Προκλητική μονομερής παρέμβαση των «θεσμών» στις τιμές των παλιών φαρμάκων

Αν η κυβέρνηση τους κάνει τη χάρη και το αποδεχθεί, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, γιατί συνεπάγεται πολύ χαμηλές τιμές ΜΟΝΟ στα παλαιά και φθηνά φάρμακα ελληνικής παραγωγής. Αυτό θα οδηγήσει στην απόσυρση και υποκατάστασή τους από νεότερα ακριβότερα και τελικά σε αύξηση της δαπάνης.

Επίσης:

• Το μέτρο ευνοεί συγκεκριμένα προϊόντα και φαρμακευτικές εταιρείες. Διαλύει τα παλιά φάρμακα, κρατά στο σύστημα τα ακριβά εισαγόμενα και οδηγεί στη δημιουργία ολιγοπωλίων.

• Η αξίωση των «θεσμών» συνεπάγεται εξευτελιστικές τιμές στα ελληνικά γενόσημα, που θα αναγκαστούν να διακόψουν την κυκλοφορία τους. Τα Ταμεία θα στερηθούν το όφελος από τα φάρμακα αυτά που παραμένοντας στο σύστημα, συγκρατούν τη δαπάνη.

• Δημιουργείται άνισος ανταγωνισμός μεταξύ ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και μεγαλοεισαγωγέων. Ενώ λοιπόν ζητάμε ΑΝΑΠΤΥΞΗ, κλείνουμε χωρίς λόγο τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που δημιουργούν προστιθέμενη αξία μέσω της ενίσχυσης της απασχόλησης, των επενδύσεων, των εξαγωγών και της τεχνογνωσίας, γεγονός που τεκμηριώνεται από σειρά μελετών.

Απέναντι σε αυτές τις τραγικές για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία συνέπειες υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα (κλειστός προϋπολογισμός και clawback):

• Το σημερινό σύστημα ήδη προβλέπει εκπτώσεις τιμών, που στα γενόσημα ξεπερνούν το 70%, και δημιουργεί μεγαλύτερες συνολικά εξοικονομήσεις.

• Το σημερινό σύστημα κατανέμει τη δαπάνη ισότιμα.

• Η πρόταση των «θεσμών» δημιουργεί μόχλευση, στρεβλώνει την αγορά και οδηγεί σε ολιγοπώλιο.

Τι ζητά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία…

1. Να μην συμπεριληφθεί ως προαπαιτούμενο τώρα στο πολυνομοσχέδιο το νέο στρεβλό σύστημα τιμολόγησης.

2. Μέσα σε τρεις μήνες η κυβέρνηση να παρουσιάσει μια συνολική πρόταση που να κατανέμει τη δαπάνη ΙΣΟΤΙΜΑ.

…και τι προσφέρει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ο σημαντικότερος αναδυόμενος αστέρας της ελληνικής οικονομίας:

• Με 20% της δαπάνης το 70% της απασχόλησης του κλάδου.

• 800 εκατ. επενδύσεων σε έρευνα και εγκαταστάσεις την τελευταία δεκαετία.

• Για κάθε 1 ευρώ σε ελληνικό φάρμακο, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 3,42 ευρώ (είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής προστιθέμενης αξίας στο ΑΕΠ της χώρας, πάνω και από τουρισμό – ναυτιλία).


Σχολιάστε εδώ