Βγαίνει από την κούρσα ο Μεϊμαράκης

Από την άλλη, Κυρ. Μητσοτάκης και Άδ. Γεωργιάδης εντείνουν τις προσπάθειές τους με στόχο να μπουν σφήνα μεταξύ των δύο και να είναι εκείνοι που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Και αν όχι, να επιτύχουν ένα υψηλό ποσοστό που θα τους δώσει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν σκληρά για την επόμενη ημέρα με έναν από τους τελικούς διεκδικητές. Στο παρασκήνιο οργιάζουν τα παζάρια και οι συναλλαγές, ενώ εντοπίζεται και η εμπλοκή επιχειρηματιών, εφοπλιστών και άλλων εξωγενών παραγόντων.

Πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού εμφανίζουν τον κ. Μεϊμαράκη προβληματισμένο για τον τρόπο με τον οποίον εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία και ανήσυχο με τη δυναμική που παρουσιάζει ο Απ. Τζιτζικώστας. Στελέχη τα οποία συνομίλησαν μαζί του τις προηγούμενες ημέρες έμειναν με την εντύπωση ότι «δεν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει» και πως «φοβάται ότι θα ηττηθεί».

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ο εκπρόσωπός του (Θ. Αμπατζόγλου) κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ώστε να μην οριστεί η ημερομηνία των εκλογών, για να είναι ανοιχτό προφανώς το θέμα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αίσθηση, καθώς μέχρι πρότινος ο κ. Μεϊμαράκης επέμενε στην άποψη ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου.

Η αλλαγή στάσης ερμηνεύεται από αρκετούς ως ένδειξη αδυναμίας, ενώ άλλοι κάνουν ένα βήμα παραπέρα και λένε ότι στόχος του είναι να έχει μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου προκειμένου να προετοιμάσει την αποχώρησή του από την κούρσα διαδοχής.

Τα παραπάνω έρχονται να «δέσουν» με τις πληροφορίες που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να αποστασιοποιείται από την εκλογική διαδικασία, αποφεύγοντας να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Και αυτό παρά τη θέση του, που έχει εκφράσει σε συνομιλητές του, ότι καταλληλότερος να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ο Β. Μεϊμαράκης. Έτσι, η απόφασή του να αποστασιοποιηθεί αποδίδεται από ορισμένους στην πρόθεσή του να μην ταυτιστεί με τον… ηττημένο των εκλογών, διαβλέποντας ότι σ’ αυτές θα επικρατήσει ο Απ. Τζιτζικώστας. Άλλωστε το κύρος του πρώην πρωθυπουργού έχει δεχθεί ήδη ένα ισχυρό πλήγμα, μετά την άρνηση του περιφερειάρχη να… συμμορφωθεί με την υπόδειξή του και να μην κατέλθει ως υποψήφιος. Από το περιβάλλον τώρα του κ. Μεϊμαράκη διαψεύδουν τις φήμες περί αποχώρησής του από τη διεκδίκηση της αρχηγίας, τις αποδίδουν μάλιστα σε πρόσωπα κοντά στον Αντ. Σαμαρά. Παραπέμπουν μάλιστα στη δήλωση που έκανε προχθές ότι υπό την ηγεσία του η Νέα Δημοκρατία πήρε 28% στις πρόσφατες εκλογές.

Ανεβάζει στροφές…

Την ίδια ώρα, ο Απ. Τζιτζικώστας διευρύνει συνεχώς τον κύκλο των υποστηρικτών του και διαψεύδει όσους μέχρι πρότινος υποστήριζαν ότι η απήχησή του αρχίζει στις Σέρρες και τελειώνει στη Λάρισα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την υποψηφιότητά του υπογράφουν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Οργανώσεων (ΝΟΔΕ) Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Λακωνίας, Τρικάλων και υπολοίπου Αττικής.

Η στήριξη δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο κομματικών στελεχών, αλλά εκτείνεται και στο επίπεδο των βουλευτών και των πολιτευτών. Ήδη έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του οι βουλευτές Ν. Μηταράκης, Απ. Βεσυρόπουλος, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Ανδρ. Κατσανιώτης, Κ. Καραγκούνης, Σ. Κεδίκογλου, Κώστας Σκρέκας, αλλά και πρώην βουλευτές όπως οι Κ. Μαρκόπουλος, Γ. Σαμπαζιώτης, Κ. Κιλτίδης κ.ά. Ο κ. Τζιτζικώστας επενδύει στην αντισυστημική ψήφο, με βασικό πρόταγμα την ανάγκη ανανέωσης, ενώ θα ρίξει το βάρος και στους νέους ψηφοφόρους, όπου ο κ. Μεϊμαράκης έχει πολύ χαμηλή διείσδυση.

Στα δύο η οικογένεια Μητσοτάκη

Πολεμικό κλίμα, στο μεταξύ, επικρατεί στην ευρύτερη οικογένεια Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα τα μέλη της να έχουν χωρισθεί σε δύο ομάδες. Η Ντ. Μπακογιάννη στηρίζει ανοιχτά τον Β. Μεϊμαράκη κόντρα στον αδελφό της Κυρ. Μητσοτάκη, στον οποίο ασκεί σκληρή κριτική για την απόφασή του να κατέλθει υποψήφιος.

Η Κατερίνα Μητσοτάκη είναι με την πλευρά του Κυριάκου και ήταν η μόνη που παραβρέθηκε προχθές στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωσή του. Από την άλλη, ο Κων. Μητσοτάκης, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, «δίνει μάχη» υπέρ του Κυριάκου παρά το γεγονός ότι δεν είναι βέβαιος ότι έχει τις ικανότητες να ηγηθεί με αποτελεσματικό τρόπο της παράταξης.

Διχασμένοι οι Σαμαρικοί

Διχασμένη εμφανίζεται και η στενή ομάδα των Σαμαρικών, καθώς ορισμένοι -οι περισσότεροι- στηρίζουν τον Απ. Τζιτζικώστα και άλλοι τον Άδ. Γεωργιάδη. Ανδρ. Κατσανιώτης, Κ. Καραγκούνης, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Κ. Σκρέκας κ.ά., έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του περιφερειάρχη, ενώ ο Γ. Μουρούτης δραστηριοποιείται υπέρ του κ. Γεωργιάδη. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, απαντώντας στις φήμες και τα σενάρια ότι κινείται στο παρασκήνιο υπέρ του κ. Τζιτζικώστα, έσπευσε να τονίσει μέσω κύκλων ότι δεν εμπλέκεται στην εκλογική διαδικασία και πως αν έχει κάτι να πει, θα το πει ευθέως ο ίδιος.


Σχολιάστε εδώ