Βόμβα ΔΝΤ στην Ευρώπη: Πιέζει για μεγάλη ελάφρυνση του χρέους!

Όπως προκύπτει από τις επαφές Τσακαλώτου στη Λίμα του Περού, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, αλλά και από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πόουλ Τόμσεν, το Ταμείο επιμένει ότι για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να ληφθούν μέτρα, που ξεπερνούν οτιδήποτε έχει συζητηθεί ως τώρα με τους ευρωπαίους δανειστές.

Το μήνυμα που έλαβε ο υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση με τον «σκληρό» Πολ Τόμσεν, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σαφές: Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας, πρωτίστως με μια δραστική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να τραβήξει στα άκρα τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για να δοθεί μια λύση με διάρκεια και προοπτική για το χρέος. Όπως ενημερώθηκε η ελληνική πλευρά, το Ταμείο χαράζει μια νέα στρατηγική για το ελληνικό χρέος, που ήδη προκαλεί έκπληξη και έντονη δυσαρέσκεια στο γερμανικό «στρατόπεδο», όπως φάνηκε καθαρά από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, την Πέμπτη.

– Το ΔΝΤ άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού, αυτήν τη φορά ευνοϊκά για την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαμήνυσε στους Ευρωπαίους ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, που υπέστη πρωτοφανή καταστροφή από το 2010, επιβάλλουν να μειωθεί στο 10% το ανώτατο όριο των ετήσιων πληρωμών τοκοχρεολυσίων, ώστε να διασφαλισθεί ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα αντέχει το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους χωρίς να γονατίζει.

– Αυτό σημαίνει, όμως, ότι αυτομάτως πρέπει να διπλασιασθεί η διάρκεια των ευρωπαϊκών δανείων, φθάνοντας ως το 2070 και πιθανόν να υιοθετηθεί χαμηλό και σταθερό επιτόκιο δανεισμού, ώστε να προστατευθεί η χώρα από τη βέβαιη μελλοντική αύξηση των επιτοκίων. Με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, μόνο από την επιμήκυνση που προτείνει το ΔΝΤ προκύπτει κούρεμα της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους άνω των 100 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του χρέους! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μάλιστα, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε σαφέστατα να εννοηθεί την Πέμπτη ότι το Ταμείο δεν σκοπεύει να «νερώσει» τις εκτιμήσεις του για το χρέος, για να εξυπηρετήσει πολιτικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Για να συμμετάσχει το Ταμείο στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, τόνισε, θα πρέπει να πεισθεί ότι το χρέος της χώρας θα καταστεί βιώσιμο με τις νέες ρυθμίσεις βάσει των δικών του κριτηρίων αξιολόγησης.

Περιμένουν «στραβοπάτημα»

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι ο τρόπος που θα εξελιχθεί η συζήτηση για το χρέος, με δεδομένη πλέον τη συμπαράταξη του ΔΝΤ με τις απόψεις της Αθήνας για την αναγκαιότητα μιας γενναίας ρύθμισης, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αν θα εφαρμόσει με συνέπεια η κυβέρνηση τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, ιδιαίτερα όσα αφορούν το Ασφαλιστικό και τη διακυβέρνηση του τραπεζικού συστήματος. Με συνεπή εφαρμογή αυτών των μέτρων, η Αθήνα έχει τη διαβεβαίωση ότι το Ταμείο θα ενεργοποιηθεί πλήρως στο πλευρό της κατά τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να υπάρξουν «στραβοπατήματα». Άλλωστε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η τελευταία ελπίδα όσων υπουργών Οικονομικών στοιχίζονται δίπλα στον Β. Σόιμπλε για να αποφύγουν πάλι μια σοβαρή διαπραγμάτευση για το χρέος είναι να υπάρξουν αστοχίες από ελληνικής πλευράς, που θα προσφέρουν «πάτημα» για νέα αναβολή. «Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη…

N.X


Σχολιάστε εδώ