Η αντιπροσώπευση με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο

Άσχετα με το αν θα προκύψει αναθεωρητική η επόμενη Βουλή ή όχι, υπάρχει ένα μείζον θέμα το οποίο επιβάλλεται να συζητηθεί και να λυθεί άμεσα από το «πολιτικό σύστημα», αυτό της στοιχειώδους αντιστοιχίας μεταξύ των πολιτών και της εκπροσώπησής τους.

Είναι γνωστό ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος πόρρω απέχει από τη λεγόμενη «απλή και άδολη» αναλογική. Το λεγόμενο «bonus» των 50 (!) εδρών, ήτοι του ενός έκτου (!) του συνόλου των εδρών του Κοινοβουλίου, φαλκιδεύει τη λαϊκή έκφραση και βούληση, παραμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σήμερα προέχει, πέραν των άλλων και βαθύτερων, όπως η νομιμοποίηση της εκπροσώπησης με τέτοια αποχή όπως αυτής στις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, η μεγαλύτερη, θαρρώ, της Μεταπολίτευσης (που δεν θα αναλύσω εδώ):

– Η διόρθωση της βασικής δικλίδας του ισχύοντος εκλογικού νόμου, όπως είναι το «bonus» των 50 εδρών στο εκάστοτε πρώτο κόμμα.

Ως εκ τούτου, προκύπτει άμεση ανάγκη για την κατάργηση αυτού του αδιανόητου προνομίου για το εκάστοτε πρώτο κόμμα. Η άμεση επιστροφή στους προηγούμενους εκλογικούς νόμους της περασμένης εικοσαετίας όσον αφορά τους βουλευτές Επικρατείας, ήτοι της επιστροφής από τους 50 βουλευτές «δώρο» στο πρώτο κόμμα στους 12, που βοηθούσαν στον σχηματισμό κυβέρνησης, στα όρια παραχάραξης της λαϊκής κυριαρχίας.

– Την ίδια στιγμή είναι αναγκαία η διατήρηση του ορίου του 3% των ψήφων πανελλαδικά για την είσοδο κόμματος στο Εθνικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να αποτραπεί σε εθνοτική ή θρησκευτική ομάδα εντός της χώρας να μετατραπεί σε στρατηγική μειονότητα με την καθοδήγηση της Άγκυρας. Τα αποτελέσματα στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης στις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη επαληθεύουν του λόγου το αληθές.

Αναμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ιδιαίτερα εκείνες που μέχρι χθες κόπτονταν για την «απλή και άδολη αναλογική», να εναρμονίσουν τον εκλογικό νόμο με τη λαϊκή βούληση. Τώρα που η επόμενη «εκλογική αναμέτρηση» είναι μακριά…(!).

e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ