Μπαράζ μέτρων με στόχο την αξιολόγηση…
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η διαδικασία της ερχόμενης εβδομάδας με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα (το δεύτερο αφορά το νέο πακέτο μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστεί στις αρχές Νοεμβρίου) για να ανοίξει ο δρόμος για την πολυπόθητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που με τη σειρά της θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. «Η ρύθμιση του χρέους είναι ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα», διαμηνύει το Μαξίμου, επιχειρώντας να αντισταθμίσει τα βαριά μέτρα που ψηφίζονται την ερχόμενη εβδομάδα με την προοπτική εξόδου της χώρας από τον «φαύλο κύκλο» των διαρκών μέτρων χωρίς πραγματικό αντίκρισμα.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση, που έλαβε 155 ψήφους τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης και δείχνει να μην αντιμετωπίζει με το «καλημέρα» θέματα συνοχής (πλην της περίπτωσης του Ν. Νικολόπουλου που ήταν αναμενόμενο και πλέον δεν υπολογίζει η κυβέρνηση την ψήφο του), συνεχίζει να είναι υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, όπως έδειξε και η νέα παρέμβαση του ΔΝΤ, που μιλάει για νέο χρηματοδοτικό κενό, προϊδεάζοντας έτσι για τυχόν νέες απαιτήσεις.
Όσον αφορά τη διαδικασία στη Βουλή, η κυβέρνηση επεδίωξε και κατάφερε, ενδεχομένως και σε συνεννόηση με τους δανειστές, το πολυνομοσχέδιο να μην έρθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά, επιπλέον, να αφορά ένα νομοσχέδιο με πολλά άρθρα. Και αυτό προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος για παρεμβάσεις και κυρίως να καταγραφούν οι θέσεις και των άλλων κομμάτων που είχαν στηρίξει τη συμφωνία (Μνημόνιο 3) τον περασμένο Αύγουστο και σήμερα εμφανίζονται ως αντιμνημονιακά (!).
«Σήμερα εμφανίζονται πως δεν γνωρίζουν τα μέτρα», όπως τόνισε στο «ΠΑΡΟΝ» στέλεχος του Μαξίμου, υπενθυμίζοντας ότι μια σειρά από μέτρα, ειδικότερα στο Ασφαλιστικό και στο αγροτικό, αφορούν υποχρεώσεις των προηγούμενων Μνημονίων (και των κυβερνήσεων) που «ωριμάζουν» μέσα στο 2015.
Τα επόμενα βήματα
Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τη διαδικασία του «επείγοντος», η κυβέρνηση εξασφαλίζει και το περιθώριο της τριήμερης διαβούλευσης στη Βουλή αλλά και το εμπρόθεσμο της ψήφισης του πακέτου μέχρι την Παρασκευή.
Σημειωτέον δε ότι στις 15 και 16 του μήνα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος νωρίτερα στο Eurogroup.
Τα σημειώματα των υπουργών για το πολυνομοσχέδιο έφταναν μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου να έχει αναλάβει την τελική επεξεργασία του νομοσχεδίου.
Πάντως, μια από τις πιο σημαντικές δουλειές που γίνονται αυτές τις τελευταίες ώρες αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, είναι ο διαχωρισμός για το ποια προαπαιτούμενα χρειάζεται να κλειδώσουν στο νομοσχέδιο, διότι πρέπει να ψηφιστούν, και ποια μπορούν να περάσουν με κανονιστικές πράξεις (υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι κ.ά.).
Να σημειωθεί ότι δύο μόνο βδομάδες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ακολουθεί το δεύτερο «πακέτο» μέτρων, που θα πρέπει να πάρει την έγκριση της Βουλής μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Θα περιλαμβάνει δε μέτρα – «φωτιά», καθώς η εξεύρεση ισοδυνάμων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.
Καυτός αναμένεται να είναι και ο Νοέμβρης, αφού θα πρέπει μέχρι τις 15 του μήνα η χώρα να περάσει το κρας τεστ της πρώτης αξιολόγησης, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και ο νέος προϋπολογισμός. Υπάρχει δε ακόμα και ο «βραχνάς» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ως ορόσημο τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου ή τη σύνοδο του Eurogroup λίγο νωρίτερα, στις 7 Δεκεμβρίου, όπου θα γίνει μάχη για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκκίνηση των συζητήσεων για τη ρύθμιση του χρέους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Ποιους αφορούν τα βαριά μέτρα…
Στο πολυνομοσχέδιο με τα 48 προαπαιτούμενα, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, περιλαμβάνονται βαριά μέτρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους αγρότες, το Ασφαλιστικό, τη μείωση των 100 δόσεων σε οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, τα νέα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων που μειώνονται πλέον στα 1.000 ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμο αποτέλεσμα) και η ολοκλήρωση της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η οποία προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ.
Αναλυτικά:
• Ασφαλιστικό. Προβλέπεται υπαγωγή στο ETEA (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) όλων των ταμείων επικουρικών συντάξεων και διασφάλιση ότι όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδιες εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2015. Εφαρμογή του νόμου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στον δημόσιο τομέα και έκδοση όλων των υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή των πρόσφατων συνταξιοδοτικών αλλαγών που αυξάνουν σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Προβλέπεται ακόμα ότι οι κατώτατες συντάξεις θα πρέπει και να περικόπτονται για όσους φεύγουν πρόωρα στη σύνταξη (νωρίτερα από τα 62, με 15 χρόνια προϋπηρεσίας).
Μένει να διευκρινιστούν μια σειρά αλλαγές που προβλέπονται για όσους διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 67 με λιγότερα από 40 χρόνια προϋπηρεσίας, καθώς η συμφωνία προβλέπει αύξηση της περιόδου καταβολής των εισφορών μέχρι το 2022.
• Αγρότες. Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ σε δύο ίσα στάδια, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.
• 100 δόσεις: Με βάση την εφαρμογή διάταξης στο Μνημόνιο 3, από την 1η Νοεμβρίου αναπροσαρμόζεται το επιτόκιο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων είχαν υπαχθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων και από το 3% ετησίως (0,25% μηνιαίως) διαμορφώνεται στο 5% ετησίως (0,42% μηνιαίως). Το μέτρο αφορά οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ, ωστόσο με προχθεσινή εγκύκλιο του ΙΚΑ έγινε γνωστή η εξαίρεση (από την αύξηση του επιτοκίου) των μικροοφειλετών (κάτω από 5.000 ευρώ), που διατηρούν το ευνοϊκό καθεστώς των 100 δόσεων.
Ακατάσχετα όρια μισθών – συντάξεων. Μειώνεται το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου από 1.500 ευρώ σε 1.000 ευρώ. Έτσι, για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.