Υπουργέ, πιάσε «μια από τα ίδια…»

Αναγκαία (δική μας) διευκρίνιση: Οποιαδήποτε ομοιότητα με δηλώσεις κομμάτων, υπουργών και λοιπών προσώπων της τελευταίας εικοσαετίας για το Κτηματολόγιο, αποτελεί σύμπτωση. Αοριστολογία, έλλειψη σχεδίου και αφόρητα βαρετές και ανακόλουθες εξαγγελίες. Ε, ρε «θεσμούς» που χρειάζεστε…

***

Δηλώσεις… Κτηματολογίου

«Το Κτηματολόγιο και το Περιουσιολόγιο είναι πάρα πολύ σημαντικά εργαλεία, τα οποία δημιουργούν μια νέα αρχή, μια νέα σχέση του έλληνα φορολογούμενου με την Πολιτεία». Μέχρι εδώ καλά με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος συνέχισε: «Σε 100 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί το Περιουσιολόγιο και σε έναν χρόνο το Κτηματολόγιο». Αμέσως μετά, όσοι γνωρίζουμε τα του Κτηματολογίου ρίξαμε λίγο νερό στο πρόσωπό μας και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι μπορεί να έχει συμβεί στον καθ’ όλα σεβαστό αυτόν άνθρωπο. Μπέρδεψε τις… χρονιές; Μπα, θα προχωρούσε σε διόρθωση. Μπέρδεψε τα έργα; Επίσης. Θέλει να μπερδέψει εμάς; Μάλλον το τρίτο!

***

Για γέλια και για κλάματα

Κάποια στιγμή θα ασχοληθούμε με τις τραγελαφικές καταστάσεις που αντιμετώπισε το Κτηματολόγιο, ιδίως στα πρώτα -πιλοτικά- προγράμματα (1995-1999). Για παράδειγμα (εκ παραδρομής, ελπίζουμε), στην Κομοτηνή καταγράφηκε μαντρί… στον 6ο όροφο μιας πολυκατοικίας! Στην Κωπαΐδα είχε γίνει πριν από έναν αιώνα ο αναδασμός μιας μεγάλης έκτασης, η οποία όμως καταγράφηκε πολύ μακριά από την πραγματική και οι ωφελημένοι του αναδασμού… αναζητούν τα οικόπεδά τους. Στη Μυτιλήνη, το 80% των ιδιοκτησιών έχει απόκλιση από την πραγματικότητα, ενώ σε δεκάδες περιοχές δεν ολοκληρώθηκαν, για διάφορους λόγους, προβληματικές μελέτες, όπως, π.χ., στη Λευκάδα, την Καρδίτσα, την Κρήτη, τη Χαλκιδική, τη Χίο, την Κεφαλονιά κ.ά.

***

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται…

Πριν από μία δεκαετία, οι κάτοικοι των χωριών Φαρακλάτα και Φραγκάτα στην Κεφαλονιά κατήγγειλαν ότι καταπατητές, μέσω του Κτηματολογίου, προσπάθησαν να αρπάξουν μεγάλα φιλέτα γης από τους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες τους. Η εταιρεία του Κτηματολογίου έστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα και (για πρώτη φορά μέχρι τότε στην Ελλάδα) «πάγωσε» τη διαδικασία, η οποία αργότερα επαναλήφθηκε, «ικανοποιώντας» τους (σχεδόν εκατό) καταγγέλλοντες. Πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκαν, σε πρώτο βαθμό, ένας ιδιώτης καταπατητής σε 14 έτη κάθειρξης, ενώ ένας τοπογράφος και μια συμβολαιογράφος σε πέντε έτη. Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης στην Κεφαλονιά δικαίωσαν τους συμπολίτες τους και παράλληλα περιφρούρησαν τον θεσμό του Εθνικού Κτηματολογίου.

***

Αλλού μισές δουλειές και αλλού… διπλές

Ο Δήμος Χανίων σκοπεύει να καταγράψει την κατάσταση των σχεδόν 70 ιδιόκτητων δημοτικών κτιρίων δημιουργώντας μια «ηλεκτρονική βάση δεδομένων» κόστους 160.000 ευρώ. Και δημιουργούνται εύλογες απορίες, αφού στην περιοχή υπάρχει ήδη Κτηματολόγιο, δεν έχουν δηλωθεί εκεί οι ιδιοκτησίες του δήμου; Σας ακούγεται λογικό, κύριοι, να δώσετε 160.000 ευρώ για να «καταγράψετε» 70 κτίρια, τη στιγμή που και οι δημότες των Χανίων αλλά και όλοι οι Έλληνες (και οι… Ευρωπαίοι) έχουν δώσει χρήματα ακριβώς για αυτόν τον σκοπό στο Κτηματολόγιο; Αν έχουν δηλωθεί, όπως έπρεπε, στο Κτηματολόγιο, τότε απαιτούνται το πολύ 1.000 ευρώ για να πάρετε τα αποδεικτικά και να τα συρράψετε…


Σχολιάστε εδώ