Όχι γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν, αλλά γιατί δεν έχουν

***

Με μία μετοχή…

Κατά τα άλλα μιλάμε για μια εγχώρια χρηματαγορά με βάθος… απύθμενο! Το 43,71% των χαρτοφυλακίων διαθέτουν μόλις μία μετοχή, ενώ το 4,20% περισσότερες από δέκα. Και πάλι καλά θα πει κάποιος, που θέλει να δει το ποτήρι μισογεμάτο, αφού οι χρηματιστηριακοί κωδικοί των εγχώριων παικτών είναι αποκλεισμένοι.

• Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα! Αφού ένας από τους πρώην επικεφαλής της εταιρείας – φούσκας των Αθηναϊκών Συμμετοχών τη γλίτωσε από την κατηγορία της απάτης ως προς το Δημόσιο, λόγω της αδυναμίας – ανικανότητας – σκοπιμότητας της πολιτικής αγωγής να παράσχει στοιχεία στον εισαγγελέα της έδρας, παραπέμπεται εκ νέου για το ίδιο αδίκημα, αλλά αυτή τη φορά έναντι ιδιώτη, επειδή προσπάθησε να του πουλήσει μετοχές που δεν του ανήκαν.

• Την ενδιαφερόμενη αγοράστρια της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, γερμανική εταιρεία ERGO, τη ρωτήσατε, κύριε Χατζηιωσήφ; Εν όψει της δρομολογημένης, κατ’ εσάς, πώλησης της πρώτης στη δεύτερη, ποιος ο λόγος που προχωρήσατε άμεσα σε εκπτώσεις των ασφαλίστρων ακόμα και πάνω από 20%;

• Απαξιεί ή αποφεύγει τις κακοτοπιές επειδή τα γραπτά μένουν; Γιατί δεν απαντά η διοίκηση της Nexans Ελλάς στις σοβαρές καταγγελίες των μετόχων μειοψηφίας σχετικά με την πλήρη αδιαφορία για τη χρηματιστηριακή πορεία του χαρτιού της;

• Ουδείς πολιτικός φαίνεται να μαθαίνει από τα παθήματα των προκατόχων του! Αλήθεια, κύριε υπουργέ Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ποιος θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία κρατικού φορέα για τους υδρογονάνθρακες; Εκτός και αν θα ιδρυθεί μόνο για να βολευτούν κάποιοι παρατρεχάμενοι και να κερδηθεί χρόνος για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ο επόμενος.

• Να είναι εργασιακοί, ασφαλιστικοί, φορολογικοί… οι λόγοι, κύριε διευθύνοντα σύμβουλε της Frigοglass; Γιατί στη Ρουμανία και όχι στην Ελλάδα, κύριε Νίκο Μαμουλή, η μονάδα που εξελίχθηκε σε ναυαρχίδα του ομίλου;

• Και ο νοών… νοείτω! Ένας από τους λόγους που οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών αποφεύγουν να ζητήσουν τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στις επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις τους είναι επειδή δεν θέλουν να εμπλακεί και στη διαχείριση των επισφαλών δανείων, έτσι ώστε να τα πουλήσουν με σημαντικές εκπτώσεις σε επενδυτικά σχήματα της επιλογής τους, από τα οποία είναι πιθανό να έχουν και προσωπικό συμφέρον.

• Άλλο στήριξη του τραπεζικού συστήματος και άλλο συμμετοχή στο πολιτικό – τεχνοκρατικό έγκλημα κατά του δημοσίου συμφέροντος! Δεν υπάρχουν ευθύνες για την απαξίωση της περιουσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Τι περιμένει η Δικαιοσύνη για να παρέμβει αυτεπάγγελτα; Δεν δικαιολογούνται κωλυσιεργίες, ειδικά τώρα που υπάρχει αμέριστη στήριξη από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για θέματα Διαφθοράς, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

• Γιατί τέτοια πρεμούρα από τη Citi να εκτιμήσει την πώληση του 100% της Finansbank από την Εθνική; Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έθεσε και τον πήχη στο 1,1 της λογιστικής αξίας, που θα προσθέσει έως και πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον δείκτη κεφαλαίων του ομίλου.

• Πέφτουν οι μάσκες! Οι δορυφόροι του περιφερειάρχη Πελοποννήσου πήραν τη σκυτάλη της επίθεσης κατά του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη για τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών συμβασιοποίησης του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Σαφώς και το κράτος έχει συνέχεια, αλλά κάθε κυβέρνηση έχει τις δικές της περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες, προς όφελος της κοινωνίας, και ουδείς τοπικός άρχοντας, που θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, έχει το δικαίωμα να πιέζει.

• Ακούει κανείς εδώ σε κυβέρνηση και δικαιοσύνη; Σκεφτόμενη πονηρά, αλλά συνάμα ορθολογικά, η ιταλική εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες όχι μόνο προς τα νομικά πρόσωπα των Standard & Poor και Fitch, για πρόκληση αδικαιολόγητης ζημιάς βάσει των αξιολογήσεών τους, αλλά και σε πέντε φυσικά πρόσωπα, προσδοκώντας πως θα σπάσουν την ομερτά παρέχοντας πληροφορίες τόσο για το κατά πόσο ήταν ανεξάρτητη η γνώμη τους όσο και για τα στεγανά των μεθοδολογιών τους.

• Ελληνικές προχειρότητες, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο! Πώς θα οριστικοποιηθεί η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στον προτιμητέο επενδυτή, όταν υπάρχουν εκκρεμότητες με τμήματα της έκτασης πέριξ του λιμανιού; Και εξηγούμαστε: Τι μέλλει γεννέσθαι με τους Δήμους Πειραιώς, Κερατσινίου και Περάματος, που ελέγχουν σχεδόν το 30% αυτής;

• Σαν πολλές δεν είναι οι τροποποιήσεις που φέρει ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων της Νηρέας ως θέματα ημερήσιας διάταξης στη γενική της συνέλευση; Μιλάμε για αλλαγές στην αποπληρωμή – λήξη, στον τόκο – επιτόκιο, στην καταγγελία, στις υποχρεώσεις του εκδότη κ.λπ.

• Αλλιώς πώς; Άντε και να δεχθούμε πως για το υψηλό κόστος παραγωγής δεν ευθύνεται η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, για τα υψηλά λειτουργικά έξοδα όμως δεν μπορεί να βγάζει απ’ έξω την ουρά της.

• Θα απαντήσει κανείς; Ποιος ο λόγος του αρχικού δανεισμού και εντέλει της ανάκτησης των 52.800 μετοχών εκδόσεως της FF Group από την εταιρεία Redeca Wordwide Ltd, συμφερόντων του διευθύνοντος συμβούλου της πρώτης κ. Γεώργιου Κουτσολιούτσου;

• Αν δεν ονομαζόταν Συνήγορος του Καταναλωτή, ίσως και να μην ασχολούμασταν με το θέμα! Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιανού τη θέση πήρε στην τεχνοκρατική του προσέγγιση για την αντιμετώπιση των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η μετατροπή τους με την αρχική ισοτιμία θα μετέτρεπε τη λογιστική ζημία των καταναλωτών σε πραγματική ζημία των τραπεζών και θα χρειαζόταν επιπλέον χρηματοδότηση από την Πολιτεία.

• Αν καταλάβαμε καλά, καθώς η διοίκηση της Jumbo δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρη! Τα επενδυτικά της σχέδια για την Ελλάδα δεν είναι και τόσο ευοίωνα, αφού στοχεύουν κυρίως στην αναδιάρθρωση του δικτύου, με κύριο γνώμονα την αύξηση της παραγωγικότητας, και όχι στην ίδρυση νέων καταστημάτων, δίνοντας ειδικό βάρος στις προσλήψεις προσωπικού.

• Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη! Υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ μπορεί να τοποθετήθηκε, ωστόσο ούτε γενικός γραμματέας έχει οριστεί, αλλά και το διοικητικό συμβούλιο στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων υπολειτουργεί.

• Τα συμπεράσματα δικά σας για τα πρώην ντόπια management! Από ό,τι φαίνεται, η πρώην ημικρατική γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, αν και είχε εξαρχής τις υποδομές για να επεκταθεί στην αλλοδαπή (Κύπρο) με νέα προϊόντα (παραγωγή χαλουμιού), έπρεπε να εξαγοραστεί από ιδιώτες ώστε να το κάνει πράξη.

• Μήπως να βάλει και κανένα τέλος στον αέρα που θα αναπνέουν οι επιβάτες εντός των 14 περιφερειακών αεροδρομίων; Αληθεύει ότι η γερμανική Fraport σκοπεύει να προχωρήσει σε μια ακόμη επιβάρυνση στις τιμές των εισιτηρίων ανά επιβάτη, που θα έχει να κάνει με το κόστος πρόσληψης της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας;

• Ξέρει κάτι περισσότερο από εμάς τους κοινούς θνητούς ή παίζει κάποιο παιχνίδι, όχι απαραίτητα κατά της Ελλάδας; Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι επισφάλειες των δανείων των εγχώριων τραπεζών θα πρέπει να αυξηθούν κατά 22,9 δισ. ευρώ προκειμένου να ληφθεί υπ’ όψιν η επιδείνωση των collaterals και η αύξηση των ποσοστών χρεοκοπίας.

***

Μάθετε ότι…

• Μέχρι 4,4 δισ. ευρώ υπολογίζουν το μέγεθος της παραοικονομίας στον χώρο του τουρισμού εξαιτίας των παράνομων κλινών, που θα φθάσουν το 2016 στις 400.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Καταλυμάτων Κ. Μπρεντάνο.

• Πτώση έχει σημειώσει και η κινητή τηλεφωνία. Ο τζίρος των τριών εταιρειών (Cosmote, Vodafone και Wihd) μειώθηκε κατά 2,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, ενώ ο κλάδος διανύει την έβδομη κατά σειρά χρονιά ύφεσης!


Σχολιάστε εδώ