Θέλετε κι άλλες χιλιάδες λουκέτα, κύριε Τσίπρα;

Ταυτόχρονα, όμως, κάνουν και τη «δουλειά» τους, προωθώντας τα συμφέροντα γερμανικών εταιρειών, όπως στον χώρο των γενοσήμων, εις βάρος των ελληνικών (αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στη σελ. 11).
Το θέμα, όμως, δεν είναι τι κάνουν οι «επίτροποι», αλλά τι κάνει η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, κύριε πρωθυπουργέ. Από το βήμα της Βουλής αλλά και στις ομιλίες σας ανά την Ελλάδα κατά την προεκλογική περίοδο, στο κάδρο των φιλολαϊκών αποφάσεων της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς είχατε σε πρώτη θέση τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που απάλλασσε από τον βραχνά της σύλληψης και του Εισαγγελέα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους -ανώνυμους στη συντριπτική τους πλειονότητα- που χρωστάνε στην Εφορία και στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Όχι γιατί είναι φοροφυγάδες, αλλά γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης του τζίρου δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές αλλά και τις οφειλές στις τράπεζες από επαγγελματικά ή στεγαστικά δάνεια που είχαν πάρει προ Μνημονίων. Απόδειξη, το ότι το 2009 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις Εφορίες ήταν περίπου 30 δισ. ευρώ και σήμερα είναι κοντά στα 80 δισ. ευρώ. Και αυτό δηλώνει ότι προ κρίσης ο κόσμος πλήρωνε τους φόρους και τις εισφορές του και κάθε άλλο παρά μπαταχτσής ήταν.

Στόχος της γενναίας ρύθμισης ήταν να μαζέψει λεφτά, ζεστό χρήμα, το Δημόσιο για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, να καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων, να έχουν καύσιμα τα πολεμικά αεροπλάνα και τα πλοία μας. Και από την πρώτη στιγμή που ίσχυσε η ρύθμιση εντάχθηκαν πάνω από 1.000.000 οφειλέτες και το κράτος άρχισε να εισπράττει. Τώρα όμως με τις αλλαγές, όχι μόνο δεν θα μπουν άλλοι οφειλέτες, αλλά και από αυτούς που έχουν ήδη ενταχθεί οι περισσότεροι θα δυσκολευτούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων μαζί με τα τρέχοντα. Και η ζημία για το Δημόσιο θα είναι πολλαπλάσια με τα χιλιάδες νέα λουκέτα που θα μπουν από τη στιγμή που δεν θα είναι δυνατόν να πληρωθεί όλο μαζί το ποσόν της οφειλής στην Εφορία και στο ασφαλιστικό ταμείο. Και αναπόφευκτα, με τις εντολές που έχουν δοθεί για εντάλματα σύλληψης, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ο χαμένος θα είναι το Δημόσιο. Τα ελλείμματα θα αυξηθούν και το… «κουαρτέτο» θα ζητάει πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, κάτι που θα φουσκώσει την οργή και την αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης, με παράπλευρες απώλειες, τύπου Λαφαζάνη, στη Βουλή. Και εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, θα αναζητάτε… ισοδύναμα, που βέβαια δεν υπάρχουν, αφού οι τσέπες όλων των μη προνομιούχων -όπως θα έλεγε ο Ανδρέας- έχουν αδειάσει.

Δεν καταλαβαίνουμε τους οικονομολογούντες συνεργάτες σας και τους αρμόδιους υπουργούς σας. Δεν σας είπε κανείς για τις συνέπειες της… πεπονόφλουδας που σας έριξαν οι δανειστές, με στόχο να μη μαζευτούν τα προβλεπόμενα έσοδα, ώστε να έχει κι άλλο άνοιγμα ο προϋπολογισμός και έτσι να είστε, κύριε Τσίπρα, πιο ευάλωτος στις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, που θα φέρουν ξεσηκωμό της κοινωνίας, οπότε η αποσταθεροποίηση θα είναι και πάλι εδώ;

Η λύση είναι μία: Συνέχιση της αρχικής ρύθμισης των 100 δόσεων και πίεση στους οφειλέτες να ενταχθούν και να πληρώνουν κανονικά, όπως προβλέπει ο νόμος. Με μία αλλαγή για αυτούς που χρωστάνε πάνω από 1.000.000 ευρώ: Για να μπουν στη -χαριστική γι’ αυτούς- ρύθμιση να πρέπει να αποδείξουν με στοιχεία ότι είχαν πραγματική αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους, διαφορετικά να πληρώνουν όλο το ποσό με μια μικρή έκπτωση.

Μόνο έτσι θα μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα πάνω από 10 δισ. ευρώ και θα αποφευχθούν καινούργια λουκέτα, πρόσθετοι άνεργοι και νέες φυλακές.

Και αν αυτό δεν αρέσει στους δανειστές, η απάντηση, Αλέξη Τσίπρα, είναι μία και μόνο: «Δεν θα κάνω την Ελλάδα ένα απέραντο νεκροταφείο…».


Σχολιάστε εδώ