Γύρισε στο «σπίτι του» στις Σέρρες μοναδικό αρχαίο νόμισμα (5ος αι. π.Χ.)

Η κλοπή έγινε γνωστή τον Σεπτέμβριο του 2009, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία, συνοδευόμενη από δύο φωτογραφίες του επίμαχου αργυρού νομίσματος. Επενέβη τότε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, με ρητή υπόδειξη ότι σπάνιο αρχαίο ελληνικό νόμισμα που διακινήθηκε στην περιοχή της Β. Ελλάδας προ τριετίας επρόκειτο να δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο του 2009 στο ξενοδοχείο «Baur Au Lac» της Ζυρίχης.

Χάρη στην κινητοποίηση της Αστυνομίας και του υπουργείου Πολιτισμού, στις 7 Οκτωβρίου 2009 έγινε προσωρινή κατάσχεση του νομίσματος από την Interpol και την Ελβετική Αστυνομία, ενώ το νόμισμα είχε ήδη δημοπρατηθεί στις 7/10/2009 έναντι 116.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 106.000 ευρώ) από τον ελβετικό οίκο δημοπρασίας Numismatica Ars Classica NAC AG, που εδρεύει στη Ζυρίχη.

Υπό την πίεση των ελβετικών αρχών για πιθανή αποδέσμευση του νομίσματος και απόδοσή του στη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια εταιρεία ΤANIS ANTIQUITIES Ltd (offshore εταιρεία), με έδρα τον Άγ. Βικέντιο και νόμιμο εκπρόσωπο τον καναδό υπήκοο, λιβανέζικης καταγωγής, Aboutaam Ali, κάτοικο Γενεύης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους διόρισε στα τέλη του 2009 νομικό παραστάτη του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία τον δικηγόρο Αθηνών και Ζυρίχης κ. Ηλία Μπίσια, με εντολή να διεκδικήσει το νόμισμα για λογαριασμό του ελληνικού κράτους, λόγω της εμπειρίας του από τον χειρισμό παρόμοιων υποθέσεων στην Ελβετία.

Η Εισαγγελία Σερρών (εισαγγελέας η κυρία Ιωάννα Κατσή, νυν αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης) υπέβαλε στις 3/2/2010 αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές, με αίτημα την οριστική κατάσχεση του νομίσματος ως προϊόντος εγκλήματος και την απόδοσή του στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στα τέλη του 2010 οι αντίδικοι έθεσαν εγγράφως όρο, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή του νομίσματος, την παροχή εγγυήσεων ότι δεν θα διωχθούν ποινικά, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει δεκτό.

Τον Απρίλιο του 2013 η ανακρίτρια Σερρών κ. Ελένη Τουτουντζή κάλεσε σε απολογία δύο έλληνες υπηκόους, τους Aboutaam, Ali και Suckow, και τον ελβετό υπήκοο Jeffrey, καθώς και τους δύο εκπροσώπους του οίκου δημοπρασίας. Από την ανάκριση προέκυψε ότι το νόμισμα διακινήθηκε στη Β. Ελλάδα το 2005, είναι προϊόν λαθρανασκαφής και εξήχθη παρανόμως στο εξωτερικό. Η TANIS ANTIQUITIES Ltd, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Aboutaam, αγόρασε το επίμαχο νόμισμα στις 6/7/2006 από την παναμέζικη εταιρεία (επίσης κλασική εταιρεία offshore) με την επωνυμία COINS & INVESTMENTS Co, έναντι 90.000 ευρώ.

Υπό την πίεση των ενταλμάτων σύλληψης και της εκδίκασης της υπόθεσης στην Ελλάδα, ξανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους αντιδίκους, οι οποίες οδήγησαν τον Μάιο του 2015 στην υποβολή ανεπιφύλακτης συναίνεσης όλων των εμπλεκομένων, ενώπιον της Εισαγγελίας Ζυρίχης, για την επιστροφή του νομίσματος στην Ελλάδα.

Το νόμισμα παραδόθηκε την Παρασκευή από την Εισαγγελία Ζυρίχης στον πληρεξούσιο δικηγόρο του Ελληνικού Δημοσίου Ηλία Μπίσια, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση της διεκδίκησης και του επαναπατρισμού του. Από προχθές το απόγευμα το σπάνιο αυτό νόμισμα, που έχει από κάθε άποψη τεράστια αξία για την πολιτιστική μας κληρονομιά, βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα, έξι ακριβώς χρόνια μετά τη δημοπρασία του στη Ζυρίχη.

***

Κερδίζει μάχες η Ελλάδα κατά της κλοπής των πολιτιστικών της αγαθών – Δηλώνει ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας

«Ο σημερινός επαναπατρισμός του σπάνιου αυτού αρχαίου νομίσματος, έξι ολόκληρα χρόνια μετά την απόπειρα δημοπρασίας του στη Ζυρίχη και δέκα περίπου χρόνια από την απομάκρυνσή του από την Ελλάδα, δικαιώνει απόλυτα τις προσπάθειες που καταβάλαμε για τη διεκδίκησή του. Με βασικό όπλο την ελληνική νομοθεσία για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και τη συστηματική συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων, καταφέραμε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ότι η χώρα μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να δίνει και να κερδίζει μάχες κατά της παράνομης διεθνούς διακίνησης και κλοπής των πολιτιστικών αγαθών της», δήλωσε ο δικηγόρος Ηλίας Σ. Μπίσιας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση διεκδίκησης του νομίσματος στην Ελβετία για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.


Σχολιάστε εδώ