Παιχνίδια των Γερμανών με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!

Το ερώτημα είναι γιατί το γερμανικό λόμπι, το οποίο εμφανίζεται μονίμως υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων (στις οποίες πάντα έχουν έτοιμη και δική τους πρόταση), αυτήν τη φορά θέλει κρατικό έλεγχο… Μήπως ελπίζει σε ένα ακόμα επεισόδιο εξάντλησης των αντοχών του ελληνικού κράτους, ώστε να τις πάρει ακόμα πιο φθηνά;

Πέρα από τα σχέδια του Βερολίνου και το κατά πόσο θα ευοδωθούν, αυτήν τη στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι τα συμπεράσματα από τα stress tests, τα οποία γνωρίζει μόνο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Ο Σόιμπλε θέλει ο πήχης της ανακεφαλαιοποίησης να ανέβει στα 25 δισ. ευρώ, ενώ η αντίθετη πλευρά τον βλέπει στα 15 με 17 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή των ιδιωτών γύρω στα 5 με 7 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου γιατί, αν δεν έχει κλείσει, από την 1η Ιανουαρίου 2016 η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει «κούρεμα» των τραπεζικών ομολόγων. Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις των επικεφαλής των τραπεζών, η ανακεφαλαιοποίηση θα έχει γίνει πολύ πριν από τη λήξη του χρόνου.


Σχολιάστε εδώ