίας.

• Και ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, πρέσβης Δ. Παρασκευόπουλος, είχε γράψει την παραίτησή του αλλά -προσεκτικός και θεσμικός, όπως πάντοτε- παραμένει προς το παρόν στη θέση του.

• Όμως το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο επόμενο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες πρεσβείες που φυσιολογικά θα πρέπει να καλυφθούν, με κορυφαίες την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και πιθανόν τα Σκόπια.

Σοβαρή υποψηφιότητα για την Ουάσινγκτον έχει θέσει ο νυν πρέσβης στα Σκόπια κ. Χ. Λαλάκος αλλά και ο νυν πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ Π. Μαυροειδής. Πάντως, η αναταραχή στο ΥΠΕΞ μάλλον δεν βολεύει τον κ. Μαυροειδή, καθώς πιθανόν να κριθεί αναγκαία η παραμονή του στην Αθήνα για να καλύψει τα κενά που έχουν προκύψει στην Κεντρική Υπηρεσία. Πάντως, εάν προκύψει σοβαρό πρόβλημα, υποψήφιος για τη θέση του γ.γ. του ΥΠΕΞ θα είναι και ο Κ. Λουκάκης, που ολοκληρώνει μια όχι και τόσο ενδιαφέρουσα θητεία στην Άγκυρα.

Σε εκκρεμότητα όμως παραμένει και η πρεσβεία του Καΐρου, που έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον λόγω των στενών επαφών με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι και της πρόθεσης επίσπευσης των συνομιλιών για την οριοθέτηση των παρακείμενων θαλασσίων ζωνών…

• Ένα ακόμη επεισόδιο πάντως είναι σε εξέλιξη στο ΥΠΕΞ, καθώς ενώ είχε πραγματοποιηθεί η ΕΔΕ για τις ατασθαλίες στο γενικό προξενείο Κωνσταντινούπολης κατά την περίοδο της θητείας του κ. Ν. Ματθιουδάκη και η υπόθεση είχε οδηγηθεί από τον (πρώην πλέον) υπουργό κ. Νικολούδη στη Δικαιοσύνη. Η υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, διέταξε συμπληρωματική ΕΔΕ, η οποία θεωρήθηκε ως προσπάθεια προκειμένου να μαλακώσει το πόρισμα στο οποίο είχε καταλήξει η πρώτη ΕΔΕ.

• Γιατί δεν δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στη δημοσιότητα τη λίστα όσων θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μ. Ανατολή»; Είναι ένα συνέδριο, πολύ ορθό στη σύλληψή του, που θα στοιχίσει μερικές δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα. Ευχόμαστε να μην εξαντληθεί στις δημόσιες σχέσεις κάποιων συμβούλων και παρασυμβούλων στο ΥΠΕΞ, ούτε απλώς να αποτελέσει ευκαιρία για να βρεθούν από κοντά οι προκαθήμενοι των Πατριαρχείων και των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών… Μαθαίνουμε πάντως ότι σε πολιτικό επίπεδο η εκπροσώπηση θα είναι μάλλον υποβαθμισμένη.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ