Φίλια πυρά
Μόνο που τώρα τα ακούμε και τα διαβάζουμε από τον υπουργό Παιδείας (σε άρθρο του στην «Αυγή»). Της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρεμπιπτόντως. Η οποία, προφανώς, για τον κ. Φίλη και των συν αυτώ είναι το αποτέλεσμα μιας… γραφειοκρατικής αλληλουχίας.
Οι αγώνες, οι θυσίες των Ελλήνων και εκείνο το… αντιαισθητικό «απ’ τα κόκαλα βγαλμένη» δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακραία εθνικιστική παραίσθηση…
(Ας υπενθυμίσουμε σε αυτόν τον κύριο, τον υπουργό ότι τη Γενοκτονία της Μικράς Ασίας την έχει αναγνωρίσει η Αυστραλία, η Αρμενία, η Σουηδία αλλά και οι ΗΠΑ. Αυτό για τις ΗΠΑ θα έπρεπε να κουδουνίσει διαφορετικά στ’ αυτιά του).
***
Άρχισαν τα όργανα…
Ο βουλευτής Ξάνθης με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ, έκανε μια αναμενόμενη δήλωση:
«Περνάμε μια δύσκολη περίοδο. Ο κόσμος μας εμπιστεύθηκε. Είπε «όχι» στο παλιό και σάπιο σύστημα. Ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε πάλι αυτήν την ελπίδα που σχηματίστηκε. Εμείς λοιπόν στην κατεύθυνση αυτής της εμπιστοσύνης θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και τον κόσμο μας.
Έχουμε προβλήματα σε κάποια σχολεία. Επείγουσα είναι η ανάγκη για ένα πρόσθετο κτίριο για το μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο της Ξάνθης. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα θεμελιώδη θέματά μας, όπως τα βακούφια, το μουφτειακό και το θέμα της ταυτότητάς μας.
Μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει αυτήν την πολιτική βούληση και να βρει λύση στα ριζωμένα θέματα της μειονότητας».
Παίζουν μόνοι τους, τώρα αν η «εστία» είναι χαλαρή, δεν μένει παρά να το διαπιστώσουμε.
***
Χριστιανοί ψηφοφόροι μάς ψήφισαν…
Ο ίδιος εξασφάλισε την επανεκλογή του μέσα σε οκτώ μήνες, παρά το γεγονός ότι δεν δείχνει πρόθυμος να συνταχθεί ψυχή τε και σώματι με την οδό Ιώνων. Σε δήλωσή του μετά τις εκλογές, ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, Αϊχάν Καραγιουσούφ, δεν δίστασε να πει ότι η επανεκλογή του αποτελεί έκπληξη και για τον ίδιο – και ο νοών νοείτω.
Η δήλωσή του ενδιαφέρουσα, πέραν της μιας ανάγνωσης:
«Να ξέρουν όλοι πως υπάρχουν δύο βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τους έλληνες πολίτες, χριστιανούς και μουσουλμάνους που ζούνε στη Ροδόπη. Και αν και λέγονται Μουσταφά ή Αϊχάν, οι άνθρωποι αυτοί μεγάλωσαν στη Ροδόπη, έζησαν για τη Ροδόπη, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη Ροδόπη.
Χριστιανοί ψηφοφόροι μας ψήφισαν. Έδωσαν μια πολύ καλή απάντηση στις αιτιάσεις του τύπου «δεν μπορείτε να πάρετε ψήφους από τους Έλληνες». Αυτό είναι μια αλήθεια που δεν πρέπει να ξεχαστεί και πρέπει να υπογραμμιστεί». (ΣΣ: Πρόκειται προφανώς για… εσωκομματική επιχειρηματολογία, μια και η πλειονότητα δεν δυσκολεύεται να ψηφίσει μειονοτικό υποψήφιο και το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια). «Αυτό σημαίνει πως κάποια πράγματα στην περιοχή μας έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Βιώνουμε χρόνια στα οποία οι άνθρωποι κρίνουν τους ανθρώπους που θα τους εκπροσωπήσουν ανάλογα με την αξία τους και ανεξαρτήτως από καταγωγή, θρησκεία και γλώσσα».
Τον θεωρούν «μετριοπαθή» αλλά και «Δούρειο Ίππο», έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες, οι οποίες θα πρέπει να αποδοθούν κυρίως στα «βαριά» ονόματα της μειονότητας.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η ήπια προσωπικότητα…