Αρχηγός να βγει ο πρώτος του πρώτου γύρου

Για τον λόγο αυτό ζητά από τους τέσσερις διεκδικητές να δεσμευτούν εκ των προτέρων ότι θα αποδεχθούν τη νίκη του πρώτου και θα παραιτηθούν από την περαιτέρω διαδικασία και τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου εκλογών. Σε επιστολή που έστειλε (7 Οκτωβρίου) προς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής χαρακτηρίζει δημοκρατική τη διαδικασία των δύο γύρων, αλλά ταυτόχρονα και προβληματική για τη διατήρηση της ψυχικής ενότητας των οπαδών της παράταξης. Και αυτό διότι, όπως σημειώνει, οι δεύτερες εκλογές θα προσλάβουν χαρακτήρα τελικής αναμέτρησης μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων, θα αυξήσουν κατακόρυφα την ένταση του μεταξύ τους ανταγωνισμού, ενώ δεν θα λείψουν και τα «κρούσματα συναλλαγής» και «υπόγειου εκπεσμού». Κατά τον κ. Πυλαρινό, όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε μείωση ή ακόμη και διάσπαση της συνοχής της παράταξης με τη συνδρομή και των Μέσων Ενημέρωσης.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Πυλαρινού προς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Είναι βέβαιο ότι όλοι ειλικρινά επιθυμούμε οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στη ΝΔ να οδηγήσουν θριαμβικά, με κύρος και ήθος, σ’ ένα νέο κεφάλαιο προσφοράς και δημιουργίας υπέρ του λαού και του τόπου.

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, τις επόμενες ημέρες θα δοκιμασθούν οι εμπειρίες μας, το ειδικό βάρος του πατριωτισμού μας και το αίσθημα της ευθύνης μας απέναντι στον ιστορικό πολιτικό μας φορέα. Απέναντι στις αρχές και τις αξίες μας.

Όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ είναι άξιοι του σεβασμού και της αγάπης μας και είναι ικανοί να χειρισθούν την εμπιστοσύνη που τους προσφέραμε κατά τη διαδικασία της επιλογής τους με τρόπο υπεύθυνο και ωφέλιμο.

Η συμπεριφορά τους όμως -δεν πρέπει να το ξεχνάμε-, ανεξαρτήτως προθέσεων, συναρτάται και με την παράμετρο των έντονων φιλοδοξιών, των πάσης φύσεως συγκυριών, των λαθών και των συναισθημάτων τους και η κάθε μία από αυτές τις παραμέτρους μπορεί να συμπαρασύρει και να εκτρέψει την ευγενή άμιλλα σε ευρύτερη δοκιμασία, σε ανεπούλωτα τραύματα, ακόμη και σε καταστροφή.

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών της προσεχούς εσωκομματικής εκλογής με τους 4 υποψηφίους προβλέπει, στην περίπτωση μη εκλογής αρχηγού από τον πρώτο γύρο, και δεύτερο γύρο. Διαδικασία δημοκρατική μεν αλλά ταυτόχρονα προβληματική για τη διατήρηση της ψυχικής ενότητας των οπαδών του κόμματος, καθώς επεκτείνει χρονικά την τελική εσωκομματική αναμέτρηση, με αύξηση της οξύτητας του ανταγωνισμού, της συναλλαγής και του υπόγειου εκπεσμού.

Υπάρχει επομένως σοβαρό ενδεχόμενο η διαδικασία του δεύτερου γύρου να εξελιχθεί σε μείωση, ακόμα και σε διάσπαση της συνοχής μας, ιδίως μετά τη βεβαία… ”ευγενική συνδρομή” διαφόρων ΜΜΕ και των αντιπάλων πολιτικών κυκλωμάτων, με ό,τι αυτό συνολικά θα σημαίνει για τις ήδη αποδυναμωμένες δομές του πολιτικού μας χώρου.

Για την αποφυγή αυτού του ακραίου και τραυματικού ενδεχομένου, με ιδιαίτερο σεβασμό προς το σώμα των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, προτείνω -κάνω έκκληση- να δεσμευθούμε ότι θα στηρίξουμε όλοι εκείνον που θα τύχει της πρώτης προτίμησης των ψηφοφόρων της ΝΔ. Και να ζητήσουμε από τους τρεις υποψηφίους (που θα υπολειφθούν σε ψήφους) με γενναιότητα να παραιτηθούν της περαιτέρω διαδικασίας του δεύτερου γύρου, να αποδεχθούν τον πρώτο εκλεγέντα, προσφέροντας στην αμφιλεγόμενη πολιτική μας ζωή εικόνα σύνεσης και ευθύνης. Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια πράξη θα συνεπάρει το σύνολο των Νεοδημοκρατών.

Μια τέτοια σωτήρια κίνηση θα προσδώσει πρόσθετο κύρος, θα δημιουργήσει δυναμική αλλά και παράδειγμα υπεύθυνης πολιτικής συμπεριφοράς.

Πριν από αρχηγό, η παράταξη χρειάζεται να εκπέμπει στέρεες αρχές και διακεκριμένο πολιτικό ήθος.

Είναι ανάγκη ΤΩΡΑ, με λογική, εντιμότητα και σωφροσύνη, να οριοθετήσουμε με δημοκρατική συναντίληψη τα επόμενα ανοδικά βήματά μας προς όφελος των κοινών μας αγώνων σε μια εποχή δοκιμασίας για τον λαό και τον τόπο.

Οι απαξιωτικές του πολιτικού μας βίου σελίδες εδώ και χρόνια διαδέχονται η μία την άλλη. Ας μην προσθέσουμε, αποδεχόμενοι προβληματικές διαδικασίες, μια ακόμη σελίδα λαθών σε μια κρίσιμη στιγμή.

Το κόμμα, ως μηχανισμός, δείχνει να είναι σε κόπωση. Άψογες διαδικασίες και άψογες συμπεριφορές είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν. Επομένως, οι ευθύνες της Πολιτικής Επιτροπής είναι μεγάλες και καθοριστικές.

Ας κινηθούμε προτού τα γεγονότα μάς προλάβουν».


Σχολιάστε εδώ