Κόντρες για κάλπες, «εισιτήριο» και ποιοι θα ψηφίσουν

Ο αριθμός των σημείων που θα τοποθετηθούν κάλπες στην επικράτεια και το αντίτιμο που θα καταβάλουν τα εγγεγραμμένα μέλη και οι απλοί φίλοι της παράταξης για να έχουν το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Και στα δύο ζητήματα υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων.

Ως προς τον αριθμό των καλπών, η πλευρά Μεϊμαράκη επικαλείται το υψηλό κόστος που απαιτείται για την εγκατάσταση και τεχνική υποστήριξη των τερματικών και προτείνει ο αριθμός να μην υπερβεί αυτόν των προηγούμενων εκλογών.

Αντίθετα, Κυρ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας, ιδίως ο δεύτερος, ζητούν να τοποθετηθούν όσο γίνεται περισσότερες κάλπες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν οι πολίτες και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της επικράτειας. Στις εκλογές του 2009 είχαν τοποθετηθεί 1.500 κάλπες, τώρα, λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παράταξη, γίνεται λόγος για 1.200 με 1.300 κάλπες.

Στελέχη, πάντως, που πρόσκεινται στους κ. Τζιτζικώστα και Μητσοτάκη κατηγορούν την πλευρά Μεϊμαράκη ότι διογκώνει σκόπιμα το μέγεθος των οικονομικών δυσκολιών με στόχο να περιορίσει την εμβέλεια της εκλογικής διαδικασίας, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσει το τελικό αποτέλεσμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος δεν υπερβαίνει τις 600- 700.000 ευρώ, ενώ το 2009 είχε -όπως λέγεται- αγγίξει τα 6 εκατ. ευρώ. Και σύμφωνα με πληροφορίες από καλές πηγές της Συγγρού, το ποσό αυτό έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Εκτός από τον αριθμό, σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσει και σε ποια ακριβώς σημεία θα τοποθετηθούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια, καθώς κάθε πλευρά θα θέλει να είναι στον δήμο που έχει μεγαλύτερη επιρροή.

Σημειώνεται ότι το 2009 η Ντ. Μπακογιάννη απέδωσε την ήττα και στο ότι το σύστημα, που στήριζε του Αντ. Σαμαρά, τοποθέτησε τις κάλπες σε ευνοϊκά για εκείνον σημεία.

Διάσταση απόψεων καταγράφεται και ως προς το ύψος του ποσού που θα πρέπει να καταβάλουν οι πολίτες που θα προσέλθουν και θα ψηφίσουν.

Η πλευρά του κ. Μεϊμαράκη ζητάει τα μη μέλη της παράταξης να πληρώσουν μεγαλύτερο αντίτιμο για να ψηφίσουν (15-20 ευρώ), προκειμένου αυτό να λειτουργήσει αποθαρρυντικά για πολίτες που δεν έχουν ιδεολογική ή πολιτική σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

Αντίθετα οι κ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης ζητούν να υπάρξει ενιαία και ιδιαίτερα χαμηλή τιμή (1 ή 2 ευρώ), για να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Κατηγορούν δε την πλευρά Μεϊμαράκη ότι επιμένει για τα 20 ευρώ με σκοπό να περιορίσει το εκλογικό σώμα, με την ελπίδα ότι έτσι θα ελέγξει τις εκλογές και το τελικό αποτέλεσμα.


Σχολιάστε εδώ